kind met zand spelen

Zonnebrand voor je baby of kind

Insmeren met zonnebrandcrème is niet altijd even makkelijk als je baby of kind tegenspartelt. Toch is het belangrijk om je kleintje goed te beschermen tegen de zon. Hoe vaak moet je je kind insmeren? Welke zonnebrand is geschikt voor de gevoelige huid van je baby? En wat moet je doen als je kleintje toch verbrand is? Wij vertellen je hoe je je baby of kind beschermt tegen de zon.

Shop hier babyzonnebrand

Babyzonnebrand

Artikel opslaan

 

Waarom is insmeren zo belangrijk?

Een kinderhuid vernieuwt zich voortdurend in hoog tempo. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om door de zon beschadigde huidcellen te herstellen. Daarom is een kinderhuid extra vatbaar voor verbranding door de zon. De schade die hierdoor aan de huid ontstaat kan niet ongedaan gemaakt worden. Hoe vaker een kind verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. Smeer je kleintje daarom altijd in met zonnebrandcrème.

Vitamine D en baby's

Twijfel je of je kindje wel genoeg vitamine D kan opnemen met zonnebrandcrème op? In het algemeen geldt dat ook de ingesmeerde huid vitamine D kan aanmaken. Als ze buiten zijn, kunnen kindjes dus via hun huid vitamine D opnemen. Óók als ze ingesmeerd zijn. Maar let op: tot de leeftijd van vier jaar hebben alle kinderen extra vitamine D nodig in de vorm van druppels of pilletjes.

Welke zonnebrand is geschikt voor baby’s en kinderen?

Een kinderhuid is een stuk dunner dan een volwassen huid. Daarom raakt een kinderhuid sneller geïrriteerd door toegevoegde stoffen als parfum. Zonnebrandcrème die speciaal voor baby’s en kinderen is ontwikkeld bevat vaak minder toegevoegde stoffen dan gewone zonnebrand. Denk aan parfum en parabenen die de gevoelige baby- of kinderhuid kunnen irriteren. Zeker als je kleintje last heeft van bijvoorbeeld eczeem kun je beter kiezen voor een zonnebrand die speciaal is ontwikkeld voor een gevoelig kinderhuidje. Wat de beste zonnebrand is voor jouw baby, hangt verder af van je persoonlijke voorkeuren. Er is bijvoorbeeld zonnebrandcrème die hydrateert, zonnebrand zonder parfum en natuurlijke zonnebrand die de natuur niet schaadt. Heeft je kindje waterpokken? Houd hem of haar dan helemaal uit de zon. De blaasjes kunnen namelijk snel verbranden in de zon.

Welke beschermingsfactor heeft je baby of kind nodig?

Gebruik voor je baby of kind een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Pas op met baby's in de zon. Het advies is om kleintjes jonger dan één jaar uit de directe zon te houden. Met je baby kun je dus het beste lekker in de schaduw blijven. Smeer hem of haar wel altijd in met zonnebrand, want óók in de schaduw of onder de parasol kan je baby verbranden.

Ontdek de beste zonnebrand voor jouw baby of kind

Beste volgens de Consumentenbond

✓ Extra waterresistent ✓ SPF 50+ ✓ Voor de gevoelige kinderhuid

Lees meer
Vegan
Promotie:
promotie badge
null
milk

Natuurlijke baby-zonnebrand van Naïf

✓ Natuurlijke ingrediënten ✓ Non-nano en zonder oxybenzone ✓ 100% vegan

Lees meer
Vegan
van null voor € 19.99
creme
Spaar 19 punten

Vision Zonnebrand voor de kwetsbare huid

✓ Met natuurlijke UV-filters ✓ Mild voor de gevoelige huid ✓ Hoge zonbescherming

Lees meer
Promotie: Promotie voorwaarden: 30% korting
null
lotion

Zonnemelk Ambre Solaire Kids

✓ SPF 50 ✓ Helpt tegen uitdroging door zout en chloor ✓ Extra waterbestendig

Lees meer
€ 22.49
milk
Spaar 22 punten

Biodermal Zonnecrème met SPF 50+

✓ Beschermt en hydrateert ✓ Zeer water- en zand resistent ✓ Parfumvrij

Lees meer
Vegan
€ 29.99
milk
Spaar 29 punten

Nivea Pocket Size Zonnemelk

✓ Waterresistent ✓ Verzorgt en hydrateert de kinderhuid ✓ Handige pocket size

Lees meer
€ 11.55
milk
Spaar 11 punten

Wanneer moet je je baby of kind insmeren?

Ook in de schaduw en op een bewolkte dag kan een kinderhuid verbranden. Daarom moet je je baby of kind elke keer insmeren met zonnebrandcrème als hij of zij naar buiten gaat. Lekker buiten spelen? Eerst insmeren dus.

Hoe vaak moet je je kind insmeren?

Eén keer insmeren is onvoldoende om je kind de hele dag te beschermen tegen de zon. Smeer daarom regelmatig en wees niet te zuinig om verbranding te voorkomen. Als je te dun smeert, is de huid namelijk een stuk minder beschermd dan de factor die op de fles staat. Gebruik per smeersessie voor je kind minimaal zeven theelepels aan zonnebrand.

Je kunt niet vaak genoeg smeren. Smeer je baby of kids elke twee uur opnieuw in en in elk geval na het zwemmen of na flink zweten. Zonnebrand heeft ongeveer een half uur nodig om goed in te trekken. Houd je kind daarom na het insmeren nog even uit de zon. Blijf met je baby liever helemaal in de schaduw. Is jouw kindje dol op het water? Met waterproof zonnebrand is je waterratje met elke nieuwe laag twee uur lang beschermd. Smeer je kindje in in de schaduw en drink wat water, zo voorkom je ook gelijk een zonnesteek.

Extra bescherming tegen de zon

Smeren alleen is vaak niet voldoende om je baby kind te beschermen tegen de zon. Neem daarom ook de volgende maatregelen om verbranding te voorkomen:

 • Zet je kind een hoedje of pet op om de hoofdhuid, oren en nek te beschermen.
 • Zet je kind een zonnebril op om de ogen te beschermen.
 • Houd je kind tussen 12:00 en 15:00 uur uit de zon en je baby het liefst helemaal uit de directe zon.
 • Trek je kind (UV-werende) kleding aan.
 • Smeer ook altijd het puntje van de neus, de lippen, de bovenkant van de oren en de onderkant van de voeten in! Deze lichaamsdelen worden het vaakst vergeten.

Wat te doen als je baby of kind verbrand is door de zon?

Wél ingesmeerd, maar is je baby of kind in de zon toch verbrand? Dan is het belangrijk om meteen in actie te komen:

 • Haal je kind direct uit de zon zodra je merkt dat hij of zij verbrand is.
 • Koel de huid met een lauwe douche of een natte handdoek.
 • Hydrateer de huid met een verkoelende aftersun.
 • Laat je kind voldoende water drinken om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen.
 • Trek je kind bedekkende kleding aan om verdere verbranding te voorkomen.
 • Houd je kind binnen en zoek een koele ruimte op.

Voelt je kind zich duizelig, moet je kind overgeven of heeft je kind koorts? Waarschuw dan je huisarts. Meer weten over zonbescherming? Lees dan ook ons artikel over zonnebrand.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Shop zonnebrand voor baby's en kinderen

Vegan
€ 27.45
Spaar 27 punten
Vegan
€ 36.45
Spaar 36 punten
Vegan
€ 27.45
Spaar 27 punten
Bijna uitverkocht
€ 24.99
creme
Spaar 24 punten
Bijna uitverkocht
Vegan
€ 19.99
milk
Spaar 19 punten
Vegan
€ 39.99
Spaar 39 punten
€ 32.99
spray
Spaar 32 punten
Vegan
€ 26.99
milk
Spaar 26 punten

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.