Babydeal week bij Etos!

Ontdek baby aanbiedingen

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Mama- en babyverzorging van Etos, Weleda, Burt's Bees, Neutral en Zwitsal alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. doekjes, cadeausets. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 1.75

Babymassage: waarom én hoe je dit doet

Komt je baby moeilijk in slaap of heeft je kleintje last van krampjes? Of ben je op zoek naar een manier om de band met je baby te versterken? Dan kan een babymassage het antwoord zijn! In dit artikel lees je wat een babymassage precies is, wat de voordelen zijn en wanneer je baby klaar is voor een babymassage. Natuurlijk delen we ook een handig stappenplan hoe je zelf de babymassage kan geven én delen we tips over welke olie je het beste kan gebruiken. Lees dus snel verder!

Moeder die haar baby een rustgevende babymassage geeft

Wat is een babymassage?

De naam zegt het eigenlijk al: een babymassage is een zachte, liefdevolle massage voor je baby om hem of haar te helpen ontspannen en zich veilig te voelen. Tijdens een babymassage masseer je je baby met lichte druk, vaak met olie, om je kleintje even helemaal te laten ontspannen. Het is niet alleen goed voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor de emotionele band tussen jou en je baby. Daarnaast is een babymassage een fijne manier om wat quality time door te brengen en contact te maken met je kindje.

Één van de bekendste babymassages is de Shantala massage. Hieronder vertellen we je meer over deze manier van masseren.

Shantala babymassage

De Shantala babymassage is een eeuwenoude én populaire massagetechniek uit India, die speciaal is ontwikkeld voor baby's. In India is het namelijk heel normaal dat moeders hun baby dagelijks masseren als onderdeel van hun verzorgingsroutine. Het draait om liefdevolle aanrakingen en ritmische bewegingen, waardoor je baby zich veilig en ontspannen voelt. De Shantala babymassage is door de Franse arts Frédérick Leboyer ontdekt. Hij was tijdens zijn reis in India door de sloppenwijken een vrouw, genaamd Shantala, tegengekomen die haar baby op traditionele wijze aan het masseren was. Hij heeft deze bijzondere massagetechniek geïntroduceerd in westerse landen en vernoemd naar Shantala. Het fijne aan de Shantala babymassage is dat het eenvoudig te leren is. Daarnaast kan het een rustgevend ritueel zijn voor je baby, ideaal dus voor het slapen gaan!

Waarom geef je een babymassage?

Een babymassage is veel meer dan alleen een moment van ontspanning voor je kleintje. Het biedt verschillende voordelen voor de gezondheid van je baby. Van het verminderen van krampjes tot het verbeteren van de slaap, een babymassage kan een groot verschil maken in het leven van jouw kleintje. Hieronder lees je meer over de specifieke voordelen.

Babymassage ter ontspanning

Massage bij baby’s zorgt voor de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit hormoon helpt je baby om zich ontspannen en rustig te voelen. Daarnaast kan een babymassage helpen om stresshormonen, zoals cortisol, te verlagen, waardoor je kleintje sneller kalmeert na een drukke dag of een huilbui. Niet alleen fijn voor je kleintje, maar ook voor jou!

Babymassage tegen krampjes

Één van de meest voorkomende redenen waarom ouders een babymassage uitproberen, is om krampjes te verlichten. Door lichte druk op het buikje uit te oefenen en zachte bewegingen met de hand te maken, kan een babymassage de spijsvertering van je baby stimuleren en de pijn van darmkrampjes verminderen. Een babymassage zorgt er namelijk voor dat gas in de darmen beter wordt afgevoerd en de darmen rustiger bewegen, wat verlichting kan geven. Dus als je kleintje last heeft van krampjes, is het zeker het proberen waard!

Babymassage ter stimulatie van de zintuigen

Wist je dat een babymassage zorgt dat de zintuigen van je baby worden geprikkeld? De aanraking van je handen, de geur van de olie en je stem tijdens het masseren zorgen ervoor dat je baby bewust wordt van zijn of haar lichaam. Dit kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het zenuwstelsel en helpt je baby om zich meer verbonden te voelen met zijn of haar omgeving én eigen lichaam.

Babymassage tegen onrustige slapers

Heeft je baby moeite met in slaap vallen of slaapt je kleintje onrustig? Dan kan een babymassage een natuurlijke oplossing zijn. Door je baby vlak voor het slapen gaan te masseren, creëer je een rustig moment dat helpt om spanning los te laten. De ontspannende werking van de massage stimuleert de productie van melatonine, het hormoon dat zorgt voor een diepere en langere slaap. Hierdoor kan je baby makkelijker inslapen én rustiger doorslapen. Dit is niet alleen fijn voor je kleintje, maar als ouder helpt het jou ook met een betere nachtrust. Mooi meegenomen dus!

Verder heeft een babymassage mogelijk ook een positieve invloed op de ademhaling, de lichaamsgroei, de ontwikkeling van de hersenen én het immuunsysteem van je kleintje. Genoeg voordelen dus!

Let op: heeft je baby gezondheidsklachten? Bespreek dan eerst met je arts of je een babymassage kan geven. Heeft je baby last van huiduitslag, koorts of heeft je kleintje korter dan 3 dagen geleden een vaccinatie gehad? Dan kan je beter niet masseren, omdat bij baby’s de kans groter is dat ze na de vaccinatie niet lekker worden of koorts krijgen.

Vanaf welke leeftijd kan je baby een babymassage krijgen?

Wanneer je baby 1 maand oud is kan je rustig en langzaam beginnen met een babymassage. Luister vooral naar je kleintje en kijk of hij of zij hier goed op reageert. Is je baby jonger dan 1 maand? Dan kan een babymassage zorgen voor overprikkeling en vergt het erg veel inspanning van je kleintje, wat juist het tegenovergestelde is van ontspanning. Onthoudt wel: hoe ouder je baby, hoe bewegelijker ze worden en hoe moeilijker het geven van de babymassage wordt.

Wie mag een babymassage geven?

Natuurlijk mag iedere ouder een babymassage geven bij zijn of haar kleintje. Het kan helpen om een emotionele band met je kleintje te versterken, maar het kan bijvoorbeeld ook helpen bij postpartum depressie. Ook voor de vader kan het een mooie manier zijn om meer huid-op-huid contact te hebben met je baby en die emotionele band op te bouwen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten hoe je deze massage geeft. In de volgende alinea hebben wij een stappenplan opgesteld, zodat je zelf een babymassage kan geven aan je kleintje.

Wil je het professioneel aanpakken? Dan kan je ervoor kiezen om zelf een erkende (Shantala) babymassage cursus of workshop te volgen. Daarnaast kan je ook kiezen voor een babymassage aan huis door iemand die een erkende opleiding babymassage heeft gevolgd. Dit kan vooral fijn zijn als je baby nog nooit een babymassage heeft gehad en je wil kijken of je kleintje hier fijn op reageert, voordat jij zelf een cursus gaat volgen.

Ontdek alle babyolie

Stappenplan: hoe geeft je een babymassage?

Wil je weten hoe je een babymassage geeft? Met dit stappenplan wordt het eenvoudig én ontspannend voor zowel jou als je baby! Zorg dat je alle benodigdheden klaar hebt liggen:

  • een geschikte babyolie
  • een zachte handdoek
  • doekjes voor het schoonmaken van de olie
  • een schone luier en kleertjes om je kleintje na de massage weer aan te kleden

Volg het volgende stappenplan voor een fijne babymassage.

  • Stap 1. Test de babyolie. Door een klein beetje olie op de binnenkant van je baby’s pols te doen, kan je controleren of de olie geschikt is voor de huid van je baby.
  • Stap 2. Begin bij de beentjes. Begin langzaam bij de beentjes en kijk hoe je baby reageert. Je kindje moet zich ontspannen voelen. Oefen niet te veel druk uit tijdens het masseren en let op de signalen van je kleintje.
  • Stap 3. Werk in volgorde. Is je baby ontspannen? Dan kan je rustig verder met de babymassage. Na de benen masseer je de buik, armpjes, handjes, rug en het gezicht. Zorg ervoor dat je zachte en ritmische bewegingen maakt.
  • Stap 4. Let op de signalen van je baby. Als je kindje begint te huilen of onrustig wordt, stop dan. Wanneer je baby rustig toegeeft aan de massage en juist erg kalm wordt of zelfs langzaam in slaap valt, weet je dat je kleintje de massage fijn vindt. Gaat je baby veel bewegen en zijn de ogen wijd open? Dan is dat een teken dat je baby het juist niet fijn vindt of dat hij of zij genoeg heeft van de massage.
  • Stap 5. Hou massagesessies kort. Voor de eerste keer is 5 minuten voldoende. Bouw de tijd geleidelijk op tot ongeveer 20 minuten per sessie. Je kleintje geeft vanzelf aan wanneer hij of zij geen massage meer wil.
  • Stap 6. Na de massage. Je kan ervoor kiezen om je baby in te bakeren om hem of haar extra warm te houden na de sessie, want het kan zomaar voorkomen dat je kleintje heerlijk in slaap valt! Maar kijk vooral waar je baby behoefte aan heeft. Misschien is je baby hongerig en kan je je kleintje aankleden en voeding geven.

Het is goed om te onthouden dat babymassages niet lang hoeven te duren om effectief te zijn. Het belangrijkste is dat je een rustig en liefdevol moment creëert, zodat je baby én jij optimaal genieten!

Welke olie kan je gebruiken bij een babymassage?

Bij een babymassage is het belangrijk om een geschikte massageolie te gebruiken die zacht én beschermend is voor de gevoelige babyhuid. Kies bij voorkeur voor een natuurlijke olie, zoals amandel-, jojoba- of kokosolie, omdat deze mild zijn en de huid goed hydrateren. Zorg ervoor dat de olie vrij is van parfum, alcohol en chemische toevoegingen om zo irritaties of allergische reacties te voorkomen. Speciaal ontwikkelde babyolie is ook een goede optie, omdat deze vaak dermatologisch getest is en veilig kan worden gebruikt bij baby’s vanaf de geboorte. Let op: test vooraf altijd een kleine hoeveelheid op de pols van je baby om te zien of er geen allergische reactie optreedt.

Wist je dat naast een babymassage, een speen ook kan helpen om je baby te kalmeren? Je leest er alles over in ons artikel over spenen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.