Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

beker of kop met thee

Voorhoofdsholte- ontsteking

Heb je een drukkende pijn achter je ogen of in je voorhoofd en blijft je neus maar verstopt? Dit lijkt op een voorhoofdsholteontsteking. Gelukkig kan een voorhoofdsholteontsteking meestal geen kwaad en gaat het vanzelf weer over. Meer weten? Lees dan verder!

Wat is een voorhoofdsholteontsteking?

Bij een voorhoofdsholteontsteking (ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd) is het slijmvlies in een of meerdere van de holle ruimtes achter je neus, in je bovenkaak of in je voorhoofd (de bijholten) ontstoken. Dit slijmvlies staat door middel van kleine kanaaltjes in contact met het slijmvlies in je neus.

Meestal gaat er een verkoudheid vooraf aan voorhoofdsholteontsteking. Door de verkoudheid is het neusslijmvlies gezwollen. De zwelling verspreidt zich via de afvoerkanaaltjes naar de bijholten. De slijmvliezen kunnen daardoor hun afvalstoffen niet kwijt. De weerstand van de slijmvliezen vermindert, virussen en bacteriën kunnen toeslaan en er ontstaat een ontsteking.

Wat zijn de symptomen van voorhoofdsholteontsteking?

Als je voorhoofdsholteontsteking hebt, dan heb je last van:

  • Pijn in je voorhoofd, bovenkaken of achter je ogen
  • Een drukkend of vol gevoel in je hoofd
  • Een verstopte neus, soms met geelgroen of bloederig slijm
  • Hoesten, als het slijm in je keel terecht komt
  • Soms pijnlijke kiezen, bijvoorbeeld als je kauwt

De pijn is vooral ’s ochtends aanwezig en verergert als je voorover bukt. Je kunt ook last krijgen van koorts.

Hoe ontstaat een voorhoofdsholteontsteking?

Zoals gezegd, is een verkoudheid in veel gevallen de aanleiding voor een voorhoofdsholteontsteking. Soms kan een allergie klachten veroorzaken die lijken op een bijholteontsteking. Symptomen die in deze richting wijzen zijn: niezen, seizoensgebonden klachten en veel helder slijm.

Gaat voorhoofdsholteontsteking vanzelf over?

Ja, voorhoofdsholteontsteking gaat meestal vanzelf weer over. De klachten verdwijnen doorgaans binnen een week.

Tips bij een voorhoofdsholteontsteking

Hoewel sinusitis meestal vanzelf weer overgaat, kun je wel zelf een en ander doen om de klachten verlichten. Wij hebben een paar tips voor je.

Druppelen met een zoutoplossing

Door te druppelen met zout water, neemt de zwelling van de slijmvliezen af. Daardoor kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden. Buig je hoofd achterover en druppel minimaal twee druppels zoutoplossing in één neusgat tot je verlichting voelt. Je kunt ook een zoutwaterspray gebruiken. Dat is bijvoorbeeld voor kinderen vaak prettiger dan druppelen.

Stomen

Je kunt ook twee keer per dag een kwartier stomen. Je kunt het water verrijken met kamille, maar producten met menthol worden afgeraden.

Pijnstilling

Doen je bijholten erg veel pijn? Dan kun je paracetamol innemen om de pijn te verlichten.

Shop jouw neusspray met zoutoplossing

spray
€ 2,89
spray
€ 6,99
Medisch hulpmiddel, spray
€ 10,49
spray
€ 5,09
Medisch hulpmiddel, spray
€ 13,65

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je langer dan een week last hebt van voorhoofdsholteontsteking of als je je erg ziek voelt, is het verstandig om je huisarts te bellen. Vermoed je dat je last hebt van een allergie? Overleg dan ook met je huisarts.

In samenwerking met

Drs. A.V.M. de Visscher (consulent) en Dr. J.A.M. Engel (consulent).

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.