mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Naïf alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. doekjes, cadeausets en mini's. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
Gratisitem
lotion
€ 27.45

Natuurlijke zonnebrand: goed voor huid en koraal?

Ben jij al bekend met natuurlijke zonnebrand? Dit is een zonnebrandcrème op basis van minerale filters. Zo'n zonnebrand (in non-nanovorm) is zowel lief voor jouw huid en het koraal! Want wist je dat een zonnebrand met bepaalde chemische filters het koraal kan beschadigen? Als je goed ingesmeerd de zee in gaat, laat je namelijk een hoop chemicaliën achter in het water. Gelukkig bieden natuurlijke zonnebrand, maar ook zonnebrand met goede chemische filters, een uitkomst. 


Minerale filters, goede chemische filters, non-nanovorm en nanovorm: het is best ingewikkeld, maar wij vertellen je er alles over! 

vrouw die haar arm insmeert

Wat is een natuurlijke of minerale zonnebrand?

Zon, zee en… een natuurlijke zonnebrand! Dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon weten de meesten van ons al. Maar helaas zorgen sommige zonnebrandcrèmes voor huidirritatie. Wist je dat natuurlijke zonnebrand (in non-nanovorm) geen schadelijke stoffen bevat en hiermee veilig is voor jouw hormoonhuishouding én het koraalleven?

Veel zonnebrandproducten zijn schadelijk voor het koraal.

Als je zonnebrandcrème koopt dan kan je kiezen tussen 2 soorten filters:

  • Minerale filters
  • Chemische filters

Zonnebrand met minerale filters wordt vaak aangeduid als minerale zonnebrand of natuurlijke zonnebrand. Als we het in dit artikel hebben over ‘natuurlijke zonnebrand’ bedoelen we dus een zonnebrandcrème op basis van minerale filters. Een natuurlijke zonnebrand blijft op de huid liggen en heeft hierdoor geen invloed op je hormoonhuishouding.

Als je een natuurlijke zonnebrand wil dan kan je kiezen uit 2 minerale filters:

  • Zinkoxide
  • Titaniumdioxide

Wat belangrijk is om te weten: zonnebrand met chemische filters zorgt niet altijd voor een verstoring van de hormoonhuishouding. Er bestaat namelijk ook zonnebrand met chemische filters die wél goed voor de huid zijn.

Tip natuurlijke zonnebrand

Shop onze zonnebrandcrèmes met minerale filters

Wat is het verschil tussen een natuurlijke zonnebrand met minerale filters en een ‘gewone’ zonnebrand met chemische filters?

Zoals hierboven aangegeven zorgt het soort filter ervoor dat er verschil is tussen natuurlijke zonnebrandcrèmes en ‘gewone’ zonnebrandcrèmes (met chemische filters).

Hoe zit het dan precies met het verschil in filters? Wij vertellen je er meer over!

Zonnebrand met minerale filters

Zonnebrand met minerale filters weerkaatsen uv-stralen. Dit in tegenstelling tot chemische filters, want deze absorberen juist uv-stralen. Een natuurlijke zonnebrand met minerale filters dringt minimaal door in een gezonde huid en zal deze niet irriteren. Vooral wanneer je een gevoelige huid hebt, biedt minerale zonnebrand dus ideale bescherming. Minerale filters in non-nanovorm tasten bovendien het koraal niet aan, je kan dus met een gerust hart de zee in als je zonnebrand gebruikt met een minerale filter. Let wel op met minerale zonnebrand in nanovorm: die kan het koraal wel schaden. Hieronder vertellen we je meer over wat dit precies betekent.

Of uv-filters nu absorberen of weerkaatsen, beide soorten filters zijn geschikt om je huid te beschermen tegen uv-straling.

Zit er nog verschil tussen de 2 minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide? Zeker! Van de 2 minerale filters beschermt zinkoxide het best; titaniumdioxide beschermt niet tegen een klein stukje van het uv A-spectrum.

Zonnebrand met chemische filters

Hoewel het woord chemisch niet fijn klinkt, is het niet nodig om alle zonnebrandcrèmes met chemische filters af te schrijven. Er zijn namelijk een aantal chemische filters die het koraal niet aantasten en goed zijn voor je huid. Hieronder vertellen wij welke dat zijn.

Chemische filters die goed zijn voor je huid én het milieu

Deze goede filters kan je zonder zorgen op je eigen huid en de huid van je kindje smeren:

  • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S)
  • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano) (Tinosorb M)
  • Tris Biphenyl Triazine (nano) (Tinosorb A2B)
  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus)
  • Ethylhexyl Triazone (Octyltriazone)
  • Ethylhexyl Salicylate (Octisalate)
  • Phenylbenzimidazol Sulfonic Acid (Ensulizole)
  • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid (Mexoryl SX)
  • Drometrizole Trisiloxane (Mexoryl XL)

Maar let wel op, dit betekent niet dat een zonnebrandcrème niet voor huidirritatie kan zorgen. Voor alle zonnebrandcrèmes, met natuurlijke of chemische filters, geldt: sommige ingrediënten kunnen bij een gevoelige huid voor huidirritatie zorgen. Dit geldt voor alle verzorgingsproducten voor de huid en is echt iets wat je zelf moet testen. Echter, de kans op huidirritatie is bij natuurlijke zonnebrand over het algemeen kleiner omdat de overige ingrediënten vaak ook natuurlijk zijn.

Chemische filters die niet goed zijn voor je huid en het milieu

Er bestaan ook chemische filters, zoals octocrylene, oxybenzone en octinoxate, die slecht zijn voor je huid én het koraal. Deze chemische filters dringen gemakkelijker de huid binnen, waardoor de hormoonhuishouding verstoord kan raken, laten een studie uit 2012 en een studie uit 2017 zien. Ze zijn zeer slecht voor het milieu en er kan huidirritatie of huiduitslag optreden.

Daarnaast zorgen een aantal van deze chemische filters voor de vorming van vrije radicalen. Probeer deze filters dus zoveel mogelijk te vermijden.

Vind je 1 van deze ingrediënten in je zonnebrand? Dan heb je een zonnebrand met zulke chemische filters die je huid en het koraal kunnen schaden:

  • Octocrylene
  • Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate (Octinoxate)
  • Benzophenone-3 (Oxybenzone)
  • Benzophenone-4 (Sulisobenzone)4-Methylbenzylidene Camphor (Enzacamene)
  • Isoamyl p-Methoxycinnamate (Amiloxate)
  • Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA (Padimate O)
  • Homomenthyl Salicylate (Homosalate, HMS, HS; 3,3,5-Trimethyl-Cyclohexyl-Salicylate)
  • Butyloctyl Salicylate

Naast bovengenoemde slechte filters, zijn er nog een aantal filters waarover twijfel bestaat. Hier is namelijk nog niet genoeg onderzoek naar gedaan om uit te sluiten of deze je huid en het koraal kunnen schaden. Voor de volledigheid noemen we deze filters hier:

  • Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone)
  • Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate (Bidisulizole Disodium)
  • Dimethicone Diethyl Benzylmalonate (Polysilicone-15)
  • Nano-versie van Zinkoxide (niet gecoat)
  • Nano-versie van titaniumdioxide (niet gecoat)

Deze filters werken mogelijk hormoonverstorend en kunnen vrije radicalen vormen. Check dus vooraf het label en koop waar mogelijk zonnebrand met minerale filters of filters uit het lijstje met goedgekeurde chemische filters.

Wetgeving en keurmerken rondom zonnebrand

Steeds meer landen stellen een verbod in op bepaalde filters in zonnebrandcrème die het koraal schaden. Hawaii, Bonaire en Palau hebben bijvoorbeeld al zo'n verbod. Sommige zonnebrandmerken hebben naar aanleiding van deze wetgeving ook een keurmerk op hun verpakking zoals: ‘Respecteert de Hawaïaanse wet’. Maar let op: deze keurmerken zijn verzonnen en je kan er niet zomaar vanuit gaan dat deze zonnebrandcrème het koraal niet schaadt. Je kan het beste het label lezen en de 3 stoffen octocrylene, oxybenzone en octinoxate in ieder geval vermijden.

Wil jij graag een zonnebrandcrème met goede filter? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet zodat het kiezen een stuk makkelijker wordt!

Shop onze zonnebrandcrèmes met goede chemische filters