Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Neusspray

Welke neusspray heb jij nodig?

Vraag jij je af welke neusspray je nodig hebt om van je vervelende verkoudheid af te komen? Of kom jij maar niet van je verstopte neus af, terwijl je al een tijdje neusspray gebruikt? Na het lezen van dit artikel weet je precies welke neusspray je nodig hebt, waar je op moet letten bij het gebruik van neusspray en hoe je een verslaving aan neusspray kunt herkennen.

Artikel opslaan

Wat is neusspray?

Je hebt vast wel eens een keertje een neusspray gebruikt toen je een verstopte neus had of last had van een allergische reactie. Maar wat is een neusspray precies? Neussprays zijn vloeibare oplossingen, waaraan middelen zijn toegevoegd die ervoor zorgen dat de vaten in je neusslijmvlies samentrekken. Hierdoor kun je meteen weer beter ademen als je last hebt van een verstopte neus. Neussprays worden daarom veel gebruikt bij verkoudheid en allergische reacties.

Welke soorten neusspray bestaan er?

Neussprays komen in allerlei soorten en maten en zijn bedoeld voor verschillende klachten. Zo is de ene neusspray geschikt voor een verstopte neus, terwijl je bij een langdurige verkoudheid juist beter voor een andere neusspray kunt kiezen. Maar wat is precies het verschil tussen de verschillende neussprays? 

Neussprays zijn op te delen in drie verschillende soorten:

 • Neusspray met zoutoplossing.
 • Neusspray met xylometazoline.
 • Neusspray met corticosteroïden.

Hieronder lees je wanneer je welke neusspray kunt gebruiken, welke ingrediënten de neussprays bevatten en waar je ze kunt kopen.

Neusspray met zoutoplossing

De neusspray met zoutoplossing mag je langdurig gebruiken en kun je zonder recept kopen bij Etos of de apotheek. Je kunt deze neusspray gebruiken als je last hebt van verkoudheid of een bijholteontsteking. De zoutoplossing maakt het slijm in je neus dunner, waardoor het eenvoudiger loslaat en je gemakkelijker kunt ademen. Zodra je klachten over zijn, kun je stoppen met het gebruik van de neusspray.

Neusspray met xylometazoline

Deze neusspray kun je kopen bij Etos of apotheek. Je kunt neusspray met xylometazoline gebruiken als:

 • je last hebt van een verstopte neus door ontstoken neusslijmvlies;
 • je last hebt van een neusverkoudheid;
 • je vaak last hebt van een bloedneus. Let op: gebruik de neusspray bij deze klacht alleen op voorschrift van je huisarts;
 • je last hebt van oorpijn tijdens het vliegen.

Neusspray met xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van je neusslijmvliezen vermindert, waardoor je gemakkelijker door je neus kunt ademhalen en er minder druk op je oren komt te staan. Het werkt binnen vijf minuten en de werking houdt ongeveer twaalf uur aan.

Let op: gebruik deze neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar. Dit kan je neusslijmvlies beschadigen. Spray niet vaker dan drie keer per dag en zorg ervoor dat er minimaal acht uur zit tussen elke spraybeurt. Je kunt op elk moment stoppen met het gebruik van deze neusspray.

Neusspray met corticosteroïden

Neusspray met corticosteroïden zijn alleen op recept verkrijgbaar bij je huisarts of apotheek. Corticosteroïden worden gebruikt bij allergische reacties en neuspoliepen. Deze neusspray moet je dagelijks gebruiken voor een optimale werking. Het kan één tot drie weken duren voordat de neusspray werkt. Hoe vaak je moet sprayen met corticosteroïden, verschilt per neusspray. Wil je meer weten over deze neusspray? Raadpleeg dan je huisarts.

Vergelijk 6 neussprays

Neusspray voor bij hooikoorts

✓ Een extra sterke formule ✓ Geschikt voor allergische reacties ✓ Werkt ook bij niesbuien

Lees meer
€ 11.89
geneesmiddel, spray

Neusspray voor lange verlichting

✓ Binnen twee minuten effect ✓ Neusspray met xylometazoline ✓ Tot wel 12 uur lang effectief

Lees meer
€ 6.59
geneesmiddel, spray

Neusspray die slijm en korstjes verwijdert

✓ Geschikt voor alle leeftijden ✓ Zoutoplossing neusspray ✓ Heeft een zacht prijsje

Lees meer
Bijna uitverkocht
€ 8.99
medisch hulpmiddel, spray
Spaar 3 Air Miles

100% natuurlijke neusspray

✓ Bij droog neusslijmvlies ✓ Hydraterend en verzorgend ✓ Met 100% natuurlijke ingrediënten

Lees meer
Bijna uitverkocht
€ 8.99
medisch hulpmiddel, spray
Spaar 3 Air Miles

Neusspray voor kinderen

✓ Helpt bij een verstopte neus ✓ Geschikt voor kinderen van 2-12 jaar ✓ Bevat xylometazoline

Lees meer
€ 3.49
geneesmiddel, spray

Neusspray die je langdurig kunt gebruiken

✓ Opent de verstopte neus ✓ Verwijdert bacteriën en virussen ✓ Zoutoplossing neusspray

Lees meer
€ 8.29
medisch hulpmiddel,
Spaar 3 Air Miles

 

Waar moet je op letten bij het gebruik van neusspray?

Let bij gebruik van neusspray op de volgende dingen:

 • Gebruik altijd je eigen neusspray. Zo voorkom je dat je besmet raakt met bacteriën en virussen van anderen.
 • Druk bij een nieuw flesje het pompje een paar keer in, zodat de vloeistof goed uit de neusspray komt.
 • Snuit je neus voordat je gaat sprayen. Zo voorkom je dat er snot in de weg zit, waardoor de spray niet goed wordt opgenomen.
 • Maak de neusspray goed schoon na gebruik.

Bij Etos vind je verschillende soorten neussprays:

Kun je verslaafd raken aan neusspray?

Sommige mensen raken verslaafd aan neusspray met xylometazoline. Wanneer je deze neusspray namelijk langer dan een week gebruikt, raken de bloedvaten in je neus hieraan gewend. Als je vervolgens stopt met de neusspray, zwelt je neusslijmvlies op en krijg je opnieuw last van een verstopte neus. Om die reden gaan mensen opnieuw neusspray gebruiken, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. Houd je bij het gebruik van deze neusspray dus altijd aan de voorschriften en lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Heb je vragen? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe herken je een verslaving aan neusspray?

Houd je, ondanks het vaak en langdurig gebruiken van neusspray, last van een verstopte neus? Dan ben je mogelijk verslaafd aan neusspray. Vermoed je dat je verslaafd bent aan neusspray? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Tips tegen een verstopte neus

Om te voorkomen dat je neus verslaafd raakt aan neusspray is het slim om af te wisselen met andere technieken en producten om een verstopte neus tegen te gaan. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Heb jij al een tijdje last van een verstopte neus? Probeer dan eens om:

 • Je neus te spoelen met een neusdouche met een zoutoplossing.
 • Genoeg water te drinken. Vocht verdunt het slijm in je neus, waardoor je sneller van die snotneus af bent. En ja, groene thee of heet water met gember tellen ook! 
 • Neusspray af te wisselen met neusdruppels, neusstrips of een inhaler. 
 • Te stomen. Je kunt dit met olie met eucalyptus of menthol doen, maar ook gewoon zonder. Tip: je kunt ook lekker een bad of douche nemen terwijl je bad-en doucheproducten gebruikt met deze ingrediënten.

Bekijk ook eens onze andere producten tegen neusklachten:

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

 

 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.