Kind in de zon

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de zon. Vermijd dat je kleintje verbrandt want het risico op huidkanker is 40% hoger wanneer hij of zij regelmatig pijnlijk rood kleurt door de zon. Zorg dus dat je jouw kind, voordat hij naar buiten rent, dik insmeert met een zonnebrandcrème.

Wanneer smeer je jouw kind in met zonnebrand?

Elke dag is een ‘zon-dag’ dus breng iedere keer dat je kind naar buiten gaat een zonnebrandcrème op. Breng een half uur voordat je naar buiten de zonbescherming aan. Ook als je geen straaltje aan de hemel ziet, wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen. De term zonkracht drukt uit hoe sterk die UV-straling is. Deze kan iedere dag en zelfs ieder moment van de dag anders zijn, dus houdt deze in de gaten (zie kader). Een bewolkte hemel kan bijvoorbeeld ’s zomers nog altijd 80% van de UV-straling doorlaten. Wist je dat 30% van de verbranding plaats vindt in Nederland in de speeltuin? Spread the cream Algemeen zon Aftersun Natuurlijke zonbescherming Zonbescherming voor je gezicht

Spread the cream

Aftersun

Natuurlijke zonbescherming

Zonbescherming voor je gezicht

 

Waarom is zonnebrandcrème zo belangrijk voor je kind?

Een kinderhuid is erg gevoelig. Houd kindjes jonger dan 1 jaar daarom uit de directe zon. Voor dreumesjes en ouder geldt dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn met blootstelling aan de zon. De huid van kinderen vernieuwt zich voortdurend, net zoals die van volwassenen. Alleen gaat de celdeling in de kinderhuid sneller omdat deze nog moet groeien. Hierdoor heeft het velletje van je kleintje soms te weinig tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. De ‘littekens’ die dan in de cellen ontstaan dragen kinderen hun leven lang mee. Je ziet deze niet maar hoe meer zonschade, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon voor kinderen zo belangrijk.

Tip

laat je kind niet ineens in de volle zon. Bouw het rustig op zodat de huid de kans krijgt om dikker te worden

Wat voor beschermingsfactor heeft mijn kind nodig?

Smeer de onbedekte stukken huid van je kleintje, en vooral het gezichtje, in met een zonnebrandcrème met minimaal factor 15, zo raadt het KWF aan. Maar als je kind een erg licht huidtype heeft, moet je volgens het fonds altijd een product met factor 50+ gebruiken in combinatie met UV-werende badkleding. Zelfs bij kindjes met een donker huidtype kan het beste worden gestart met een factor 30. Die kun je langzaam afbouwen naar een zonnebrandcrème met factor 15.

Kies bij een fel zonnetje of als er veel zonkracht is voorspeld liefst voor een hogere SPF, zoals factor 30 of 50. Vergeet bij zo’n hoge beschermingsfactor niet om nog steeds vaak te smeren.

 

Hoe vaak moet ik mijn kind insmeren met zonnebrandcrème?

Fluit je kids elke twee uur terug om ze opnieuw een dikke laag zonbescherming te geven. En natuurlijk als ze gezwommen hebben of de zonnebrand eraf ‘gesleten’ is door afdrogen of zand afvegen. De crème moet een half uur intrekken, dus smeer voordat je naar buiten gaat. Gebruik lekker veel crème. Zo’n 10 tot 30 ml per keer zonnebrand per vierkante centimeter adviseert het KWF, afhankelijk van hoe groot je kind is.

Sla geen stukjes over. Vaak worden de oren, de randjes langs de kleding en de lippen vergeten. Maak er een spelletje van en doe net alsof je het huidje van je kind schminkt of verft. Hoe vaker je kinderen insmeert, hoe gewoner ze het vinden. Fact: Een T-shirt biedt op een niet ingesmeerde huid maximaal de bescherming van een SPF 5. Als het shirt nat wordt, beschermt het nog minder.

 

Fact

Een T-shirt biedt op een niet ingesmeerde huid maximaal de berscherming van een SPF 5. Als het shirt nat wordt beschermt het nog minder.

 

Krijgt mijn kind vitamine D-tekort door zonnebrandcrème?

Lange tijd dacht men dat door veel smeren bij kinderen een tekort aan vitamine D zou kunnen ontstaan. Uit recent onderzoek blijkt dat je hier niet bang voor hoeft te zijn. Een kindje met een witte huid maakt via zonlicht al binnen enkele minuten per dag de maximale hoeveelheid vitamine D aan. Een tochtje op de fiets naar school bijvoorbeeld is vaak al genoeg. Kinderen met een donkere huidskleur maken minder snel vitamine D in de huid aan. Veel vis eten is dan goed. Het kan verstandig zijn om een vitaminesupplement te geven. Ook ‘s winters voor kindjes met een witte huid.

 

Tip

Houd je kind tussen twaalf en drie uur uit de volle zon.

Zijn zonnebrandcrèmes schadelijk?

De bekende A-merken die in Nederland verkocht worden zijn betrouwbaar. Natuurlijk kan het wel voorkomen dat de huid van je kind een allergische reactie geeft op een van de bestanddelen van de zonbescherming. Bijvoorbeeld op parfum of parabenen. Binnen een paar dagen na het smeren kan je zoontje of dochtertje dan jeuk krijgen of rode bultjes of blaasjes krijgen. Dit is heel vervelend maar niet gevaarlijk. Schakel dan over om op een andere zonnebrandcrème.

Koop liever buiten Europa geen zonnebrandcrème van een merk dat je niet kent want de regels waaraan een sunlotion daar moet voldoen zijn daar anders.

 

PRODUCTEN

Beschermende zonnebrandcrèmes voor kinderen

Derma Eco Kids Zonnelotion SPF30 bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen. Nu exclusief te koop bij Etos.

Ladival Voor Kinderen Zonnebrand Gel Voor Het Gezicht SPF50+ is een hoogwaardige zonbeschermingslijn die nu exclusief te koop is bij Etos. De producten beschermen tegen UV-A-, UV-B- en IRA-straling (infraroodstralen) en zijn extra watervast. Ze zijn vrij van onnodige ingrediënten zoals parabenen, kleurstoffen, emulgatoren en parfums.

NIVEA SUN Kids Protect & Sensitive Zonnespray SPF50+ is geurloos en extra waterresistent.  

Vision Baby & Young Kids Langdurige Zonbescherming SPF50+ is parfumvrij, waterbestending en heeft UV-filters van natuurlijke oorsprong.