Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Lachende baby ligt op een zachte, witte ondergrond

Berg

Heeft je kind last van korstjes en jeuk op het hoofdje? Dan kan het zijn dat je kind berg heeft. Bij kinderen jonger dan een jaar komt berg vaak voor. Wil je weten wat de oorzaken zijn en wat je er aan kunt doen? Wij vertellen het je in dit artikel.

Artikel opslaan

Wat is berg?

Berg is een huidaandoening die vaak voorkomt bij kinderen onder een jaar. Berg herken je aan vettige, gele schilfers en roodheid op de behaarde hoofdhuid. Soms is het ook in de wenkbrauwen zichtbaar. Het is een vorm van eczeem die vaak begint in de zesde tot achtste week na de geboorte. Bij de meeste kinderen verdwijnt berg meestal voor de eerste verjaardag. Soms blijft er midden op het hoofdje nog een plekje over. Kinderen van zes jaar en ouder hebben vrijwel geen last meer van berg.

Wat zijn de symptomen van berg?

Berg kun je vrij makkelijk herkennen aan de volgende symptomen:

 • vettige, gele korstjes op de behaarde hoofdhuid van je kind, met name op de haargrens en soms in de wenkbrauwen
 • soms een hele fijne, witte schilfering
 • vaak een rode hoofdhuid
 • veel jeuk waardoor kinderen onrustig worden en willen krabben

Wat zijn de oorzaken van berg?

De precieze oorzaak van berg is onbekend. Wel weten we dat de gist genaamd ‘pityrosporon ovale’ een rol speelt bij het ontstaan van berg. Pityrosporon ovale is een gist, die dol is op een vettige omgeving. Doordat er talg op je hoofd en wenkbrauwen zit, is dit een goede voedingsbodem. Talg is het natuurlijke smeermiddel van de huid. De gist veroorzaakt waarschijnlijk de huidreactie, waardoor korsten en de roodheid ontstaan.

Maar ook andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van berg. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Afsluitende hoofdbedekking. Als het hoofd van je kind te lang bedekt is, kan berg toenemen. Doe het mutsje daarom regelmatig af en laat je kind ook met een bloot hoofd naar buiten gaan (behalve als je kind nog heel jong is, het buiten heel koud is of als de zon fel schijnt). Je kind insmeren met een afsluitende zalf laag is ook af te raden, dit heeft namelijk hetzelfde effect. Wanneer je kind een droge huid heeft, kun je het beste alleen ’s avonds het hoofdje insmeren en het ’s ochtends weer eraf wassen.
 • Irritatie door zeep. Was je kind gedurende het eerste jaar met badolie of zeepvrije wasgel. Je kunt tijdens deze periode beter geen zeep producten gebruiken.
 • Onrust. Wanneer je kind een rommelig dagschema heeft en onregelmatig drinkt en slaapt, kan berg verergeren. Zorg daarom voor rust en regelmaat in het dagelijks leven van je kindje.
 • Voeding. Soms beïnvloedt bepaalde voeding de uitbreiding en ernst van berg. Maar meestal is er bij huiduitslag die toeneemt door bepaalde voedingsproducten sprake van constitutioneel eczeem.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je kind berg heeft.

 • Verwijder de schilfers. Je kunt de schilfers weghalen door de plekken regelmatig in te smeren met olie. Als je dit 's avonds doet, kun je de volgende ochtend met een fijn kammetje of borsteltje de schilfers uit het haar van je kind borstelen. Deze behandeling kun je zo vaak herhalen als je wilt.
 • Bedek de hoofdhuid niet. Zorg er verder voor dat de hoofdhuid van je kind niet steeds bedekt is. Frisse buitenlucht en zonlicht verminderen berg. Het is wel verstandig om op dagen wanneer de zon fel schijnt, je kind niet met een onbedekt hoofd naar buiten te laten gaan.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Berg kun je in de meeste gevallen zelf behandelen. Wanneer je kind berg heeft hoef je daarom meestal niet naar de huisarts. Maar je kunt beter wel contact opnemen met je huisarts als:

 • de bergplekken ontstoken zijn
 • de behandeling niet helpt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.