meisje met pet loopt de straat op in de zon

Zon en antibiotica

Heb je een blaasontsteking, longontsteking of een andere bacteriële infectie? Dan is de kans groot dat je antibiotica voorgeschreven krijgt. Maar wist je dat sommige antibiotica niet goed samengaan met zon? In dit artikel lees je er alles over.

Bij welke soorten antibiotica moet je de zon vermijden?

Er zijn veel soorten antibiotica. Elke soort bestrijdt een specifieke groep bacteriën. Zo kun je bij een blaasontsteking een ander soort antibioticum voorgeschreven krijgen dan bij een longontsteking. Je hoeft niet met alle soorten antibiotica de zon te vermijden. Vooral antibiotica uit de groep tetracyclines veroorzaken overgevoeligheid voor zonlicht. Hieronder vallen onder andere doxycycline, minocycline en tigecycline. In mindere mate kunnen ook chinolonen of antibiotica uit de groep sulfonamiden zorgen voor overgevoeligheid voor uv-straling. De kans is natuurlijk groot dat je zelf niet precies weet welke antibiotica jij gebruikt. Gelukkig kun je altijd in de bijsluiter vinden om welke antibiotica het gaat en of je zonlicht moet vermijden. Lees deze dus altijd goed door voor gebruik!

Waarom gaan sommige antibiotica en zon niet goed samen?

De antibiotica die niet goed samengaan met zonlicht, trekken in je huidcellen. Op het moment dat je deze antibiotica neemt en er zonlicht op je huid schijnt, ontstaat er een heftige reactie. De antibiotica absorberen namelijk energie uit zonlicht en zetten dit om naar zuurstof. Als er een teveel aan zuurstof in je huidcellen ontstaat, dan sterven je huidcellen af. Hierdoor voelt je huid pijnlijk aan en kunnen er zelfs blaren ontstaan. Ook is je huid kwetsbaarder voor andere infecties.

Wat is de beste zonbescherming bij gebruik van antibiotica?

Als je antibiotica slikt die niet goed samengaat met zonlicht, dan is het verstandig om niet te veel naar buiten te gaan. Ga je toch naar buiten? Draag dan bedekkende kleding en een pet of hoed. Smeer je altijd goed in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, ook als het bewolkt is. Ook dan is er namelijk uv-straling aanwezig. Wil je weten welke zonnebrand het meest gezicht is voor jouw huid? Lees dan ons artikel over zonbescherming. Is het lastig om uit de zon te blijven tijdens de antibioticakuur, bijvoorbeeld vanwege je werk of omdat je op vakantie gaat? Overleg dan met je huisarts of apotheker.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.