Vrouw smeert zich in met zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand

Ben jij al bekend met natuurlijke zonnebrand? Dit is een zonnebrandcrème op basis van natuurlijke, minerale filters. Zo'n zonnebrand is zowel lief voor jouw huid als voor het koraal! Want wist je dat een gewone zonnebrand het koraal kan beschadigen? Als je goed ingesmeerd de zee in gaat, laat je namelijk een hoop chemicaliën achter in het water. Gelukkig biedt natuurlijke zonnebrand een uitkomst. Wij vertellen je er alles over. Er gaat een onderwaterwereld voor je open!

Shop hier zonnebrand

Zonnebrand

Artikel opslaan

 

Wat is een natuurlijke of minerale zonnebrand?

Zon, zee en… een natuurlijke zonnebrand! Dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon weten de meesten van ons al. Maar dat je ook beter voor een natuurlijke zonnebrand kunt kiezen, misschien nog niet. Want wist je dat natuurlijke zonnebrand geen schadelijke stoffen bevat en hiermee veilig is voor jouw hormoonhuishouding én voor het koraalleven?

Zonnebrand met een mineraalfilter wordt vaak als natuurlijke zonnebrand of minerale zonnebrand aangeduid. De meest bekende minerale filters bestaan uit zinkoxide of titaniumdioxide. Een minerale zonnebrand blijft op de huid liggen en heeft hierbij geen invloed op je hormoonhuishouding of het koraalleven!

Hoe bescherm je het zeeleven met een koraalvriendelijke zonnebrand?

Smeer jij je ook vaak in voordat je het water in duikt? Dit zorgt ervoor dat de stoffen van de zonnebrandcrème in het water terechtkomen en opgenomen worden door koraalriffen en andere dieren in de zee. En dat willen we natuurlijk niet! Want koraal is niet alleen prachtig om te zien, het is ook heel belangrijk, onder andere omdat koraal een belangrijke bron van voedingstoffen is voor andere organismen in de zee.

Veel zonnebrandproducten zijn schadelijk voor het zeeleven.

Door chemische filters in zonnebrandcrème, in het bijzonder oxybenzone en octinoxate, kunnen koraalriffen verbleken, waardoor ze gemakkelijker worden blootgesteld aan virussen en afsterven. Door te kiezen voor een natuurlijke zonnebrand met mineraalfilter maak je al een eerste grote stap in het beschermen van het zeeleven.

Wat is het verschil tussen een minerale zonnebrand en een chemische zonnebrand?

Het verschil tussen minerale zonnebrandcrèmes en chemische zonnebrandcrèmes zijn de filters. Minerale filters bestaan uit titaniumdioxide en zinkoxide. Titaniumdioxide kan licht weerkaatsen en zinkoxide kan goed licht absorberen. Daarmee zijn beide minerale filters geschikt om je huid te beschermen tegen uv-straling.

Minerale zonnebrandcrèmes creëren een beschermend laagje op je gezicht om zonnestralen te weerkaatsen.

Andere, niet-natuurlijke zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters, zoals octocrylene en oxybenzone, die in de huid trekken. Deze chemische filters dringen gemakkelijker de huid binnen, waardoor de hormoonhuishouding verstoord kan raken, laten een studie uit 2012 en een studie uit 2017 zien. Ook kan er huidirritatie of huiduitslag optreden.

Als je een van deze ingrediënten in je zonnebrand vindt, heb je een zonnebrand met chemische filters:

  • octocrylene
  • oxybenzone
  • avobenzone
  • octisalate
  • octinoxate
  • ethylhexyl
  • salicylate
  • homosalate (ook te vinden onder de namen homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)

Een natuurlijke zonnebrand met minerale filters dringt minimaal door in je huid en zal deze niet irriteren. Vooral wanneer je een gevoelige huid hebt, biedt minerale zonnebrand dus ideale bescherming. Een ander voordeel van natuurlijke zonnebrandcrèmes is dat ze hoge bescherming bieden tegen een breed spectrum aan uv-straling. Dat wil zeggen dat de minerale filters je huid beschermen tegen zowel tegen uv A- als uv B-straling. Hierbij beschermt zinkoxide het best; titaniumdioxide beschermt niet tegen een klein stukje van het uv A-spectrum.

Laat natuurlijke zonnebrand met minerale filters een witte waas achter?

Veel voordelen dus, zo’n natuurlijke zonnebrand! Zitten er ook nadelen aan? Wat je vaak hoort, is dat een minerale zonnebrand een witte waas op je huid achterlaat. Dat klopt ten dele. Minerale filters komen zowel voor in nanodeeltjes als in non-nanodeeltjes. Een zonnebrand met non-nanodeeltjes blijft wat meer op de huid liggen als een witte waas, terwijl een zonnebrand met nanodeeltjes geen witte waas achterlaat. Wat het verschil precies is, leggen we hieronder uit.

Wat is het verschil tussen non-nanodeeltjes en nanodeeltjes in natuurlijke zonnebrand?

Minerale filters bestaan uit hele kleine deeltjes zinkoxide of titaniumdioxide. Deze deeltjes komen voor in non-nanoformaat, de normale grootte, en nanoformaat, waarbij de deeltjes extra zijn verkleind.

Bij een natuurlijke zonnebrand met non-nanodeeltjes zijn de deeltjes van de filters zinkoxide en titaniumdioxide niet kleiner gemaakt, waardoor je vaak een witte waas op je huid ziet liggen. Dit komt doordat de non-nanodeeltjes van titaniumdioxide en zinkoxide wit van kleur zijn, niet makkelijk uitsmeren op je huid en licht reflecteren. Hierdoor blijft er een witachtig laagje zichtbaar op je huid na het insmeren.

Tegenwoordig kunnen de non-nanodeeltjes kleiner worden gemaakt met nanotechnologie. Bij een natuurlijke zonnebrandcrème met nanodeeltjes zijn de deeltjes van de filters zinkoxide en titaniumdioxide zo klein gemaakt dat ze geen witte waas meer achterlaten op je huid. Ook is een zonnebrandcrème met nanodeeltjes gemakkelijker aan te brengen. Ben je op zoek naar een minerale zonnebrand zonder witte waas, kijk dan bij de ingrediënten. Als er nanodeeltjes in zitten, wordt dat aangeduid door ‘[nano]’.

Wat is de beste natuurlijke of minerale zonnebrand voor je gezicht?

Natuurlijke zonnebrand met minerale filters is zeer geschikt als gezichtszonnebrand. Het biedt een hoge bescherming en zal je gezichtshuid niet irriteren. Wat de beste natuurlijke zonnebrand voor je gezicht is, verschilt per persoon. Zo kan je een voorkeur hebben voor een biologische natuurlijke zonnebrand, of een product met factor 30 of 50. Of misschien vind je het belangrijk dat jouw minerale zonnebrand geen wit laagje op je gezicht achterlaat. Kies in dat geval voor een minerale zonnebrand met nanodeeltjes, waarbij de deeltjes van de minerale filters zijn verkleind. Hierdoor laat de zonnebrand geen wit laagje achter.

Welke natuurlijke zonnebrand is geschikt voor baby's en kinderen?

De huid van baby’s en kinderen is extra kwetsbaar en hiermee vatbaarder voor irritaties door chemische zonnebrandcrèmes. Natuurlijke zonnebrandcrèmes bieden een perfecte oplossing voor tere kinderhuidjes. Want door de minerale filters en de toevoeging van verzorgende, natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie en jojobaolie, is de kans op huidirritatie bij kinderen het kleinst. Doordat natuurlijke zonnebrand een mineraal uv-filter bevat, blijft de crème op de huid liggen en voorkom je dat de stofjes ongewenst in de bloedbaan van je kind terechtkomen. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar natuurlijke zonnebrandcrèmes? Wij hebben ze alvast voor je op een rijtje gezet zodat het kiezen een stuk makkelijker wordt!

Shop onze natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes

Vegan
€ 19.95
creme
Spaar 19 punten

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.