Kan ik zwanger zijn?
Je wilt niet zwanger worden, maar je hebt een keer onveilig gevreeën. Of je wordt niet ongesteld, maar de zwangerschapstest geeft na twee weken nog steeds negatief aan. Wat kan er aan de hand zijn? In dit artikel bespreken we de veelgestelde vragen rond zwanger zijn en zwangerschapstesten.
Kan ik zwanger zijn als ik drie weken na mijn laatste menstruatie onveilige seks heb gehad?
Ja, in principe kan dat. De kans om zwanger te raken is het grootst bij een vrijpartij vlak voor de eisprong of op de dag van de eisprong. De eisprong vindt ergens halverwege de cyclus plaats. Vlak voor je menstruatie is de kans om zwanger te raken in principe verwaarloosbaar. Het probleem is dat veel vrouwen, en zeker jonge meisjes met een onregelmatige menstruatie, nooit precies weten wanneer de eisprong en de volgende menstruatie plaatsvindt. Je neemt dus elke keer dat je onveilig vrijt, in welke fase van de cyclus ook, het risico om zwanger te worden.
Kan ik zwanger zijn als ik onveilige seks heb gehad, zonder dat hij in mij is klaargekomen?
Je hebt onveilige seks gehad, maar je vriend is 'vlak voor het zingen de kerk uit gegaan'. De kans dat je zwanger bent is klein, maar wel aanwezig. Het gevaar bij deze methode is namelijk dat de man net iets te laat zijn penis terugtrekt, zodat er toch wat sperma in de vagina komt. Daarom is deze manier niet betrouwbaar, gebruik daarom ook een anticonceptiemiddel.
Hoe betrouwbaar zijn anticonceptiemiddelen zoals de pil, condoom en het spiraaltje?
Deze anticonceptiemiddelen zijn bij foutloos gebruik zo goed als 100% betrouwbaar. Het aller betrouwbaarst zijn de methoden waarbij je zelf geen fouten kan maken, zoals het spiraaltje en het hormoonstaafje. De kans op zwangerschap is kleiner dan één op de tweehonderd per jaar. In theorie is de pil, wanneer er in het gebruik niets mis gaat, bijna net zo betrouwbaar. Echter kan het misgaan als je de pil vergeet. Het te laat beginnen na een stopweek is een andere veelvoorkomende vergissing.
Ook bij het condoom geldt dat de betrouwbaarheid sterk afhangt van het gebruik. Het raakt wel eens beschadigd tijdens het omdoen of bij een tweede vrijpartij wordt geen nieuw condoom gebruikt. In dat geval is een condoom niet meer betrouwbaar.
Ik word niet ongesteld, maar volgens de zwangerschapstest ben ik niet zwanger, wat kan er aan de hand zijn?
Het zou kunnen dat je wel zwanger bent, maar dat er nog niet voldoende zwangerschapshormoon in je urine zit. Om uitsluitsel te krijgen kun je een paar dagen later de test herhalen. Ook om andere redenen kan de ongesteldheid wat langer wegblijven. Bij jonge meisjes is de menstruatie sowieso nog onregelmatiger in het eerste jaar. Daarbij kan hevige stress, bijvoorbeeld veroorzaakt door de angst om zwanger te zijn, de cyclus in de war schoppen. Maar ook heel rigoureus afvallen of topsport kunnen je menstruatie beïnvloeden.
Daarnaast hebben sommige medicijnen invloed op de menstruatie. Deze bijwerking vind je gemakkelijk terug in de bijsluiter. Een onregelmatige menstruatie kan bij wat oudere vrouwen ook een eerste teken zijn van de overgang.
Het lijkt alsof ik gewoon ongesteld ben geworden, kan ik toch zwanger zijn?
Ja, dat kan. Soms kan er aan het begin van de zwangerschap een bloeding optreden die lijkt op een menstruatie. Zo'n innestelingsbloeding ontstaat door ingroei van de zwangerschap in de wand van de baarmoeder. Bloedverlies kan ook duiden op een miskraam of in heel zeldzame gevallen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Vanaf wanneer kan ik een test doen?
De meeste zwangerschapstesten claimen dat ze vanaf de dag van de menstruatie, en soms al daarvoor, voor 99% zwangerschap kunnen aantonen. Maar dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Soms is er rond de verwachte menstruatiedatum nog niet genoeg zwangerschapshormoon in de urine aanwezig. Dit hormoon wordt pas geproduceerd na de innesteling van de bevruchte eicel en de innesteling gebeurt soms verderop in de cyclus. Ook zijn niet alle tests even gevoelig. Denk je zwanger te zijn, maar is de uitslag van de test negatief? Test dan na een paar dagen nog een keer opnieuw. Om zeker te zijn kun je het beste een week na het uitblijven van de menstruatie nog een keer testen.
Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest is een vrij eenvoudige en meestal betrouwbare test. Toch kan het gebeuren dat de uitslag negatief is, terwijl een vrouw wel zwanger is. Vaak is de test dan te vroeg uitgevoerd en is er nog onvoldoende zwangerschapshormoon aanwezig. Ook restjes schoonmaakmiddel in het opvangpotje of verdunde urine (als je te veel hebt gedronken) kunnen voor een negatieve uitslag zorgen terwijl je wel zwanger bent.
Andersom, dat het resultaat vals positief is zonder dat je zwanger bent, gebeurt minder vaak. Meestal gaat het dan om fout gebruik: de test is over de datum of de urine blijft te lang staan en wordt te laat afgelezen. Ook een blaasontsteking en een niet opgemerkte miskraam kunnen voor een vals-positieve uitslag zorgen.
Kun je ook zonder te testen weten of je zwanger bent?
Sommige vrouwen voelen dat ze zwanger zijn. Al voordat je officieel overtijd bent, kan je lichaam symptomen vertonen. Maar pas op: alleen op symptomen afgaan is lastig, want de eerste verschijnselen komen net zo goed voor bij een naderende menstruatie. Je kunt hierbij denken aan symptomen zoals:
- Gevoelige en opgezette borsten
- Extra honger
- Stemmingswisselingen
- Een opgeblazen gevoel in de onderbuik
Geen reden voor paniek, deze klachten kunnen dus ook op een naderende menstruatie duiden.
Daarnaast kunnen misselijkheid en moeheid naast een zwangerschap vele andere oorzaken hebben. Bij een zwangerschap kunnen een opvallend sterk reukvermogen en een afkeer van koffie, sigaretten en alcohol wel typische verschijnselen zijn. Dit heeft echter lang niet elke vrouw. Voor uitsluitsel of je zwanger bent of niet, is het aan te raden een test te doen.
Ik heb onveilige seks gehad, maar wil niet zwanger raken, wat kan ik doen?
Dit is afhankelijk van hoe snel je erbij bent. Tot drie dagen nadat je onveilig gevreeën hebt, kun je de morning-afterpil innemen. Deze is zonder recept te koop bij de apotheek. Wacht niet te lang met innemen, want de betrouwbaarheid neemt snel af. Wanneer (en tot welk moment) je de morning-afterpil kunt gebruiken, hangt af van welke morning-afterpil je slikt. Raadpleeg voor het gebruik dan ook de bijsluiter.
Tot vijf dagen na de geslachtsgemeenschap kan een morning-after spiraaltje worden geplaatst. Dit is in feite een gewoon spiraaltje (koperspiraal), maar is ook betrouwbaar wanneer hij na de vrijpartij wordt geplaatst. Neem hiervoor contact op met je huisarts. Bij een beginnende zwangerschap kan een overtijdbehandeling (met abortuspil) of een abortus worden uitgevoerd in een abortuskliniek en sommige ziekenhuizen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan