Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 6.79
geneesmiddel, tablet

Hooikoortseizoen? Check de actuele pollenverwachting met onze Pollenradar

Last van hooikoorts? Check dan onze pollenradar voor de meest actuele pollenverwachting voordat je op pad gaat. Zo weet je waar en wanneer de meeste pollen in de lucht hangen. Bekijk hieronder onze pollenradar!

veld met bloemen

Pollenradar: dit is de actuele pollenverwachting

De pollenradar wordt dagelijks gecheckt en geüpdatet.

Pollenradar - Etos

Bron: www.pollennieuws.nl
 

Wat is een pollenradar?

Een pollenradar (of hooikoorts radar) vertelt je hoeveel pollen er op dit moment in de lucht hangen. Onze pollenradar wordt dagelijks gecheckt en geüpdatet. De hooikoorts radar is dus altijd actueel. Heb je last van hooikoorts en ga je erop uit? Check dan onze pollenradar voordat je op pad gaat en weet waar én wanneer de stuifmeelconcentratie het hoogst is.

Pollenverwachting: wanneer is het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen begint gewoonlijk in februari en eindigt in september. In februari staan de eerste bomen in bloei (elzen en hazelaars) en in september staan grassen nog flink in bloei. Het hooikoortsseizoen piekt in mei en juni. Een zachte winter kan ervoor zorgen dat het hooikoortsseizoen eerder begint, ook zorgt droog weer in de winter ervoor dat er meer boompolen vroeger in het seizoen in de lucht aanwezig zijn.

Het wordt aangeraden om enkele weken voor het hooikoortsseizoen begint, met hooikoortsmedicatie te beginnen. Zo kun je een allergische reactie voor zijn.

Wanneer staat welke boom in bloei?

Naast de actuele pollenverwachting kun je met de pollenradar ook ontdekken wanneer welke plant/boom in bloei staat. Handig als je nog niet weet op welke pollen je allergisch reageert. Wanneer de betreffende boosdoener waarvoor jij allergisch bent in bloei staat, kun je last krijgen van hooikoortsklachten. Via onze handige pollenradar zie je precies wanneer welke pollen actief zijn en in welke mate. Als je last hebt van hooikoorts, ben je allergisch voor bepaalde grassen, bomen of planten. Wanneer de bomen, planten en grassen precies in bloei staan, is afhankelijk van het weer en het seizoen. Zo staat de Hazelaar-boom vaak al in februari in bloei en schiet de Els eind maart pas in bloei. Het stuifmeel kan wel een paar maanden blijven hangen. Zo hangt het stuifmeel van de Hazelaar bijvoorbeeld wel tot en met mei in de lucht. Grassen bloeien voornamelijk tussen mei en juli en soms zelfs tot in augustus. Op de afbeelding hieronder zie je in welke maand welke pollen actief zijn, de volledig groen gekleurde vakjes geven de bloeiperiode aan.

Als je weet op welke pollen je sterk reageert kom je niet voor verrassingen te staan en kun je goed voorbereid op pad. Benieuwd wat je kunt doen tegen hooikoorts? Je leest het in ons artikel over hooikoorts

Ieder jaar en seizoen zijn de pollen in de lucht weer verschillend, de hoeveelheid en soorten zijn afhankelijk van het weer. Check daarom regelmatig onze hooikoortsradar voor de pollenverwachting van vandaag!

undefined

Zo kom jij zorgeloos het hooikoortsseizoen door

Hoe worden de pollenvoorspellingen gedaan?

Pollenvoorspellingen worden gedaan door het 'vangen' en tellen van het aantal pollen in de lucht in een bepaalde regio. Voor het vangen van pollen in de lucht worden pollenvallen gebruikt, ook wel pollenmonitorstations genoemd. Een pollenval heeft een enkele opening die op de windrichting wordt gehouden. Achter deze opening zit een lint, waarop de pollen die naar binnen waaien blijven plakken. In een laboratorium worden deze onder een microscoop gehouden en wordt het aantal pollen gemeten. Daarnaast wordt er gemeten hoeveel pollen zich op welk tijdstip van de week in de lucht bevonden. Door deze gegevens te combineren met de weersvoorspellingen, worden voorspellingen gedaan over het aantal pollen in de lucht.

De pollenmonitorstations staan op een hoogte van 20 tot 25 meter om pollen op te vangen en het aantal pollen in de lucht te meten. Door op deze hoogte te meten, wordt er een goed beeld verkregen van alle pollen in de lucht in de regio. Ook bestaan er mobiele monitorstations, ook wel pollensniffers genoemd, die op straatniveau het aantal graspollen meten.

Pollen en weersverwachting

Hoe erg de hooikoortsklachten zijn, hangt voor een groot deel af van het weer. Hierbij spelen de volgende factoren een rol:

Temperatuur

Op warme, zonnige en droge dagen produceren bomen, grassen en planten veel stuifmeel. Bovendien bepaalt de temperatuur voor een deel hoe lang het hooikoortsseizoen duurt. Zo kan een zachte winter ervoor zorgen dat het hooikoortsseizoen eerder (bijvoorbeeld al in januari) begint.

Wind

Wind zorgt ervoor dat pollen zich door de lucht verspreiden. De windrichting speelt een belangrijke rol bij hoeveel pollen er in de lucht hangen. Een oostenwind die een lange weg over land heeft afgelegd, brengt meer pollen met zich mee dan een zeewind. Tip: zoek 's zomers wat vaker de kust op!

Regen

Een regenbui spoelt de lucht letterlijk schoon. Mensen met hooikoorts kunnen dus het beste na een regenbui even een frisse neus gaan halen.

Tips tegen hooikoorts

Heb je last van hooikoorts en wil je weten wat je er zelf tegen kan doen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

  • Check onze pollenradar voordat je op pad gaat. Zo weet je precies waar en wanneer de meeste pollen in de lucht hangen en waar je je op moet voorbereiden.
  • Zorg dat je hooikoortsmedicijnen in huis hebt, zoals hooikoortstabletten, hooikoorts neusspray of hooikoorts oogdruppels. Neem de medicijnen mee in je tas, zodat je ze kan gebruiken wanneer je ze het meest nodig hebt.
  • Plan afspraken zoveel mogelijk in de ochtend. Dan is de stuifmeelconcentratie het laagst en heb je minder last van pollen.
  • Ga naar buiten na een regenbui. Als het regent, worden de pollen uit de lucht 'geregend'. Grote kans dat je nog nooit eerder zo blij was met een regenbui. Dat lucht op!
  • Was vaker je handen. Op deze manier voorkom je dat er pollen via je handen in je neus of ogen terechtkomen.
  • Droog je was niet buiten als er veel pollen in de lucht hangen. Je loopt dan niet het risico pollen mee naar binnen te nemen.
  • Houd je slaapkamer zoveel mogelijk stuifmeelvrij. Was of kam je haren grondig voordat je naar bed gaat. Zo komen er geen pollen op je kussen terecht.
  • Pak vaker de stofzuiger en was regelmatig je kleding. Ook hiermee voorkom je dat er veel pollen in huis blijven hangen.
  • Check onze pagina over hooikoorts voor meer tips. Of bekijk onze video met 10 tips om hooikoortsklachten te verminderen!

En verder?

Verder kan de hoeveelheid pollen in de lucht van uur tot uur en van dag tot dag verschillen. Houd de pollenradar daarom goed in de gaten om goed voorbereid naar buiten te gaan en hooikoortsklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je veel last van hooikoorts? Plan jouw afspraken buiten de deur dan vooral in de loop van de avond in. Op dat moment is het aantal pollen in de lucht over het algemeen minder hoog. Merk je dat je ook binnen last hebt van niesbuien, prikkelende ogen of andere hooikoortsklachten? Zorg dan dat je (vooral bij wind) de ramen en deuren goed sluit.

Tip: een neusspray helpt vaak ook tegen hooikoorts-klachten van je ogen.

Bekijk ook ons assortiment aan hooikoorts tabletten, hooikoorts neusspray en hooikoorts oogdruppels om jouw klachten te verzachten en zoveel mogelijk tegen te gaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.