vrouw kijkt sip door raam

Morning-after pil

Pil vergeten? Condoom gescheurd? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je onveilige seks hebt gehad, kan de morning-afterpil een ongewenste zwangerschap voorkomen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het gebruik van de morning-afterpil.

Shop hier de morning-afterpil

Artikel opslaan

Wat is een morning-afterpil?

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie en voorkomt zwangerschap na onbeschermde seks. Je hebt onbeschermde of onveilige seks gehad als je geen voorbehoedsmiddel of anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom of de anticonceptiepil) hebt gebruikt. Er bestaan twee morning-afterpillen: de Norlevo en de EllaOne. Goed om te weten: het gebruik van een morning-afterpil heeft geen invloed op je toekomstige vruchtbaarheid. 

Wat is het verschil tussen Norlevo en EllaOne?

Dit zijn de verschillen tussen de Norlevo morning-afterpil en de EllaOne morning-afterpil:

  • Werkzame stof. Norlevo bevat de werkzame stof levonogestrel. EllaOne bevat de werkzame stof ulipristal. 
  • Betrouwbaarheid. Norlevo werkt niet op de twee dagen vóór de ovulatie (dit zijn de meest vruchtbare dagen), terwijl EllaOne wél werkt op deze twee dagen. De EllaOne is dus effectiever dan de Norlevo morning-afterpil. 
  • Werking. Norlevo kun je tot drie dagen na de onbeschermde seks gebruiken. EllaOne kun je tot vijf dagen na de onbeschermde seks gebruiken. 

Hoe werkt een morning-afterpil?

De morning-afterpil bevat een hormoon dat de ovulatie (eisprong) uitstelt. Hierdoor kan er geen bevruchting plaatsvinden. De morning-afterpil werkt niet als je ovulatie al heeft plaatsgevonden of als je al zwanger bent. Let op: gebruik de morning-afterpil uitsluitend als noodmaatregel en niet als anticonceptie. De morning-afterpil is namelijk veel minder betrouwbaar dan andere anticonceptiemiddelen en kan bovendien vervelende bijwerkingen geven.

Heb je onbeschermde seks gehad?

Bekijk hier ons assortiment aan morning-afterpilen >

Tot wanneer kun je een morning-afterpil slikken?

Hoe eerder je de morning-afterpil gebruikt na de onbeschermde seks, hoe kleiner de kans op een ongewenste zwangerschap. Wanneer (en tot welk moment) je de morning-afterpil kunt gebruiken, hangt af van welke morning-afterpil je slikt:

  1. Norlevo. Gebruik de Norlevo morning-afterpil zo snel mogelijk (het liefst binnen twaalf uur) na de onbeschermde seks, maar in elk geval binnen 72 uur (drie dagen). Raadpleeg voor gebruik altijd de bijsluiter.
  2. EllaOne. Gebruik de EllaOne morning-afterpil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks, maar in elk geval binnen 120 uur (vijf dagen). Raadpleeg voor gebruik altijd de bijsluiter.

Is het meer dan vijf dagen geleden dat je onveilige seks hebt gehad? Dan kan het gebruik van een morning-afterpil of het laten plaatsen van een koperspiraaltje een mogelijke zwangerschap niet meer voorkomen. Je zult in dat geval moeten afwachten of je zwanger bent.

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapstesten >

Wat zijn de bijwerkingen van een morning-afterpil?

Het gebruik van de morning-afterpil kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn:

Na het gebruik van de morning-afterpil kan je eerstvolgende menstruatie op een andere dag beginnen dan je gewend bent. Ook kan de bloeding wat heftiger zijn dan normaal. Let op: gebruik na het innemen van een morning-afterpil een condoom tijdens de seks tot je volgende menstruatie begint. 

Hoe betrouwbaar is de morning-afterpil?

Een morning-afterpil voorkomt niet in alle gevallen een ongewenste zwangerschap. De betrouwbaarheid van de morning-afterpil hangt af van welke morning-afterpil je gebruikt én hoeveel tijd er zit tussen de onbeschermde seks en het gebruik van de morning-afterpil. Omdat de EllaOne morning-afterpil óók werkt op de twee dagen voor de ovulatie (de meest vruchtbare dagen), is de EllaOne morning-afterpil effectiever dan de Norlevo morning-afterpil. De Norlevo werkt namelijk niet op deze dagen. 

Let op: gebruik je medicijnen tegen epilepsie, tuberculose of hiv? Of gebruik je sint-janskruid? Dan werkt de morning-afterpil minder goed. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

Wat kost een morning-afterpil?

Een morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. De Norlevo morning-afterpil kost ongeveer €15 en de EllaOne morning-afterpil kost zo’n €20. Tip: heb je een morning-afterpil nodig op zondag? Drogisten op stations zijn vaak in het weekend én ‘s avonds laat open.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Raadpleeg je huisarts als je binnen vier uur na het innemen van de morning-afterpil moet overgeven en/of waterdunne diarree krijgt. Dan werkt de morning-afterpil mogelijk minder goed. Ben je te laat voor de Norlevo morning-afterpil? Dan kun je eventueel een koperspiraaltje laten plaatsen om een zwangerschap te voorkomen. Dit kan tot vijf dagen na de onbeschermde seks. Een koperspiraal beschermt vijf tot tien jaar tegen zwangerschap. Raadpleeg je huisarts als je een koperspiraal wilt laten plaatsen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Wegens een technische storing zijn sommige pakketten helaas vertraagd. Onze excuses voor het ongemak

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.