Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Etos: gecertificeerd drogist

Etos: gecertificeerd drogist

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Maarssen

Bij Etos vind je het zelfzorgproduct dat jij nodig hebt, in onze winkels én online. Als gecertificeerd drogist helpen wij je graag met deskundig en betrouwbaar advies over zelfzorg. Zo vind je het juiste product voor jou, met advies over hoe je het gebruikt.

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos baby en mama verzorging alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. doekjes en mini's. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 2.35

Spruw

Huilt je baby veel tijdens het voeden? Of zitten er witte plekjes in de mond van je baby? Dit kan een teken zijn van spruw. Geen zorgen! Spruw komt veel voor en gaat vaak vanzelf weer over. Wil jij weten hoe je spruw kunt herkennen, wat precies de oorzaak is en wanneer je naar de huisarts moet gaan? Wij geven antwoord op al je vragen.

undefined

Wat is spruw?

Spruw, ook wel mondspruw genoemd, is een infectie van het mondslijmvlies waarbij witte puntjes in de mond ontstaan. Het treedt regelmatig op bij baby’s in de eerste zes weken na geboorte. Ongeveer 4% van alle baby’s krijgt last van spruw. Maar, ook volwassenen kunnen spruw krijgen.

Wat zijn de symptomen van spruw?

Spruw bij baby’s kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Witte plekjes in de mond (vaak op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen)
 • Glanzende tong en/of lippen
 • Blaasjes in de mond
 • Prikkelbaarheid, veel huilen
 • Onrustig drinken, vaak de tepel loslaten, weigeren van de borst
 • Rode uitslag op de billen

Het komt vaak voor dat baby’s met spruw nergens last van hebben. Hierdoor valt de infectie niet altijd direct op.

Symptomen van spruw bij de moeder kunnen zijn:

 • Brandende of stekende pijn in de borst of de tepel
 • Witte puntjes op de tepel
 • Glanzende of schilferige huid op de tepel
 • Rozerode of paarse kleur van de tepel
 • Tepelkloven
 • Herhaalde verstopping of ontstekingen aan de melkkanaaltjes
 • Pijn in de borst en/of rug

Wat is de oorzaak van spruw?

Spruw wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Dit is een schimmel die bij volwassenen van nature aanwezig is in de darmen, mond, vagina en op de huid. Candida geeft bij volwassenen vaak geen problemen, maar als een baby ermee wordt besmet, kan dit spruw veroorzaken. Spruw kan via menselijk contact worden doorgegeven, bijvoorbeeld tijdens een bevalling, het geven van borstvoeding of het bij het sabbelen aan een vinger. Ook kan een besmetting plaatsvinden door het delen van voorwerpen, zoals speelgoed of een speen.

Is spruw besmettelijk?

Spruw is besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om je baby met spruw goed in de gaten te houden. Dit kun je zelf doen om verspreiding te voorkomen:

 • Was altijd je handen met zeep na toiletbezoek, het verschonen van een luier of voordat je gaat voeden
 • Maak alles grondig schoon wat je baby in zijn of haar mond of handen heeft gehad.
 • Kook spenen en flesjes iedere dag uit.
 • Maak je tepels schoon met lauwwarm water voordat je begint met voeden en als je klaar bent met voeden.
 • Laat de tepels na het wassen aan de lucht drogen.
 • Gebruik schone zoogcompressen.
 • Laat andere kinderen niet met het speelgoed van je baby spelen.

Het is even doorzetten, maar zo win jij uiteindelijk het gevecht tegen verdere besmetting.

Wat kun je zelf doen bij spruw?

Hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen, maar ook om het herstel te versnellen. Je kunt je tanden poetsen met een zachte tandenborstel die je vaak vervangt, zodat de plekjes niet gaan bloeden. Daarnaast kun je zout water gebruiken om je mond te reinigen, in plaats van mondwater of -sprays. Ook is het belangrijk dat je immuunsysteem aansterkt, zodat de schimmel onder controle gehouden wordt. Een goede nachtrust en gezonde voedingskeuzes kunnen helpen om de goede bacteriën weer aan te vullen.

Is spruw gevaarlijk?

Er is geen reden tot paniek als je denkt dat je baby spruw heeft. Het is namelijk niet gevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. Duurt de infectie erg lang (2 tot 3 weken) of heeft je kindje veel klachten? Dan kan er een behandeling nodig zijn om de spruw te bestrijden. In dat geval schrijft je huisarts een anti-schimmelcrème of anti-schimmelgel voor.

Hoe kun je spruw behandelen?

Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby’s tot 4 maanden) of een miconazol-gel (bij baby’s vanaf 4 maanden). Blijf dit gebruiken tot 1 week nadat alle puntjes zijn verdwenen. Heeft jouw baby erg last van rode uitslag op zijn of haar billen? Gebruik hiervoor een crème met miconazolnitraat die je koopt bij de drogist of apotheek. En als je deze crème toch in huis hebt, smeer het dan ook op je tepels na het geven van borstvoeding. Ook dit helpt tegen spruw! Als de crème bij volwassenen niet helpt bestaan er ook anti-schimmelpillen.

Helpt kokosolie tegen spruw?

Veel mensen vragen zich af of kokosolie helpt tegen spruw. Helaas is er nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar er zijn mensen die zweren bij dit product als spruw de kop opsteekt. Zij zien kokosolie als een natuurlijk middel om de schimmel Candida te bestrijden. Anderen denken dat de werking van kokosolie bij spruw een fabeltje is. Ben jij benieuwd naar het effect van kokosolie bij spruw? Neem dan zelf de proef op de som en probeer het uit!

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heeft jouw baby last van spruw? Ga dan langs de huisarts als:

 • Je baby erg onrustig drinkt door spruw.
 • Je baby door spruw rode uitslag op zijn of haar billen heeft waarbij de huid kapot gaat.
 • Je baby na 2 tot 3 weken nog steeds last heeft van spruw.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.