Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Zonnebrand voor je baby of kind: dit moet je weten

Insmeren met zonnebrandcrème is niet altijd even makkelijk als je baby of kind tegenspartelt. Toch is het belangrijk om je kleintje goed te beschermen tegen de zon. Hoe vaak moet je je kind insmeren? Welke zonnebrand is geschikt voor de gevoelige huid van je baby? En wat moet je doen als je kleintje toch verbrand is? Wij vertellen je hoe je je baby of kind beschermt tegen de zon.

kind met zon van zonnebrand op huid

Waarom is insmeren zo belangrijk?

Een kinderhuid vernieuwt zich voortdurend in hoog tempo. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om door de zon beschadigde huidcellen te herstellen. Daarom is een kinderhuid extra vatbaar voor verbranding door de zon. De schade die hierdoor aan de huid ontstaat kan niet ongedaan gemaakt worden. Hoe vaker een kind verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. Bescherm daarom je kleintje goed tegen de zon door onder andere zonnebrandcrème SPF50 te smeren op de onbedekte huid.

In de video hieronder vertelt Dr. Daniel Kadouch, dermatoloog en oprichter Tenue Soleil aan Jeanet, waarom insmeren zo belangrijk is:

Vitamine D en baby's

Twijfel je of je kindje wel genoeg vitamine D kan opnemen met zonnebrandcrème op? In het algemeen geldt dat ook de ingesmeerde huid vitamine D kan aanmaken. Als ze buiten zijn, kunnen kindjes dus via hun huid vitamine D opnemen. Óók als ze ingesmeerd zijn. Maar let op: tot de leeftijd van 4 jaar hebben alle kinderen extra vitamine D nodig in de vorm van druppels of pilletjes.

Welke zonnebrand is geschikt voor baby's en kinderen?

Een kinderhuid is een stuk dunner dan een volwassen huid. Daarom raakt een kinderhuid sneller geïrriteerd door toegevoegde stoffen als parfum. Zonnebrandcrème die speciaal voor baby’s en kinderen is ontwikkeld bevat vaak minder toegevoegde stoffen dan gewone zonnebrand. Denk aan parfum en conserveermiddelen die de gevoelige baby- of kinderhuid kunnen irriteren. Zeker als je kleintje last heeft van bijvoorbeeld eczeem kun je beter kiezen voor een zonnebrand die speciaal is ontwikkeld voor een gevoelig kinderhuidje. Wat de beste zonnebrand is voor jouw baby, hangt verder af van je persoonlijke voorkeuren. Er is bijvoorbeeld zonnebrandcrème die hydrateert, zonnebrand zonder parfum en natuurlijke zonnebrand die de natuur niet schaadt. Heeft je kindje waterpokken? Houd hem of haar dan helemaal uit de zon. De blaasjes kunnen namelijk snel verbranden in de zon.

Welke beschermingsfactor heeft je baby of kind nodig?

Gebruik voor je baby of kind een zonnebrandcrème met minimaal SPF 50. Pas op met baby's in de zon. Het advies is om kleintjes jonger dan 1 jaar uit de directe zon te houden. Met je baby kun je dus het beste lekker in de schaduw blijven. Smeer hem of haar wel altijd in met zonnebrand, want óók in de schaduw of onder de parasol kan je baby verbranden.

undefined

Wanneer moet je je baby of kind insmeren?

Ook in de schaduw en op een bewolkte dag kan een kinderhuid verbranden. Daarom moet je je baby of kind elke keer insmeren met zonnebrandcrème als hij of zij naar buiten gaat. Lekker buiten spelen? Eerst insmeren dus.

Hoe vaak moet je je kind insmeren?

Eén keer insmeren is onvoldoende om je kind de hele dag te beschermen tegen de zon. Smeer daarom iedere 2 uuren wees niet te zuinig om verbranding te voorkomen. Als je te dun smeert, is de huid namelijk een stuk minder beschermd dan de factor die op de fles staat. Gebruik per smeersessie voor je kind minimaal zeven theelepels aan zonnebrand.

Je kunt niet vaak genoeg smeren. Smeer je baby of kids elke twee uur opnieuw in en in elk geval na het zwemmen of na flink zweten. Zonnebrand heeft ongeveer een half uur nodig om goed in te trekken. Houd je kind daarom na het insmeren nog even uit de zon. Blijf met je baby liever helemaal in de schaduw. Is jouw kindje dol op het water? Met water resistente zonnebrand is je waterratje met elke nieuwe laag twee uur lang beschermd. Smeer je kindje in in de schaduw en drink wat water, zo voorkom je ook gelijk een zonnesteek.

Extra bescherming tegen de zon

Smeren alleen is vaak niet voldoende om je baby kind te beschermen tegen de zon. Neem daarom ook de volgende maatregelen om verbranding te voorkomen:

Bescherm het hoofdje

Zet je kind een hoedje of pet op om de hoofdhuid, oren en nek te beschermen.

Bescherm de ogen

Zet je kind een zonnebril op om de ogen te beschermen.

Probeer directe zon te vermijden

Houd je kind tussen 12:00 en 15:00 uur uit de zon en je baby het liefst helemaal uit de directe zon.

Draag kleding

Trek je kind kleding aan. Uv-werende kleding is nog beter!

Smeer overal

Het puntje van de neus, de lippen, de bovenkant van de oren en de onderkant van de voeten worden het vaakst vergeten!

Wat te doen als je baby of kind verbrand is door de zon?

Wél ingesmeerd, maar is je baby of kind in de zon toch verbrand? Dan is het belangrijk om meteen in actie te komen:

  • Haal je kind direct uit de zon zodra je merkt dat hij of zij verbrand is.
  • Koel de huid met een lauwe douche of een natte handdoek.
  • Hydrateer de huid met een verkoelende aftersun.
  • Laat je kind voldoende water drinken om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen.
  • Trek je kind bedekkende kleding aan om verdere verbranding te voorkomen.
  • Houd je kind binnen en zoek een koele ruimte op.

Voelt je kind zich duizelig, moet je kind overgeven of heeft je kind koorts? Waarschuw dan je huisarts. Meer weten over zonbescherming? Lees dan ook onze andere artikelen over zon en zonnebrand.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.