mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment

Ooievaarsbeet: hoe herken je het bij je kind?

Heeft je kind een klein roze plekje op de nek, het gezicht of op de onderrug? Dan is de kans groot dat hij of zij een ooievaarspik heeft. We snappen dat je benieuwd bent wat dit precies is. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over een ooievaarspik!

undefined

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een volkomen onschuldige, kleine afwijking van een aantal bloedvaatjes in de huid. Je kind is zeker niet de enige die dit heeft. De ooievaarsbeet komt namelijk vaak voor: ongeveer 30 tot 40 procent van de kinderen wordt ermee geboren. Er worden veel andere namen voor gebruikt, zoals ooievaarspik en salmon patch. Als het plekje in het gezicht zit, noemen ze het ook wel een engeltjeskus.

Hoe ontstaat een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een kleine afwijking van een aantal oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Het is niet duidelijk hoe deze afwijking ontstaat.

Wat zijn de symptomen van een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een klein roze plekje dat voorkomt in de nek, op het gezicht of op de onderrug van je kind. Als je kind zich inspant, bijvoorbeeld als hij of zij huilt of boos is, wordt de plek roder en beter zichtbaar.

Wat te doen tegen een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is volkomen onschuldig en wordt niet groter. In de helft van de gevallen wordt de plek in het eerste levensjaar lichter en kan het zelfs verdwijnen. Bij de andere helft van de kinderen blijft de plek aanwezig. In de meeste gevallen wordt de plek als het kind groter wordt, bedekt door het hoofdhaar, waardoor het niet meer zichtbaar is. De eerder genoemde engeltjeskus (de variant die in het gezicht zit) verdwijnt meestal binnen een paar weken.

Hoe kan ik een ooievaarsbeet voorkomen?

Er zijn geen methoden waarmee je een ooievaarsbeet kunt voorkomen. Verder is er ook niks wat je kunt doen om de plek (sneller) te laten verdwijnen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als een plekje groter of paars wordt, kun je een afspraak maken bij je huisarts. Er is dan mogelijk geen sprake van een ooievaarsbeet. De huisarts kan nagaan om wat voor afwijking het dan wel gaat en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Voor een gewone ooievaarsbeet hoef je niet met je kind naar de huisarts. Deze afwijking is onschuldig en je huisarts kan er niets aan doen om het sneller te laten verdwijnen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.