Vrouw smeert zich in met zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand

Smeer jij je altijd in met zonnebrand voordat je de zee in gaat? Zonnebrand is goed voor je huid, maar minder goed voor het koraal. Zo laat zonnebrand een hoop chemicaliën achter in het water. Gelukkig bestaan er ook zonnebrandcrèmes die zowel lief zijn voor jouw huid als voor het koraal: natuurlijke zonnebrand! Wij vertellen je er alles over. Er gaat een onderwaterwereld voor je open!

Shop hier zonnebrand

Zonnebrand

 

Wat is een natuurlijke zonnebrand?

Zon, zee en … een natuurlijke zonnebrand! Dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon weten de meeste van ons al. Maar dat je ook beter voor een natuurlijke zonnebrand kunt kiezen, misschien nog niet. Want wist je dat natuurlijke zonnebrand geen schadelijke stoffen bevat en hiermee veilig is voor jouw hormoonhuishouding en voor het koraalleven? Zonnebrand met een mineraal filter wordt vaak als natuurlijke zonnebrand of minerale zonnebrand aangeduid. De meest bekende minerale filters bestaan uit zinkoxide of titaniumdioxide. Een minerale zonnebrand blijft op de huid liggen en is hiermee niet van invloed op de hormoonhuishouding en ook het koraalleven blijft onverstoord!

Wat is het verschil tussen een minerale zonnebrand en een chemische zonnebrand?

Het verschil tussen minerale zonnebrandcrèmes en chemische zonnebrandcrèmes zijn de filters. Minerale filters bestaan uit titaniumdioxide en zinkoxide. Andere zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters zoals octocrylene, oxybenzone, avobenzone, of octisalate. Deze chemische filters dringen gemakkelijker de huid binnen waardoor de hormoonhuishouding verstoort raakt. Ook kan er huidirritatie opspelen. Vooral wanneer je een gevoelige huid hebt biedt minerale zonnebrand bescherming en verzorging. Minerale filters komen zowel voor in nanodeeltjes als in non-nanodeeltjes. Wat dit precies is leggen we hieronder uit. 

Wat is het verschil tussen non-nanodeeltjes en nanodeeltjes in natuurlijke zonnebrand?

Minerale filters bestaan uit hele kleine deeltjes zink of titaniumdioxide en komen in non-nano en in nano formaat voor. Titaniumdioxide is in staat om licht te weerkaatsen en is daardoor een geschikte zonnefilter. Titaniumdioxide beschermt hiermee goed tegen UVA en UVB-stralen. Bij een natuurlijke zonnebrandcrème waarin nanodeeltjes voorkomen, zijn de deeltjes van de filters zinkoxide en titaniumdioxide zo klein gemaakt dat ze geen witte waas meer achterlaten op de huid. Een zonnebrandcrème met nanodeeltjes is ook gemakkelijker aan te brengen en geeft direct bescherming na het aanbrengen. Bij een natuurlijke zonnebrand met non-nanodeeltjes zijn de deeltjes van de filters zinkoxide en titaniumdioxide niet klein gemaakt, waardoor je vaak een witte waas op je huid ziet liggen. Een natuurlijke zonnebrand met non-nanodeeltjes biedt wel directe bescherming tegen UVA en UVB-stralen en de kans op huidirritaties is heel klein.

Hoe bescherm ik het zeeleven?

Smeer jij je ook vaak in voordat je het water in duikt? Dit zorgt ervoor dat de stoffen van de zonnebrandcrème in het water terechtkomen en opgenomen worden door koraalriffen en andere dieren in de zee. En dat willen we natuurlijk niet! Want koraal is niet alleen prachtig om te zien, het is ook heel belangrijk, onder andere omdat koraal veel voedingstoffen opleveren voor alle andere organismen in de zee. Veel zonnebrandproducten zijn schadelijk voor het zeeleven. Door chemische filters, in het bijzonder oxybenzone en octinoxate, kunnen koraalriffen verbleken waardoor ze gemakkelijker worden blootgesteld aan virussen met het afsterven van koraalriffen als gevolg. Door te kiezen voor een natuurlijke zonnebrand met mineraal filter maak je al een eerste grote stap in het beschermen van het zeeleven.

Welke natuurlijke zonnebrand is geschikt voor baby's en kinderen?

De huid van baby’s en kinderen is extra kwetsbaar en hiermee vatbaarder voor irritaties door chemische zonnebrandcrèmes. Natuurlijke zonnebrandcrèmes bieden een perfecte oplossing voor tere kinderhuidjes. Want door de toevoeging van verzorgende, natuurlijker ingrediënten zoals kokosolie, jojobaolie en zinkoxide, is de kans op huidirritatie bij kinderen het kleinst. Doordat natuurlijke zonnebrand een mineraal Uv-filter bevat, blijft de crème op de huid liggen en voorkom je dat de stofjes ongewenst in de bloedbaan van je kind terechtkomen. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar natuurlijke zonnebrandcrèmes? Wij hebben ze alvast voor je op een rijtje gezet zodat het kiezen een stuk makkelijker wordt!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Vergelijk 6 natuurlijke zonnebrandcrèmes

Parfumvrije zonnebrand

✓ Bevat minerale filters ✓ Parfumvrij ✓ Directe bescherming tegen UV-stralen

Lees meer
€ 21.95
100 ml, creme

Travelsize natuurlijke zonnebrand

✓ Bevat minerale filters ✓ Waterbestendig ✓ Travel size

Lees meer
Promotie: Promotie voorwaarden: Natuurlijke merken babyverzorging Weleda, Burt Bees, Naif en Oh-Lief
van € 24.95 voor € 21.21
creme

Huidverzorgende zonnebrand

✓ Extralichte fluid ✓ Beschermt en hydrateert de huid ✓ Panthenol

Lees meer
Promotie: Promotie voorwaarden: 50% korting
van € 24.89 voor € 12.44
lotion

Matterende zonnebrand

✓ Bevat minerale filters ✓ Dermatologisch goedgekeurd ✓ Matterend effect

Lees meer
Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea zonbescherming en aftersun
null
lotion

Non-nano natuurlijke zonnebrand

✓ Non-Nano UV-filters ✓ Plantaardige oliën ✓ Voor de gevoelige huid

Lees meer
null
lotion

Zonnebrand voor baby's

✓ Met minerale filters ✓ Voor de baby- en kinderhuid ✓ 100% parfumvrij

Lees meer
€ 24.99
lotion
Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.