Inbakeren in het inwikkelen van je kindje in strakke doeken. Maar waarom wordt dit gedaan? En is inbakeren geschikt voor ieder kindje? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat is inbakeren?
Inbakeren is een oud gebruik waarbij een kindje vaak meerdere maanden strak in doeken gewikkeld werd. Alleen tijdens de verschoning werden de doeken verwijderd. Na het midden van de negentiende eeuw werd inbakeren in Nederland vrijwel niet meer gebruikt. Men vond dat een kind meer bewegingsvrijheid moest hebben.
De laatste jaren wordt de waarde van inbakeren weer ingezien. De nieuwe inbakermethode is aangepast aan de huidige wetenschappelijke inzichten en wordt alleen toegepast als een kindje slaapt. Als het kind wakker is, ligt het kind dus zonder doeken zodat het dan vrij kan bewegen.
Waarom wordt inbakeren toegepast en wat is het effect?
Baby’s maken veel ongecontroleerde bewegingen. Ze maaien met hun armpjes en in mindere mate met hun beentjes. Bij een groep kinderen zijn deze bewegingen zo heftig dat ze er niet door kunnen inslapen en/of er weer snel van wakker worden. Kinderen met darmkrampjes vertonen meer onwillekeurige bewegingen dan andere kinderen.
Door je kind in te bakeren, worden de onwillekeurige bewegingen bij de grens van de doeken gestopt. Je kind kan gemakkelijker op eigen kracht in slaap vallen en langer doorslapen. Dit kan positieve effecten hebben op je kindje zoals minder huilen, vrolijker zijn en beter drinken.
Wanneer wordt inbakeren toegepast?
Inbakeren kan zinvol zijn als je kind geen regelmaat heeft in het dagelijks leven. Dit merk je doordat je kind af en toe lang slaapt, dan weer helemaal niet slaapt en vaak kleine voedingen tot zich neemt. Door slaaptekort raakt je kindje oververmoeid en valt dan aan borst of fles in slaap, terwijl het eigenlijk nog niet voldoende gedronken heeft.
Misschien moet je je kindje steeds bezighouden omdat het niet alleen kan zijn. Ook dit kan een gevolg van oververmoeidheid zijn. Dit kan ook negatieve effecten op jou als ouder hebben. Je kunt bijvoorbeeld zelf ook oververmoeid raken of gespannen zijn. Inbakeren kan zinvol zijn als je kind:
- Veel met de armen en benen beweegt in bed en daardoor moeite heeft om in te slapen
- Zichzelf wekt uit de slaap door maaiende armen
- Last heeft van darmkrampjes
Welke kinderen mogen niet ingebakerd worden?
Overleg voordat je begint met inbakeren altijd met de arts van je consultatiebureau om te weten of inbakeren geschikt is voor je kindje. Bij gezonde kinderen die zich goed ontwikkelen is inbakeren, mits correct uitgevoerd en onder deskundige begeleiding, niet gevaarlijk. Maar er zijn uitzonderingen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:
- Kinderen met (een vermoeden van) dysplastische heupontwikkeling. Deze kinderen hebben een grote bewegingsvrijheid nodig om de heupontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit geldt ook voor kinderen die al behandeld zijn.
- Kinderen met koorts. Een kind met koorts moet zijn warmte goed kwijt kunnen. In dit geval kan inbakering ertoe leiden dat de lichaamstemperatuur van je kind te snel stijgt of te hoog wordt.
- Kinderen die minder dan 24 uur geleden zijn gevaccineerd. Bij deze kinderen kan koorts opkomen.
- Kinderen met een ernstige luchtweginfectie. Het inbakeren kan je kind belemmeren bij het hoesten.
- Kinderen met een uitgesproken voorkeurshouding, waarbij het hele lichaam in een kromming ligt.
- Kinderen met bepaalde chronische aandoeningen. Je huisarts of kinderarts kan je hierover adviseren.
Wat zijn de aandachtspunten bij het inbakeren?
Wanneer je in overleg met de arts van het consultatiebureau hebt besloten dat je je kindje gaat inbakeren, moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten.
- Een ingebakerd kindje mag het behaaglijk warm hebben, niet te warm en niet te koud. Laat het hoofd vrij, leg het kind niet bij de ouder in bed te slapen, gebruik kleding en beddengoed van natuurlijke materialen en gebruik geen bedverkleiners, dekbed, of kussen in bed. Ook geen grote knuffel, die is namelijk even zacht als een kussen.
- Leg je kind op de rug te slapen. Een ingebakerd kind mag nooit op de buik slapen. De kans op wiegendood is dan verhoogd.
- Tot de baby zes maanden is, mogen de benen niet te strak worden omwikkeld. Je kindje moet de benen kunnen optrekken en spreiden, dit in verband met de heupontwikkeling. Bij kinderen ouder dan zes maanden moeten de benen wel strakker ingepakt worden, omdat ze zich anders gemakkelijker op de buik kunnen rollen.
- De temperatuur in de slaapkamer mag vijftien graden of lager zijn. Zet het raam zo mogelijk op een kiertje. Gebruik liever een dekentje meer dan dat je de verwarming hoger zet. In de zomer kun je je kindje alleen in een luierhemd in de doeken doen. Je kunt je kind eventueel toedekken met een dun katoenen dekentje, afhankelijk van de buitentemperatuur. Als het erg warm is, kun je eventueel bij kinderen jonger dan zes maanden de benendoek weglaten. Bij te grote bewegelijkheid in de benen gaat dit niet.
- Zet in het begin het bed waarin geslapen wordt zo neer dat je af en toe naar je kind kunt gaan kijken zonder dat je kind je ziet. Je kunt dan zien hoe je kind erbij ligt.
Hoe bouw je inbakeren op en af?
Inbakeren in combinatie met een regelmatig leven, brengt je kind tot rust. De eerste paar keer dat je je kind inbakert en wakker in zijn bed legt, kan het zich verzetten en flink huilen, en daardoor ook flink zweten. Een half uur huilen mag. Vooral wanneer je kind niet gewend is wakker in bed gelegd te worden. Toch is het nodig dat je kindje dat leert. Kinderen die op eigen kracht in slaap kunnen komen, slapen veel langer door.
Wanneer je kind eenmaal slaapt, mag het niet meer zweten. Na een week is meestal duidelijk effect merkbaar; er is een nieuw ritme ontstaan. Je kind slaapt langere tijd door en wordt uitgerust wakker. Na de voeding kan je kind tevreden alleen spelen totdat het weer bedtijd is. De hoeveelheid voedingen normaliseert zich en je kind drinkt rustiger.
Wanneer er ten minste zes weken een stabiel ritme is waarin je kind zelf in slaap kan komen, kun je proberen of je het inbakeren kunt afbouwen. Merk je dat je kind weer moeite heeft met inslapen of korter slaapt? Pak dan het inbakeren meteen weer op. Dit laat namelijk zien dat het dan nog te vroeg is om af te bouwen. Gemiddeld worden kinderen zo’n drie maanden ingebakerd. Een ingebakerd kind moet altijd op de rug te slapen worden gelegd. Wanneer je je kind op de juiste manier ingebakerd hebt en het bed op de juiste wijze is opgemaakt en je kind desondanks ingebakerd naar de buik draait moet je stoppen met inbakeren.
Hoe leer je inbakeren?
De verpleegkundige van het consultatiebureau kan je in veel gevallen de techniek demonstreren en aanleren. Naast het aanleren van de inbakermethode is het nodig dat je volledig geïnformeerd bent over de randvoorwaarden en over de wijze waarop je voorspelbare regelmaat kunt aanbrengen. Vanuit inzicht zul je dan consequent kunnen zijn en het inbakeren kunnen volhouden.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.