Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Zon en antibiotica: geen goede combinatie?

Heb je een blaasontsteking, longontsteking of een andere bacteriële infectie? Dan is de kans groot dat je antibiotica voorgeschreven krijgt. Maar wist je dat sommige antibiotica niet goed samengaan met zon? In dit artikel lees je er alles over.

undefined

Waarom gaan sommige antibiotica en zon niet samen?

De antibiotica die niet goed samengaan met zonlicht, trekken in je huidcellen. Op het moment dat je deze antibiotica neemt en er zonlicht op je huid schijnt, ontstaat er een heftige reactie. De antibiotica absorberen namelijk uv-straling uit zonlicht en zetten dit om naar zuurstof. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in je huidcellen toe. Als er een teveel aan zuurstof in je huidcellen ontstaat, dan sterven ze af. Hierdoor voelt je huid pijnlijk aan en kunnen er zelfs blaren ontstaan. Ook is je huid kwetsbaarder voor andere infecties wanneer je dit soort antibiotica slikt. Zonlicht en antibiotica zorgen dan namelijk voor de aanmaak van ontstekingscellen.

Door met sommige antibiotica de zon in te gaan, kun je dus een pijnlijke, verbrande huid krijgen, soms met blaren. Het maakt hierbij niet uit wat voor huidskleur je hebt: ook als je (bijna) nooit verbrandt, kan antibiotica in combinatie met zonlicht een heftige reactie veroorzaken.

De zon in gaan met sommige soorten antibiotica kan leiden tot een verbrande en pijnlijke huid.

Met welke soorten antibiotica mag je niet in de zon?

Je hoeft niet met alle soorten antibiotica de zon te vermijden. Vooral antibiotica uit de groep tetracyclinen veroorzaken overgevoeligheid voor zonlicht. Hieronder vallen onder andere doxycycline, minocycline en tigecycline. In mindere mate kunnen ook chinolonen, zoals ciprofloxacine en norfloxacine, en antibiotica uit de groep sulfonamiden, zoals sulfadiazine, zorgen voor overgevoeligheid voor uv-straling. Hieronder zetten we voor je op een rij met welke antibiotica je de zon moet vermijden.

Let op: deze lijst is niet compleet. Check altijd de bijsluiter van jouw antibioticum om zeker te weten welke soort je gebruikt en of je zonlicht moet vermijden.

Vermijd zonlicht met deze antibiotica:

 • antibiotica uit de groep tetracyclinen, zoals:
  • doxycycline
  • minocycline
  • tigecycline
  • tetracycline
 • antibiotica uit de groep chinolonen, zoals:
  • ciprofloxacine, te vinden onder de merknaam Ciproxin
  • pipemidinezuur
  • norfloxacine, te vinden onder de merknaam Noroxin
  • levofloxacine
  • ofloxacine
  • moxifloxacine, te vinden onder de merknaam Avelox
 • antibiotica uit de groep sulfonamiden, zoals:
  • sulfadiazine
  • sulfamethoxazol, vaak gevonden in combinatie met trimethoprim onder de naam co-trimoxazol
 • clindamycine, wat bijvoorbeeld ook zit in treclinac-gel, een gel tegen acne
 • azitromycine

Met welke soorten antibiotica mag je wél in de zon?

Niet alle antibiotica zorgen voor reacties op zonlicht. Met een aantal soorten mag je wél gewoon in de zon zitten. In het algemeen is het geen probleem om met onderstaande antibiotica in de zon te zitten.

Let op: raadpleeg altijd ook de bijsluiter van jouw antibioticum om na te gaan of je veilig de zon in kan!

Met deze antibiotica kan je over het algemeen wél de zon in:

 • amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur, wat je vindt onder de merknaam Augmentin
 • flucloxacilline
 • ceftriaxon
 • nitrofurantoïne, wat in bijvoorbeeld Furabid, een middel tegen blaasontsteking, zit

Wat is de beste zonbescherming bij gebruik van antibiotica?

Als je antibiotica slikt die niet goed samengaan met zonlicht, dan is het verstandig om niet te veel naar buiten te gaan. Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur en ga niet onder de zonnebank.

Ga je naar buiten met antibiotica die niet goed samengaan met de zon? Draag dan bedekkende kleding en smeer je in met minstens SPF 30.

Ga je toch naar buiten? Draag dan bedekkende kleding en een pet of hoed. Smeer je altijd goed in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, vanaf factor 30, ook als het bewolkt is. Ook dan is er namelijk uv-straling aanwezig. Wil je weten welke zonnebrand het meest geschikt is voor jouw gezicht? Lees dan ons artikel over gezichtszonnebrand. Is het lastig om uit de zon te blijven tijdens de antibioticakuur, bijvoorbeeld vanwege je werk of omdat je op vakantie gaat? Overleg dan met je huisarts of apotheker.

Hoe lang moet je de zon vermijden na het gebruik van antibiotica?

Heb je je antibioticakuur afgemaakt? Dan kunnen de antibiotica nog langer in je lichaam blijven. Hoelang het duurt tot de antibiotica uit je lichaam zijn en je weer veilig de zon in kan, verschilt per antibioticum. Antibiotica kunnen tot zo’n 5 à 6 dagen na de kuur in je lichaam blijven. Vermijd tijdens die dagen dus nog zonlicht. Wil je zeker weten hoe het zit met jouw antibioticum? Lees dan de bijsluiter of raadpleeg je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.