Kraamzorg regelen
Als je binnenkort gaat bevallen, kun je gebruik maken van kraamzorg. Als je op zoek bent naar een kraamzorgbureau, merk je waarschijnlijk dat er veel verschillende soorten zijn. Dit kan de keuze lastiger maken. Daarom vertellen wij je in dit artikel waar je op moet letten als je kraamzorg wilt regelen!
Waar kan ik informatie over kraamzorg krijgen?
Je kunt informatie over kraamzorg op de volgende manieren verkrijgen:
- Bij je verloskundige of je huisarts die je tijdens je zwangerschap begeleidt
- Via ervaringen van mensen uit je omgeving
- Via je zorgverzekeraar
Je verloskundige en huisarts hebben schriftelijke informatie, zoals folders, over de mogelijkheden van kraamzorg in jouw regio. Daarbij kunnen zij je advies geven bij het kiezen van een kraamzorgbureau.
Hoe kan ik mij aanmelden bij een kraamzorgbureau?
Zodra je een kraamzorgbureau hebt gekozen, kun je je op de volgende manieren aanmelden:
- Telefonisch
- Schriftelijk
- Via hun website
Het advies is om je het liefst voor de derde maand van je zwangerschap aan te melden. In de zevende of achtste maand van je zwangerschap komt er een kraamverpleegkundige op huisbezoek. Dit is de uitgelezen kans om je vragen te stellen over de kraamzorg.
De kraamverpleegkundige bespreekt waarschijnlijk het volgende met je:
- Welke vorm van kraamzorg het beste bij je situatie past
- Hoe je gezinssituatie is (zodat de kraamverzorgende daar rekening mee kan houden bij haar werk)
- Tips over de babyuitzet en de bevalling
Wanneer wordt het kraamzorgbureau ingeschakeld?
Tijdens de bevalling geeft de verloskundige aan wanneer het kraamzorgbureau gebeld kan worden. Er komt dan zo snel mogelijk een kraamverzorgende. De kraamverzorgende komt thuis, maar als het nodig is kan zij meestal ook naar het ziekenhuis komen. De kraamverzorgende ondersteunt de verloskundige tijdens de bevalling. Vervolgens begeleidt de kraamverzorgende je de eerste dagen na de bevalling.
Welke vormen van kraamzorg zijn er?
Je kiest meestal zelf voor de vorm waarin de kraamzorg wordt gegeven. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden die het kraamzorgbureau biedt en van je wensen en mogelijkheden. Er zijn veel soorten kraamzorgbureaus, die elk veel verschillende mogelijkheden bieden. Over het algemeen zijn de volgende vormen van kraamzorg te onderscheiden:
Volledige kraamzorg
De volledige kraamzorg is de meest intensieve en meest gekozen vorm van kraamzorg. De kraamverzorgende verzorgt jou, je baby en je gezin gedurende ongeveer acht dagen, acht uur per dag. Ze geeft voorlichting en advies, doet de huishouding en ontvangt bezoek. Daarnaast controleert de kraamverzorgende jou en je baby. Zo houdt ze onder andere in de gaten of eventuele wondjes bij de vagina goed genezen en of je baby niet te veel gewicht verliest.
Minimale kraamzorg
De meest beknopte vorm van kraamzorg is de minimale kraamzorg. De kraamverzorgende komt de eerste dagen tweemaal, daarna één keer per dag drie uur. De kraamverzorgende verzorgt en controleert jou en je baby. Ze geeft voorlichting over de voeding en verzorging van de baby. Ook houdt ze het sanitair en de kraam- en babykamer schoon.
Beperkte kraamzorg
De beperkte kraamzorg is een tussenvorm. De kraamverzorgende komt één keer per dag vijf uur bij je langs. De basiszorg van de minimale kraamzorg wordt uitgebreid met enkele huishoudelijke taken naar jouw keuze.
Het hangt van je eigen situatie en wensen af welke vorm van kraamzorg je uiteindelijk kiest. Verder zijn de bovenstaande vormen een omschrijving van de kraamzorg kan verlopen. In de praktijk kan de precieze werkwijze per kraamzorgbureau natuurlijk verschillen.
Wat zijn de kosten voor kraamzorg?
De vergoeding van de kosten voor kraamzorg verschilt per zorgverzekeraar en polis. Informeer daarom bij je eigen zorgverzekeraar wat er in jouw geval wordt vergoed.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan