Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw met witte trui in wind voor de zee

Neus spoelen

Heb je last van een verstopte neus? Dan kan spoelen met een zoutoplossing uitkomst bieden. Je neus spoelen is een effectief en veilig middel tegen een langdurig verstopte neus, bijbehorende ademhalingsklachten en een verminderde reukzin. Weten hoe je met en zonder neusdouche je neus spoelt? In dit artikel lees je alles over je neus spoelen!

Artikel opslaan

Waarom raakt je neus verstopt?

Er zijn verschillende oorzaken voor een verstopte neus. Denk bijvoorbeeld aan een luchtwegallergie, chronische of acute bijholteontsteking of een (chronische) verkoudheid. Deze aandoeningen kunnen allemaal leiden tot een ophoping van slijm en opgezwollen slijmvliezen.

Gelukkig kun je op een natuurlijke manier je neus een handje helpen, door je neus te spoelen.

Wat zijn de voordelen van je neus spoelen met een neusspoeling?

Je neus spoelen met een zoutoplossing geeft op meerdere manieren verlichting. Het zorgt er namelijk voor dat:

  • bacteriën en vuildeeltjes worden afgevoerd;
  • de vochtigheidsgraad wordt hersteld;
  • de ontsteking en dus zwelling van het slijmvlies vermindert;
  • het snot wordt verdund;
  • een loopneus wordt verminderd.

Al deze dingen zorgen ervoor dat je vrijer kunt ademhalen en/of de zwelling van de slijmvliezen wordt tegengegaan (waardoor je ook weer vrijer kunt ademen).

Het voordeel van je neus spoelen met zout is ook dat je niet verslaafd kunt raken omdat er geen onnatuurlijke stoffen aan toegevoegd zijn.

Shop nu:

 

Kun je zelf een neusspoeling maken?

Ja, dat kan! Je neus spoelen doe je dan met zout. Je kunt het beste je neus spoelen met een isotone zoutoplossing. Dat betekent dat de concentratie zout in de oplossing overeenkomt met de concentratie zout in het menselijk lichaam. Je neus spoelen met alleen water of een oplossing met een te lage of te hoge concentratie zout zorgt namelijk voor pijn en irritatie.

Ook kun je het beste speciaal nasaal spoelzout kopen. Dat bestaat uit een combinatie van natriumchloride (keukenzout, maar dan zonder jodium) en natriumbicarbonaat (zuiveringszout). Je neus spoelen met keukenzout met jodium irriteert het neusslijmvlies.

Hoe spoel je je neus met een zoutoplossing?

Heb je besloten om je neus te gaan spoelen met een neusspoeling? Goed idee! Dat kan met een neusdouche of gewoon met een kommetje. Wij hebben de stappen voor beide opties voor je op een rij gezet.

Neus spoelen met een neusdouche

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een neusspoeling zoals een neusdouche het meest effectief is bij het spoelen van je neus. Vul je neusdouche met de zoutoplossing op lichaamstemperatuur (minimaal 150-200 ml per neusgat) en volg deze stappen:

Stap 1: ga boven een wasbak of teiltje staan en houd je hoofd een beetje naar voren gebogen, leg je kin bijvoorbeeld op je borst.
Stap 2: Zet de neusdouche in het ene neusgat en kantel je hoofd ook een beetje naar die kant, zodat de hele binnenkant van je neus gespoeld wordt.
Stap 3: Spuit of knijp de neusdouche langzaam leeg in je neus. De zoutoplossing stroomt er via hetzelfde neusgat of het andere neusgat weer uit. Misschien krijg je het in je mond; spuug het dan uit. Tip: om te voorkomen dat er zoutoplossing in je keel komt, kun je aanhoudend een G-klank maken.
Stap 4: Laat je neus goed leeglopen.
Stap 5: Herhaal deze handelingen voor het andere neusgat.
Stap 6: Spoel de neusdouche goed af.

Bij Etos zijn er neusdouches van verschillende merken zoals Rhinicur en Physiomer verkrijgbaar.

Neus spoelen zonder neusdouche

Heb je geen neusdouche bij de hand? Geen zorgen, ook dan kun je je neus spoelen zonder neusdouche. Maak de zoutoplossing op lichaamstemperatuur dan in een kommetje (minimaal 150-200 ml per neusgat) en volg deze stappen:

Stap 1: ga boven een wasbak of teiltje staan. Houd je hoofd een beetje naar voren gebogen, leg je kin bijvoorbeeld op je borst.
Stap 2: Zet het kommetje aan je neus.
Stap 3: Snuif met één neusgat de zoutoplossing op, terwijl je het andere neusgat dichtdrukt. De zoutoplossing komt achterin je mond terecht. Spuug het uit, anders kun je misselijk worden.
Stap 4: Laat je neus goed leeglopen.
Stap 5: Herhaal deze handelingen voor het andere neusgat.
Stap 6: Spoel het kommetje goed af.

Kan je kind ook zijn of haar neus spoelen?

Ja, hoor! Maar let wel op, omdat kleine kinderen zich kunnen verslikken, is het algemene advies dat neus spoelen geschikt is vanaf vier à vijf jaar.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.