Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

jonge vrouw die sip uit raam kijkt

Morning-after pil

Pil vergeten? Condoom gescheurd? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je onveilige seks hebt gehad, kan de morning-afterpil een ongewenste zwangerschap voorkomen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het gebruik van de morning-afterpil.

Wat is een morning-afterpil?

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie en voorkomt zwangerschap na onbeschermde seks. Je hebt onbeschermde of onveilige seks gehad als je geen voorbehoedsmiddel of anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom of de anticonceptiepil) hebt gebruikt. Er bestaan twee soorten morning-afterpillen: de NorLevo en de EllaOne.

Seks is leuk, maar doe het veilig. Gebruik een condoom of overleg met je huisarts welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. 

Bekijk hier ons assortiment aan condooms >

Promotie: Promotie voorwaarden: Etos intimiteit alle varianten, combineren mogelijk.
Medisch hulpmiddel,
€ 4,09
€ 16,15
Medisch hulpmiddel,
€ 3,39
Medisch hulpmiddel,
€ 11,55

Hoe werkt een morning-afterpil?

De morning-afterpil bevat een hormoon dat voorkomt dat er een eisprong kan plaatsvinden en het zorgt ervoor dat een eicel zich niet kan innestelen. De morning-afterpil werkt niet als je al zwanger bent.  Let op: gebruik de morning-afterpil uitsluitend als noodmaatregel en niet als anticonceptie. De morning-afterpil is namelijk veel minder betrouwbaar dan andere anticonceptiemiddelen en geeft bovendien vervelende bijwerkingen.

Heb je onbeschermde seks gehad?

Bekijk hier ons assortiment aan morning-afterpilen >

Tot wanneer kun je een morning-afterpil slikken?

Hoe eerder je de morning-afterpil gebruikt na de onbeschermde seks, hoe kleiner de kans op een ongewenste zwangerschap. Wanneer (en tot welk moment) je de morning-afterpil kunt gebruiken, hangt af van welke morning-afterpil je slikt.

NorLevo

Gebruik de NorLevo morning-afterpil zo snel mogelijk (het liefst binnen twaalf uur) na de onbeschermde seks, maar in elk geval binnen 72 uur (drie dagen). Raadpleeg voor gebruik altijd de bijsluiter.

EllaOne

Gebruik de EllaOne morning-afterpil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks, maar in elk geval binnen 120 uur (vijf dagen). Raadpleeg voor gebruik altijd de bijsluiter.

Is het meer dan vijf dagen geleden dat je onveilige seks hebt gehad? Dan kan het gebruik van een morning-afterpil of het laten plaatsen van een koperspiraaltje een mogelijke zwangerschap niet meer voorkomen. Je zult in dat geval moeten afwachten of je zwanger bent.

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapstesten >

Wat zijn de bijwerkingen van een morning-afterpil?

Het gebruik van de morning-afterpil kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn:

Na het gebruik van de morning-afterpil kan je eerstvolgende menstruatie op een andere dag beginnen dan je gewend bent. Ook kan de bloeding wat heftiger zijn dan normaal.

Hoe betrouwbaar is de morning-afterpil?

Een morning-afterpil voorkomt niet in alle gevallen een ongewenste zwangerschap. De betrouwbaarheid van de morning-afterpil hangt af van welke morning-afterpil je gebruikt én hoeveel tijd er zit tussen de onbeschermde seks en het gebruik van de morning-afterpil.

NorLevo

Als je binnen twaalf uur na de onbeschermde seks de NorLevo morning-afterpil gebruikt, dan is de kans op zwangerschap 0,5%. Dat komt neer op één van de tweehonderd vrouwen die toch zwanger raakt. Daarna (na twaalf uur) is de kans op zwangerschap 2%. Dat komt neer op twee van de honderd vrouwen die toch zwanger raken.

EllaOne

Als je na de onbeschermde seks zo snel mogelijk de EllaOne morning-afterpil gebruikt, dan is de kans op zwangerschap 2%. Dat komt neer op twee van de honderd vrouwen die toch zwanger raken.

Let op: gebruik je medicijnen tegen epilepsie, tuberculose of hiv? Of gebruik je sint-janskruid? Dan werkt de morning-afterpil minder goed. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

Wat kost een morning-afterpil?

Een morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. De NorLevo morning-afterpil kost ongeveer €15 en de EllaOne morning-afterpil kost zo’n €20. Tip: heb je een morning-afterpil nodig op zondag? Drogisten op stations zijn vaak in het weekend én ‘s avonds laat open.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Raadpleeg je huisarts als je binnen vier uur na het innemen van de morning-afterpil moet overgeven en/of waterdunne diarree krijgt. Dan werkt de morning-afterpil mogelijk minder goed. Ben je te laat voor de NorLevo morning-afterpil? Dan kun je eventueel een koperspiraal laten plaatsen om een zwangerschap te voorkomen. Dit kan tot vijf dagen na de onbeschermde seks. Een koperspiraal beschermt vijf tot tien jaar tegen zwangerschap. Raadpleeg je huisarts als je een koperspiraal wilt laten plaatsen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.