Alles voor jou bij

Brandende zonvragen? Drs Leenarts geeft antwoord!

Juist omdat de huid in de winter niet veel zon ziet, is ze heel gevoelig voor die eerste zonnestralen! Dermatoloog Drs Leenarts van het gelijknamige huidverzorgingsmerk vertelt hoe je verbranden voorkomt. Én geeft antwoord op brandende zonvragen.

Wat is zonkracht eigenlijk?

Drs Leenarts: "De maat voor de hoeveelheid uv-straling die de aarde bereikt (uv-index). Die hangt af van bewolking en niet van de temperatuur. De zonkracht kan dus behoorlijk sterk zijn tijdens mooie, onbewolkte lentedagen!"

Hoe voorkom ik dat ik verbrand in de lentezon?

Drs Leenarts: "Dat doe je door de huid geleidelijk te laten wennen aan de zon. En door natuurlijk goed én vaak te smeren met een zonnebrandcrème. Zeker tussen twaalf en drie uur 's middags."

Waarom heeft Drs Leenarts alleen factor 30 in het assortiment?

Drs Leenarts: "Omdat het verschil met een SPF 50 in bescherming maar 1% is. Maar met een factor 50 wanen veel mensen zich wel een dag lang beschermd, terwijl je echt nog elke twee uur moet smeren."

Waarom is verbranden zo slecht?

Drs Leenarts: "Bij verbranding op kinderleeftijd neemt de kans op huidkanker toe. Bovendien 'onthoudt' je huid de hoeveelheid blootstelling aan de zon in de loop van het leven. Hoe meer dat wordt, hoe groter de kans op huidkanker later."

Krijg je door smeren geen vitamine D-tekort?

Drs Leenarts: "Hoe belangrijk vitamine D ook is, dit is niet een excuus om geen zonnebrandproducten te gebruiken! Met vijftien tot twintig minuten in de zon 'vang' je al genoeg zonneschijn om vitamine D aan te maken."

Kleurtje bijhouden onder de zonnebank?

Dermatoloog Drs Leenarts vertelt: “Nee, dat is zeker niet verstandig. Zonnebankbezoek geeft een verhoogd risico op huidkanker. Hoe vaker je hiervan gebruik maakt, des te hoger het risico. Daarom mogen in Nederland personen onder de 18 jaar niet onder de zonnebank. Veel Nederlanders hebben een licht huidtype, bedoeld voor het Nederlandse klimaat met een beperkt aantal zonnige dagen per jaar. Als je naast die zonzekere zomerbestemming en last minute winterbestemming ook nog eens onder de zonnebank gaat liggen, is het teveel van het goede.”

Dus: Duimen voor een zonnige nazomer en geniet van de ‘echte’ zon! Zorg dat je ook in het najaar goed blijft smeren met zonnebrandcrème en gebruik daarbij minimaal factor 30.