Hardnekkige fabels over zonnen

Veel mensen houden van zonnebaden. Dit is ook helemaal niet erg want zonnen kan gezond zijn, maar het heeft ook zeker een keerzijde. De kunst is om verantwoord te zonnen en niet af te gaan op fabels. Maar wat zijn dan die fabels? Wij hebben de bekendste fabels over zonnen voor je op een rijtje gezet.

vrouw zonnend naast zwembad

Fabel 1: met een t-shirt aan kan je probleemloos zonnen

Veel ouders denken dat ze kinderen gerust een hele dag op het strand kunnen laten spelen met een t-shirt aan. Maar een zomers t-shirt geeft net zoveel bescherming als een zonnebrandmiddel met factor tien. Het is dus belangrijk om de huid onder je kleren ook in te smeren. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen.

Fabel 2: dankzij de zonnebank is mijn huid alvast voorgebruind dus kan ik minder smeren

Een voorgebruinde huid biedt geen extra bescherming en zorgt juist voor snellere veroudering van de huid. De zonnebank biedt dus geen preventieve werking. Wie toch graag onder de zonnebank wil, moet dit met mate doen aangezien er ook andere risico's aan zonnebankgebruik zitten.

Fabel 3: bewolkt? Dan hoef ik geen zonnebrandcrème te gebruiken

Misschien denk je wel dat je bij een half bewolkte dag jezelf niet zo fanatiek hoeft in te smeren. Maar wist je al dat de zonkracht op een half bewolkte dag zelfs groter kan zijn dan bij een strakblauwe hemel? Dit komt doordat de wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde. Altijd blijven smeren dus!

Fabel 4: onder een parasol zit ik veilig

Een parasol laat een deel van de UV-straling van de zon door. Tel daarbij de weerkaatsing van UV-straling via grond, tegels, muren en water bij op en je begrijpt waarom je onder een parasol nog steeds kunt verbranden.

Fabel 5: een bruine teint is gezond

Veel mensen vinden gebruinde mensen er gezonder uitzien dankzij de mooie kleur van hun huid. Toch zegt het niets over de gezondheid van hun lichaam. Je kunt de vorming van pigment in de huid zien als een soort verdediging van je lichaam om zichzelf te beschermen tegen UV-straling.

Fabel 6: een voorgebruinde huid door de zon is beter

Ook dit is een fabel. Een huid die al gebruind is biedt namelijk geen extra bescherming tegen verbranding. Het in de huid gevormde pigment kan de schade door UV-straling in de huid maar een heel klein beetje beperken. Ook de mensen die een zelfbruiningsmiddel gebruiken, hebben geen extra bescherming. Je zult dus echt je geld moeten investeren in een zonnebrandcrème.

Fabel 7: een donkere huid kan niet verbranden

Het is onzin dat mensen met een donkere huid niet kunnen verbranden. Al gebeurt het wel minder snel dan bij mensen met een hele lichte huid.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.