
Babygezondheid
Etos
Laatste update 29 april 2025
Geelzucht bij baby’s herken je doordat de kleur van de huid geel tot geelbruin is. Maar hoe ontstaat geelzucht? En hoe kan dit worden aangepakt, of is er soms geen behandeling nodig? In dit artikel vertellen we je alles wat je over geelzucht bij baby’s moet weten.
Geelzucht bij baby’s is een aandoening waarbij de huid en het oogwit van een pasgeborene een gelige kleur krijgen. De gele kleur komt door te veel bilirubine in het bloed. Bilirubine ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen en wordt normaal via de lever uit het lichaam gehaald. Geelzucht bij een baby is meestal onschuldig (fysiologisch), maar soms kan het een teken zijn van een probleem (pathologisch).
Alle pasgeboren baby’s hebben tussen de 2e en 7e levensdag in meer of mindere mate een verhoogd gehalte aan bilirubine in het bloed. Bij de helft van de baby’s is dit zichtbaar aan de huid of aan het oogwit, vaak rond de 3e dag. Maar maak je geen zorgen, dit is een normaal verschijnsel.
Dit is geelzucht die ontstaat vóór de 2e levensdag of na de 7e levensdag en is minder gebruikelijk. Dit komt vaker voor bij te vroeg geboren baby’s dan bij baby’s die op tijd zijn geboren.
Geelzucht bij baby’s herken je doordat de kleur van de huid van je pasgeboren kindje niet rozerood is, maar geel tot geelbruin. Het oogwit van je kind is dan niet wit van kleur maar ook lichtgeel gekleurd. Een gele kleur in lichte mate tussen de 2e en 7e levensdag is dus normaal en gelukkig niet verontrustend. Als de hoeveelheid bilirubine in het bloed van je kind te hoog wordt, neemt de gele kleur van je kind toe en kan je kind last krijgen van de onderstaande verschijnselen:
De kraamverzorgende, verloskundige of verpleegkundige in het ziekenhuis beoordeelt elke dag de kleur van je kind. Als je je ongerust maakt over de kleur van je kind, dan kan je dat met hen bespreken.
Bilirubine is een stof die vooral vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Dit is een normaal proces. Constant vindt er in het lichaam afbraak en aanmaak van rode bloedcellen plaats. De bilirubine wordt via het bloed naar de lever vervoerd. De lever zorgt ervoor dat het via de gal met de ontlasting uit het lichaam verwijderd wordt.
Vóór de geboorte wordt de bilirubine van je baby via de placenta naar het bloed van de moeder overgedragen. De lever van de moeder zorgt ervoor dat de bilirubine via de ontlasting wordt uitgescheiden. Na de geboorte moet de lever van je baby zelf de bilirubine uit het lichaam verwijderen. De lever van elke pasgeborene moet hier even aan wennen, waardoor het bilirubinegehalte in het bloed in de eerste paar dagen iets hoger kan zijn.
Bij te vroeg geboren kinderen is de lever vaak nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het soms moeilijker is om de bilirubine goed te verwerken. Daarom komt geelzucht vaker voor bij te vroeg geboren baby’s. Naast vroeggeboorte kunnen er nog andere situaties zijn waarin het bilirubinegehalte hoger is dan normaal, zoals bij een snellere afbraak van rode bloedcellen of een verstopping van de galgang.
Als het bilirubinegehalte in het bloed te hoog wordt, kunnen er problemen ontstaan. De kans op problemen hangt af van de leeftijd van je kindje, de zwangerschapsduur, de dag waarop het bilirubinegehalte hoog is, en de algehele gezondheid van je kindje. Bij te vroeg geboren kinderen kunnen andere waarden gelden.
In zeldzame gevallen kan een te hoog bilirubinegehalte leiden tot een gele verkleuring van bepaalde delen van de hersenen. Dit komt vooral voor als het bilirubinegehalte veel hoger is dan normaal (meer dan 340 micromol per liter). Dit kan schade veroorzaken aan de hersenen, wat kan leiden tot ernstige problemen zoals doofheid, spasticiteit of een ontwikkelingsachterstand. Gelukkig wordt er tegenwoordig goed op de kleur van pasgeboren baby’s gelet, en komen deze ernstige problemen bijna nooit voor.
Het is heel belangrijk dat een te hoog bilirubinegehalte in het bloed van je kind wordt herkend en vroegtijdig behandeld wordt. De kraamverzorgende, verloskundige of verpleegkundige in het ziekenhuis houden daarom de kleur van je kind goed in de gaten. Als zij vermoeden dat het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, wordt er in het ziekenhuis bloed bij je kind geprikt om de waarde van het bilirubinegehalte te bepalen. Bij een te hoog bilirubinegehalte wordt je kind doorverwezen naar de kinderarts in het ziekenhuis. Vervolgens onderzoekt de kinderarts je kind om achter de oorzaak te komen. Voor een behandeling van geelzucht moet je kind opgenomen worden in het ziekenhuis. Er zijn 2 mogelijke behandelingen voor een te hoog bilirubinegehalte:
Afhankelijk van het gewicht van je kind, de dag waarop behandeld moet worden, de oorzaak van het te hoge bilirubinegehalte en de algehele toestand van je kind, wordt er voor 1 van deze 2 behandelingen gekozen.
Bij lichttherapie wordt je baby vaak in een couveuse gelegd zonder kleertjes, zodat zoveel mogelijk huid blootgesteld wordt aan het speciale blauwe licht. Dit licht helpt het bilirubine om te zetten in andere stoffen die het lichaam via de gal of urine kan uitscheiden. De kinderarts bepaalt hoe lang je baby onder de blauwe lamp moet liggen, afhankelijk van het bilirubinegehalte in het bloed.
Lichttherapie is meestal niet schadelijk. Soms kan de huid van je baby een beetje rood of geïrriteerd worden, maar dit gaat weer weg nadat de behandeling stopt. Als de lichttherapie niet genoeg helpt, kan een wisseltransfusie nodig zijn, maar dit komt niet vaak voor.
Bij ernstige vormen van pathologische geelzucht kan een wisseltransfusie nodig zijn. Bij deze behandeling wordt een beetje bloed van je baby afgenomen en vervangen door donorbloed. Dit gebeurt via een katheter en een speciaal apparaat. Op deze manier wordt het bloed van je baby, dat te veel bilirubine bevat, vervangen door bloed met een normaal bilirubinegehalte. Dit zorgt ervoor dat het bilirubinegehalte in het bloed daalt. Als het te hoge bilirubinegehalte op tijd wordt ontdekt en behandeld, heeft dit geen gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby, nu of later.
Als je het idee hebt dat je kind een te gele kleur heeft, kan je dit bespreken met de kraamverzorgende, verloskundige of je huisarts. Zij kunnen dan ook de kleur van je kind beoordelen. Bij twijfel wordt er bloed bij je kindje geprikt om zo het bilirubinegehalte te bepalen. Is je kind binnen 24 uur na de bevalling al geel? Dan is het extra belangrijk dit te bespreken met je kraamverzorgende, verloskundige of huisarts.
Afhankelijk van de oorzaak van het te hoge bilirubinegehalte in het bloed, kan een volgend kind ook een verhoogd bilirubinegehalte krijgen. Het is daarom belangrijk om dit altijd te melden aan de verloskundige of gynaecoloog die je zwangerschap en bevalling begeleidt. Zij kunnen dan extra goed letten op de kleur van het volgende kindje.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.