Q-koorts
Vermoeidheid en koorts zijn symptomen van Q-koorts: een infectieziekte die overgebracht wordt van dier op mens. Wat is Q-koorts en hoe herken je het? Wij vertellen het je.
Wat is Q-koorts?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen wordt overgedragen. Dieren die de bacterie bij zich hebben veroorzaken de besmetting. In Nederland zijn dat vooral melkgeiten en -schapen. De meeste mensen raken vervolgens besmet door het inademen van lucht waar de bacterie in zit.
Wat zijn de symptomen van Q-koorts?
Als je Q-koorts hebt hoef je geen klachten te ervaren en je dus ziek te voelen. Bij mensen die wel klachten hebben, lijken de Q-koorts verschijnselen vaak op die van griep. Iets waar Q-koorts aan te herkennen is, is heftige hoofdpijn en koorts. Andere veelvoorkomende symptomen van Q-koort zijn:
- Hoofdpijn
- Koorts
- Benauwdheid en hoesten
- Vermoeidheid
- Koude rillingen
- Verminderde eetlust
- Relatief lage hartslag
- Spierpijn
- Misselijkheid en eventueel braken
- Diarree
Deze symptomen treden meestal twee tot zes weken na besmetting met de bacterie op. Maar Q-koorts kan ook ernstiger uitpakken, en uiteindelijk leiden tot:
- Een longontsteking
- Een leverontsteking (hepatitis)
- Chronische Q-koorts
Chronische Q-koorts kan voornamelijk voorkomen bij hartpatiënten of mensen met een afweerstoornis (bijvoorbeeld door leukemie, Pfeiffer of HIV).
Symptomen van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom
Het Q-koortsvermoeidheidssyndroom komt in Nederland bij ongeveer een kwart van de mensen met Q-koorts voor. Je spreekt van dit syndroom als een jaar na de infectie nog steeds vermoeidheidsklachten hebt. Symptomen van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom zijn:
- Ernstige vermoeidheid
- Overmatig (nacht)zweten
- Spier- en gewrichtspijnen
- Concentratie- en slaapproblemen
- Hoofdpijn
- Terugkerende verkoudheid
Wanneer naar de huisarts?
Heb je koorts en last van hevige hoofdpijn en/of hoesten? Ga dan naar de huisarts, vooral als je in een gebied woont of geweest bent waar Q-koorts voorkomt. Door middel van een bloedonderzoek wordt gekeken of je besmet bent. Ga zeker naar de huisarts als je verschijnselen van Q-koorts vertoont én als je:
- Zwanger bent
- Hartproblemen (gehad) hebt
- Een afweerstoornis hebt
Q-koorts kan dan namelijk ernstige gevolgen hebben.
Hoe ontstaat Q-koorts?
Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. De meeste mensen raken besmet met Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Sommigen lopen besmetting op door het drinken van rauwe melk. De bacterie komt meestal tijdens de lammerperiode van geiten en schapen voor. Dit komt doordat de moederkoek vaak veel bacteriën bevat. Ook in melk, mest en urine zit de bacterie. Maar het zit niet in het vlees. De bacterie van Q-koorts is niet overdraagbaar van mens op mens.
Kan ik besmetting voorkomen?
Een besmetting met Q-koorts kan vrijwel niet voorkomen worden, omdat je de bacterie via de lucht inademt. Zwangere vrouwen, mensen met een afweerstoornis en hartpatiënten kunnen het beste direct contact met melkgeiten en-schapen vermijden. Drink in dit geval ook geen rauwe melk(producten).
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in <a href="/winkels/">de dichtstbijzijnde Etos winkel</a>. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan