beker of kop met thee

Voorhoofdsholte- ontsteking

Heb je een drukkende pijn achter je ogen of in je voorhoofd en blijft je neus maar verstopt? Dit lijkt op een voorhoofdsholteontsteking. Gelukkig kan een voorhoofdsholteontsteking meestal geen kwaad en gaat het vanzelf weer over. Meer weten? Lees dan verder!

Wat is een voorhoofdsholteontsteking?

Bij een voorhoofdsholteontsteking (ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd) is het slijmvlies in één of meerdere van de holle ruimtes achter je neus, in je bovenkaak of in je voorhoofd (de bijholten) ontstoken. Dit slijmvlies staat door middel van kleine kanaaltjes in contact met het slijmvlies in je neus. Meestal gaat er een verkoudheid vooraf aan voorhoofdsholteontsteking. Door de verkoudheid is het neusslijmvlies gezwollen. De zwelling verspreidt zich via de afvoerkanaaltjes naar de bijholten. De slijmvliezen kunnen daardoor hun afvalstoffen niet kwijt. De weerstand van de slijmvliezen vermindert, virussen en bacteriën kunnen toeslaan en er ontstaat een ontsteking.

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wat zijn de symptomen van voorhoofdsholteontsteking?

Als je voorhoofdsholteontsteking hebt, dan heb je last van:

  • Pijn in je voorhoofd, bovenkaken of achter je ogen
  • Een drukkend of vol gevoel in je hoofd
  • Een verstopte neus, soms met geelgroen of bloederig slijm
  • Hoesten, als het slijm in je keel terecht komt
  • Soms pijnlijke kiezen, bijvoorbeeld als je kauwt

De pijn is vooral ’s ochtends aanwezig en verergert als je voorover bukt. Je kunt ook last krijgen van koorts of het verdwijnen van je smaak- en/of reukvermogen.

Wat is de oorzaak van een voorhoofdsholteontsteking?

Zoals gezegd, is een verkoudheid in veel gevallen de aanleiding voor een voorhoofdsholteontsteking. Soms kan een allergie klachten veroorzaken die lijken op een bijholteontsteking. Symptomen die in deze richting wijzen zijn: niezen, seizoensgebonden klachten en veel helder slijm.

Is een voorhoofdsholteontsteking besmettelijk?

Een voorhoofdsholteontsteking is besmettelijk als de ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. De onderliggende oorzaak van de ontsteking is in dat geval een verkoudheid, en deze verkoudheid is besmettelijk. Een chronische voorhoofdsholteontsteking heeft meestal een andere oorzaak, bijvoorbeeld een allergie of neuspoliepen. In dat geval is de ontsteking niet besmettelijk.

Gaat voorhoofdsholteontsteking vanzelf over?

Ja, voorhoofdsholteontsteking gaat meestal vanzelf weer over. De klachten verdwijnen doorgaans binnen een week. Soms kan het helaas wat langer duren voordat je klachten helemaal zijn verdwenen. Maar na vier weken is iedereen die last heeft van een voorhoofdsholteontsteking ervan genezen. Heb je langer dan een week last van voorhoofdsholteontsteking of maak je je zorgen over het verloop ervan? Neem dan contact op met je huisarts.

Chronische voorhoofdsholteontsteking

Soms gaat een voorhoofdsholteontsteking ondanks behandeling niet over. Als de klachten langer dan twaalf weken aanhouden, spreken we van een chronische voorhoofdsholteontsteking. Raadpleeg je huisarts als je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking die niet vanzelf overgaat. Je huisarts kan je indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis. 

Helpt antibiotica tegen voorhoofdsholteontsteking?

In veel gevallen wordt een voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt door een virus. Dan heeft een antibioticakuur geen zin. Antibiotica helpt namelijk alleen tegen ontstekingen veroorzaakt door bacterieën, en niet tegen ontstekingen veroorzaakt door virussen. 

Tips bij een voorhoofdsholteontsteking

Hoewel sinusitis meestal vanzelf weer overgaat, kun je wel zelf het één en ander doen om de klachten verlichten. Wij hebben een paar tips voor je.

  1. Druppelen met een zoutoplossing. Door te druppelen met zout water, neemt de zwelling van de slijmvliezen af. Daardoor kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden. Buig je hoofd achterover en druppel minimaal twee druppels zoutoplossing in één neusgat tot je verlichting voelt. Je kunt ook een zoutwaterspray gebruiken. Dat is bijvoorbeeld voor kinderen vaak prettiger dan druppelen.
  2. Stomen. Je kunt ook twee keer per dag een kwartier stomen. Je kunt het water verrijken met kamille, maar producten met menthol worden afgeraden.
  3. Pijnstilling. Doen je bijholten erg veel pijn? Dan kun je paracetamol innemen om de pijn te verlichten.

Shop jouw neusspray met zoutoplossing

€ 2.89
spray
€ 6.99
spray
€ 10.49
medisch hulpmiddel, spray
€ 5.09
spray
€ 13.65
medisch hulpmiddel, spray

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je langer dan een week last hebt van voorhoofdsholteontsteking of als je je erg ziek voelt, is het verstandig om je huisarts te bellen. Vermoed je dat je last hebt van een allergie? Overleg dan ook met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.