vrouw op het strand

Zonneallergie

Wist je dat zonneallergie zomaar kan ontstaan? Ook als je altijd zorgeloos van de zon hebt kunnen genieten, kun je ineens last krijgen van vervelende uitslag na het zonnen. Ongeveer één op de tien mensen heeft last van zonneallergie. Maar is zonneallergie gevaarlijk? Of besmettelijk? En wat helpt tegen die vreselijke jeuk? Wij vertellen je alles wat je moet weten over zonneallergie.

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie reageert je huid overgevoelig op uv-straling. Dit kan zomaar ontstaan. Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een lichte huid en ontstaat vaak als je huid nog niet gewend is aan de zon, bijvoorbeeld in het voorjaar.

Zonneallergie bij kinderen

Ook baby’s en kinderen kunnen last hebben van zonneallergie, zeker als je kleintje een gevoelig huidje heeft of last heeft van eczeem. Je kunt huidallergie proberen te voorkomen door je kleintje goed te beschermen tegen de zon. In ons artikel over zonbescherming bij baby's en kinderen lees je hoe je dat doet. 

Lente-oren

Een bijzondere vorm van zonneallergie is lente-oren waarbij alleen op de oren bultjes en vochtblaasjes ontstaan. Lente-oren doen zich vooral voor tijdens het voorjaar (vandaar de naam lente-oren) en komen gek genoeg alleen voor bij jongens tussen vier en twaalf jaar.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

Als je zonneallergie hebt, dan heb je na het zonnen last van jeukende huiduitslag die bestaat uit rode bultjes, vochtblaasjes of vlekjes. De huid kan warm en branderig aanvoelen. De uitslag kan binnen enkele uren tot dagen ontstaan nadat je je huid hebt blootgesteld aan de zon. De uitslag ontstaat alleen op de plekken die in aanraking zijn geweest met zonlicht.

Heb je last van jeukende bultjes, vochtblaasjes of vlekjes op je huid, maar weet je niet wat de oorzaak daarvan is? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe behandel je zonneallergie?

De huiduitslag gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Behandeling is dus niet nodig. Blijf uit de zon tot de uitslag weg is en probeer niet te krabben, want dat maakt de jeuk alleen maar erger. Heb je veel last van jeuk? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je een crème tegen de jeuk voorschrijven. Er zijn ook middeltjes tegen zonneallergie die je zonder recept kunt verkrijgen, bijvoorbeeld de Lucovitaal Zonneallergie Crème CE. Deze crème verzacht de jeuk en vermindert de huiduitslag.

Medisch hulpmiddel, creme
€ 22,79
Medisch hulpmiddel, spray
€ 18,19
creme
€ 16,95
lotion
€ 7,99
lotion
€ 20,99
spray
€ 20,45
milk
€ 18,89
spray
€ 36,49
lotion
€ 20,45
creme
€ 36,99
Promotie:
creme
Van € 24,95 voor € 21,21
creme
€ 8,99
creme
€ 20,99
creme
€ 5,69
creme
€ 17,99
creme
€ 20,99
creme
€ 20,99

Hoe kun je zonneallergie voorkomen?

Zonneallergie is in de meeste gevallen onschuldig. Toch is voorkomen beter dan genezen. Zó kun je zonneallergie voorkomen:

 • Laat je huid voorzichtig en langzaam aan de zon wennen.
 • Smeer je in met zonnebrand.
 • Laat de zonnebrand een half uur intrekken voordat je je huid aan de zon blootstelt.
 • Smeer je elke twee uur opnieuw in.
 • Blijf tussen 12:00 en 15:00 uur in de schaduw.
 • Bedek je huid met kleding.

Meer weten over zonbescherming? Lees dan ook ons artikel over zonnebrand.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je vaker last van zonneallergie, maar heb je er weinig last van en gaat de huiduitslag binnen een aantal dagen vanzelf weer over? Dan is het niet nodig om contact op te nemen met de huisarts. In de volgende gevallen is het wél verstandig om je huisarts te raadplegen:

 • Als de huiduitslag erg jeukt.
 • Als de huiduitslag na een week niet zichtbaar vermindert.
 • Als de huiduitslag erger wordt of er anders uit gaat zien.
 • Als je je ziek of grieperig voelt.
 • Als medicijnen tegen de jeuk niet helpen.

Bekijk hier ons assortiment aan zonbeschermingsproducten. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Bekijk winkelmandje