Rodehond
Rodehond is een vlekjesziekte die bij kinderen voorkomt. In dit artikel vertellen wij je wat het is, hoe het ontstaat en wat je als ouder moet doen wanneer je kind rodehond heeft. Lees het hier!
Wat is rodehond?
Rodehond (rubella) is een vlekjesziekte bij kinderen. Rodehond komt voor bij kinderen van een tot veertien jaar. Alle kinderen in Nederland worden sinds 1987 ingeënt tegen rodehond. Deze injectie heet BMR. Het een vaccin tegen bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen bij dertien maanden de eerste injectie en bij negenjarige jaar de tweede injectie.
Wat zijn de symptomen van rodehond?
Rodehond kun je aan de volgende symptomen herkennen:
- Opgezette klieren achter de oren en in de nek.
- Kleine rode vlekjes eerst in het gezicht.
- Kleine rode vlekjes breiden zich uit naar de romp en ledematen.
- Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid rood ziet.
Andere verschijnselen die kunnen voorkomen:
- Hangerig gevoel
- Koorts
- Verkoudheid
- Soms gewrichtsklachten of branderige ogen
De vlekjes bij rodehond zijn meestal na een dag of drie weer verdwenen. De overige verschijnselen houden drie tot zeven dagen aan.
Wat zijn de oorzaken van rodehond?
Rodehond wordt veroorzaakt door een virus (het rubellavirus). Het virus wordt verspreid via vochtdruppeltjes in de lucht. Rodehond is een week voor het uitbreken van de vlekjes al besmettelijk. De besmettelijkheid houdt aan tot de vlekjes zijn verdwenen.
De tijd tussen besmetting en het uitbreken van de ziekte (incubatietijd) bedraagt veertien tot 21 dagen. Het doormaken van rodehond geeft een levenslange immuniteit. Dat betekent dat je rodehond maar één keer in je leven kunt krijgen.
Is rodehond ernstig?
Rodehond is voor kinderen een onschuldige vlekjesziekte. Kleine kinderen zijn meestal alleen een paar dagen wat hangerig. Het doormaken van rodehond kan ook geheel ongemerkt verlopen.
Vaak wordt door de leiding van scholen, kinderdagverblijven en crèches geadviseerd om kinderen met rodehond thuis te houden. Hiervoor zijn geen medische argumenten, omdat besmetting al voor het uitbreken van de vlekjes heeft plaatsgevonden. Het is juist goed dat kinderen deze kinderziekte hebben doorgemaakt. Zij lopen dan geen kans meer deze op latere leeftijd te krijgen. Op oudere leeftijd kan rodehond heftiger verlopen.
Rodehond en zwangerschap
Als je rodehond doormaakt tijdens je zwangerschap, is het mogelijk dat je baby een aangeboren afwijking krijgt. Het kan ook leiden tot een miskraam of doodgeboorte. De meeste risico's zijn er in de eerste zestien weken van de zwangerschap. In Nederland is gelukkig meer dan 95% van de moeders die geboren zijn vanaf 1962 en bijna 100% van de moeders die geboren zijn vanaf 1987, beschermd tegen rodehond. Zij hebben via het vaccinatieprogramma of via het doormaken van een rodehond infectie antistoffen tegen deze vlekjesziekte.
Het is wel verstandig om kinderen met rodehond uit de buurt te houden van zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn tegen rodehond.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Meestal is het niet nodig om de huisarts te raadplegen als je kind met rodehond:
- Zich niet ziek voelt
- Geen koorts heeft
Neem wel contact op met je huisarts als je kind:
- Wel koorts heeft
- Zich wel ziek voelt
Wat kun je er zelf aan doen?
- Soms hebben kinderen met rodehond geen eetlust. Heeft je kind geen zin om te eten, dring in dat geval geen eten op. Zorg wel voor voldoende drinken. Thee, bouillon of vruchtensappen zijn het meest geschikt. Vaak zijn ijslolly's een goede oplossing.
- Bedrust is alleen noodzakelijk als je kind daar behoefte aan heeft. Ook hoeft je kind niet per se binnen te blijven. Zelfs met wat lichte koorts kan een kind naar buiten.
- Je kunt je kind gewoon in bad doen of onder de douche zetten.
- Paracetamol geven aan je kind die rodehond heeft draagt niet bij aan een sneller herstel. Wel worden het ziektegevoel en de koorts tijdelijk onderdrukt.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan