Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw kijkt sip door raam

Morning-after pil

Ben je de pil vergeten? Is het condoom gescheurd? Dat kan tot ongelukkige situaties leiden. Als je onbeschermde seks hebt gehad, kan de morning-afterpil een ongewenste zwangerschap voorkomen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het gebruik van de morning-afterpil.

Bestel hier de morning-afterpil

Artikel opslaan

Wat is een morning-afterpil?

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie en voorkomt zwangerschap na onbeschermde seks. Je hebt onbeschermde of onveilige seks gehad als je geen voorbehoedsmiddel of anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom of de anticonceptiepil) hebt gebruikt. Dan kan je de morning-afterpil innemen om de kans op zwangerschap te verkleinen. Het is wel belangrijk om te weten dat de morning-afterpil geen normale anticonceptiemethode is, maar een tijdelijke oplossing voor noodsituaties.

Hoe werkt de morning-afterpil?

De morning-afterpil bevat een hormoon dat de ovulatie (eisprong) uitstelt. Hierdoor kan er geen bevruchting plaatsvinden. De morning-afterpil werkt niet als je ovulatie al heeft plaatsgevonden of als je al zwanger bent. Let op: gebruik de morning-afterpil uitsluitend als noodmaatregel en niet als anticonceptie. De morning-afterpil is namelijk veel minder betrouwbaar dan andere anticonceptiemiddelen en kan bovendien vervelende bijwerkingen geven. Lees hier meer over alle anticonceptiemiddelen.

Wist je dat er 7 tot 10 keer zoveel hormonen in de morning-afterpil zitten vergeleken met de anticonceptiepil? Eén morning-afterpil slikken staat dus gelijk aan 7 tot 10 dagen de pil slikken.

Verder belangrijk om te weten: een morning-afterpil beschermt je niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Alleen een condoom tijdens de seks beschermt hiertegen. Lees hier hoe je de symptomen van een soa herkent. Heb je onveilige seks zonder condoom gehad, en vermoed je dat je een soa kan hebben? Dan raden we je aan om een soa-test te doen. Zo weet je in elk geval waar je aan toe bent!

Bestel de morning-afterpil

Welke morning-afterpil kan je kiezen?

Er bestaan 2 soorten morning-afterpillen:

 • De morning-afterpil op basis van de werkzame stof levonorgestrel, zoals de morning-afterpil Norlevo. Deze kan tot 3 dagen na onbeschermde seks bescherming bieden tegen zwangerschap. Let op: de Norlevo-pil werkt niet op de 2 dagen voor je ovulatie.
 • De morning-afterpil op basis van de werkzame stof ulipristal, zoals de morning-afterpillen EllaOne en Healthypharm. Deze kunnen tot 5 dagen na onbeschermde seks bescherming bieden tegen zwangerschap. De EllaOne-pil werkt ook op de 2 dagen voor je ovulatie, de Healthypharm-pil niet.

Hieronder vind je deze informatie eenvoudig terug in de tabel. Lees voor gebruik van een morning-afterpil altijd goed de bijsluiter.

Morning-afterpil 

Werkzame stof 

Werkzaam na
onveilige seks 

Werkzaam rond
ovulatie

Norlevo 

Levonorgestrel 

Tot 3 dagen erna 

Werkt niet op de 2
dagen voor je ovulatie 

Healthypharm 

Ulipristal 

Tot 5 dagen erna 

Werkt niet op de 2
dagen voor je ovulatie 

EllaOne 

Ulipristal 

Tot 5 dagen erna 

Werkt wel op de 2
dagen voor je ovulatie

Morning-afterspiraaltje 

Naast de morning-afterpil kan je tot 5 dagen na onbeschermde seks ook een morning-afterspiraaltje laten plaatsen. Dit kan bij je huisarts. Het morning-afterspiraaltje is een koperspiraaltje. Het koper verandert je baarmoederslijmvlies, zodat een eitje zich hier minder goed in kan nestelen. Lees hier meer over het morning-afterspiraaltje.

Tot wanneer kan je een morning-afterpil slikken?

Hoe eerder je de morning-afterpil gebruikt na de onbeschermde seks, hoe kleiner de kans op een ongewenste zwangerschap. Wanneer (en tot welk moment) je de morning-afterpil kan gebruiken, hangt af van welke morning-afterpil je slikt:

 • Norlevo. Gebruik de Norlevo morning-afterpil zo snel mogelijk (het liefst binnen 12 uur) na de onbeschermde seks, maar in elk geval binnen 72 uur (3 dagen). Raadpleeg voor gebruik altijd de bijsluiter.
 • Healthypharm en EllaOne. Gebruik de Healthypharm- en EllaOne-morning-afterpil zo snel mogelijk (het liefst binnen 24 uur) na de onbeschermde seks, maar in elk geval binnen 120 uur (5 dagen). Raadpleeg voor gebruik altijd de bijsluiter.

Is het meer dan 5 dagen geleden dat je onveilige seks hebt gehad? Dan kan het gebruik van een morning-afterpil of het laten plaatsen van een koperspiraaltje een mogelijke zwangerschap niet meer voorkomen. Je zal in dat geval moeten afwachten of je zwanger bent. Vanaf het moment dat je ongesteld zou moeten worden, kan je een zwangerschapstest doen.

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapstesten. Daarnaast vind je hier onze ovulatietesten.

Hoe betrouwbaar is de morning-afterpil?

Een morning-afterpil is niet 100% betrouwbaar bij het voorkomen van een zwangerschap. De betrouwbaarheid van de morning-afterpil hangt af van welke morning-afterpil je gebruikt én hoeveel tijd er zit tussen de onbeschermde seks en het gebruik van de morning-afterpil. Hierboven lees je hoeveel tijd je hebt met elke soort pil. Slik de morning-afterpil echter altijd zo snel mogelijk na de onveilige seks.

Wat zijn de bijwerkingen van een morning-afterpil?

Het gebruik van de morning-afterpil kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen zijn:

Na het gebruik van de morning-afterpil kan je eerstvolgende menstruatie op een andere dag beginnen dan je gewend bent. Ook kan de bloeding wat heftiger zijn dan normaal.

Let op: gebruik na het innemen van een morning-afterpil een condoom tijdens de seks tot je volgende menstruatie begint. Of zorg dat je een andere betrouwbare vorm van anticonceptie hebt, zoals een spiraaltje.

Shop condooms

Is het veilig om de morning-afterpil te gebruiken?

Hoewel de morning-afterpil als uitzondering in noodgevallen gebruikt moet worden en niet als reguliere anticonceptie, is het gebruik van de morning-afterpil veilig. Een morning-afterpil heeft bijvoorbeeld geen invloed op je toekomstige vruchtbaarheid: je wordt er dus niet minder vruchtbaar van. Ook zal je cyclus niet langdurig in de war worden geschopt. Alleen de eerste menstruatie na de morning-afterpil kan onregelmatig zijn.

Het gebruik van de morning-afterpil is dus veilig, maar let op: er zijn sommige gevallen waarin je géén morning-afterpil kan gebruiken. Lees hieronder meer.

Wanneer kan je de morning-afterpil niet gebruiken?

Gebruik géén morning-afterpil als je:

 • medicijnen tegen maagklachten gebruikt
 • medicijnen tegen epilepsie gebruikt
 • medicijnen tegen tuberculose gebruikt
 • medicijnen tegen hiv gebruikt
 • Sint Janskruid gebruikt
 • jonger bent dan 18 jaar
 • al zwanger kan zijn

Overleg in deze gevallen eerst met je huisarts.

Kan je seks hebben na de morning-afterpil?

Ja, je kan na het innemen van de morning-afterpil gewoon weer seks hebben. Houd er hierbij rekening mee dat de morning-afterpil geen doorlopende bescherming biedt! Gebruik om zwangerschap te voorkomen dus een betrouwbare vorm van anticonceptie, zoals condooms of een spiraaltje.

Heb je een recept nodig voor de morning-afterpil?

Nee, voor een morning-afterpil heb je geen recept van je (huis)arts nodig. Je kan een morning-afterpil daarom direct verkrijgen via de apotheek of drogist. Kom dus langs in een van onze Etos-winkels of bestel de morning-afterpil online.

Tip: heb je een morning-afterpil nodig op zondag? Etos-winkels op stations zijn vaak in het weekend én ‘s avonds laat open.

Wat kost een morning-afterpil?

De morning-afterpil Healthypharm kost ongeveer €15, de Norlevo kost ongeveer €16 en de EllaOne kost zo’n €20.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Twijfel je of je langs de huisarts moet? In deze gevallen raden wij je aan om naar de huisarts te gaan:

 • Je moet binnen 4 uur na het innemen van de morning-afterpil overgeven of je krijgt waterdunne diarree. De morning-afterpil werkt dan mogelijk niet goed meer.
 • De onbeschermde seks vond langer dan 5 dagen geleden plaats.
 • Je hebt een ernstige leverfunctiestoornis, de ziekte van Crohn of andere maagproblemen.
 • Je bent overgevoelig voor progestagenen (hormonen).
 • Je hebt mogelijk een soa opgelopen.
 • De seks was tegen je zin in. Je kan dan naar je huisarts gaan of bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Hier kan je elke dag, dag en nacht, gratis naartoe bellen: 0800-0188.
 • Je hebt in het afgelopen half jaar al vaker de morning-afterpil gebruikt.
 • Je kan al zwanger zijn doordat je eerder in dezelfde cyclus ook onbeschermde seks hebt gehad.
 • Je wilt graag een morning-afterspiraaltje laten plaatsen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.