Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
doula

Doula

Ben je bang en gespannen voor je bevalling? Of sta je er helemaal alleen voor? Dan is de hulp van een doula misschien wel wat voor jou. Wat een doula precies is en wat zij voor je kan doen lees je hier.

Wat is een doula?

Een doula is het Griekse woord voor ‘dienende vrouw’. Het is geen medisch beroep, maar is er voor emotionele en lichamelijke ondersteuning tijdens een zwangerschap, bevalling en na de bevalling. Zo geeft ze ontspannende massages, zorgt dat je genoeg eet en spreekt je bemoedigend toe. Je kunt er ook voor kiezen om samen met een doula je bevallingsplan op te stellen. De aanwezigheid van een doula kan zorgen voor:

  • Minder verzoeken om pijnbestrijding tijdens de bevalling, zoals een ruggenprik
  • Kortere bevallingen
  • Een spontane bevalling
  • Minder kunstverlossingen, zoals een tangverlossing
  • Een kleinere kans op een keizersnedes

Veel voorkomende vragen over een doula

Kan iedereen een doula aanvragen?

Een doula is er voor iedere zwangere vrouw die daar behoefte aan heeft. Soms ziet een vrouw enorm op tegen de bevalling of heeft ze slechte ervaringen gehad. Natuurlijk heb je als vrouw vaak al de steun van je partner of moeder. Maar soms woont je moeder niet in de buurt en vindt je partner het doodeng.

Sommige vrouwen hebben behoefte aan een doula omdat ze er alleen voor staan. Sommige doula's blijven zelfs een nachtje slapen als je daar behoefte aan hebt, want door alle hormonen en emoties kan het zijn dat je moeite hebt met slapen.

Wat is het verschil tussen een doula en een verpleegkundige?

Een doula is geen verpleegkundige of arts. Beiden hebben hun eigen vakgebied. Bij alle medische kwesties raadpleeg je een verpleegkundige of arts.

Hoe gaat het in het begin met een doula?

In de eerste paar gesprekken maak je kennis met elkaar en maak je een bevallingsplan (ook wel geboorteplan) met al je wensen en ideeën voor de bevalling. Een bevallingsplan is voor iedereen anders en elke doula gaat dan ook anders te werk.

Wordt een doula vergoed?

Een doula wordt steeds vaker gedeeltelijk vergoed via de aanvullende verzekering. Dit verschilt wel per zorgverzekeraar. Informeer daarom goed naar de vergoeding van een doula bij jouw verzekeraar.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.