Mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
baby kijkend naar camera

Zuigflescariës

Zuigflescariës kan de tanden van je kind schade toebrengen. Wat zijn de symptomen van zuigflescariës? En kun je zuigflescariës voorkomen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over zuigflescariës moet weten.

Wat is zuigflescariës?

Zuigflescariës is tandbederf dat kort na de doorbraak van tanden begint in de boventanden van de zuigeling of peuter. Het duidt op het bestaan van gaatjes in tanden en kiezen. Meestal worden eerst de boventanden aangetast, waarna de boven en onderkiezen volgen. Het tandbederf verspreidt zich meestal niet naar de ondertanden, omdat de tong over deze tanden ligt. Zuigflescariës ontstaat als het gebit van een peuter regelmatig met koolhydraten in aanraking komt. Uit koolhydraten wordt suiker gemaakt, dat weer door bacteriën in zuur kan worden omgezet. Dit zuur lost het tandglazuur op en veroorzaakt uiteindelijk gaatjes. De koolhydraten krijgt je kind vaak binnen in de vorm van bijvoorbeeld flesvoeding (melk, vruchtensap, suikerwater) of zoete medicijnen.

Wat zijn de symptomen van zuigflescariës?

Zuigflescariës kan pas ontstaan na het doorkomen van de tanden en kiezen. In ernstige gevallen ontstaat het tandbederf dus ook in volgorde van de tanden en keizen die doorkomen. Het ontstaan van gaatjes (cariës) begint met een doffe, witte verkleuring. Uiteindelijk kan deze verkleuring geel, bruin en tenslotte zwart worden.

Bij zuigflescariës kunnen de tanden en kiezen van je kind pijnlijk zijn, bijvoorbeeld bij eten en tandenpoetsen. In het laatste stadium zijn de tanden en kiezen zover aangetast dat er zomaar stukjes afbreken.

Hoe ontstaat zuigflescariës?

Er bestaan bacteriën die tandbederf veroorzaken. In normale hoeveelheden is er niets aan de hand, maar bij een kind met zuigflescariës zijn er teveel van deze bacteriën aanwezig. Deze bacteriën kunnen van suiker een zuur maken. Dit zuur tast het tandglazuur aan. Hoe vaker je kind iets eet of drinkt dat suikers bevat, hoe actiever de bacteriën worden. Hierdoor wordt weer meer zuur geproduceerd en dus schade aangericht aan het gebit.

Verder is speeksel is belangrijk voor het herstel van de schade. Normaal heeft het speeksel de tijd om tussen de consumpties door, de schade te herstellen. Maar als je kind vaak op een dag iets eet of drinkt, heeft het speeksel hier geen tijd voor. De schade is dan nog niet hersteld of het door de bacteriën geproduceerde zuur tast het tandglazuur alweer aan. Het is daarom ook beter om je kind geen fles mee in bed te geven. Tijdens het slapen staat de speekselproductie op een laag pitje en kan nog meer schade worden aangericht. Het herstel daarvan verloopt dan dus ook een stuk langzamer.

Wat kun je zelf aan zuigflescariës doen?

Je kunt zelf helaas weinig doen aan zuigflescariës. Het enige wat je kunt doen, is voorkomen dat de zuigflescariës ontstaat. Als je kind al zuigflescariës heeft, is het belangrijk om het proces zo snel mogelijk tot stilstand te brengen om zo de schade te herstellen. Hieronder hebben we een aantal tips om zuigflescariës te voorkomen voor je op een rijtje gezet:

  • Leg je kind nooit in bed met een flesje dat een vloeistof met koolhydraten bevat. Dit zijn alle vloeistoffen, met uitzondering van zuiver drinkwater. Ook aangelengd vruchtensap of melk kan leiden tot gaatjes.
  • Gebruik overdag geen zuigfles met bijvoorbeeld vruchtensap of suikerwater om je kind rustig te houden. Een fles met alleen water kan wel.
  • Doop een fopspeen nooit in suiker of zoete vloeistoffen.
  • Voeg geen suiker toe aan de voeding van je kind.
  • Poets de tanden en het tandvlees van je kind na elke voeding (met peutertandpasta), zodra het eerste tandje doorbreekt. Het beste is dit voor het slapen te doen. Vanaf 2 jaar tweemaal per dag.
  • Ga met je kind naar de tandarts wanneer het eerste tandje doorkomt.
  • Leer je kind vanaf ongeveer 9 maanden, zodra hij rechtop kan zitten, om uit een drinkbeker te drinken.
  • Geef je kind niet vaker dan 6 tot 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Bij 3 maaltijden zijn dit dus niet meer dan 3 tot 4 tussendoortjes.
  • Plan overdag vaste drinkmomenten in en laat je kind de inhoud in korte tijd drinken.
  • Zorg ervoor dat je kind de juiste hoeveelheid fluoride binnenkrijgt.

Wanneer moet je naar de tandarts?

Tandbederf kan grote gevolgen hebben voor het gebit en de gebitsontwikkeling van je kind. Het kan daarnaast ook pijnlijk zijn bij het poetsen en kauwen. Om het ontstaan van gaatjes te stoppen moet je kind daarom behandeld worden bij de tandarts. Het is dan ook belangrijk, als je kind zuigflescariës heeft, dit zo snel mogelijk te laten behandelen. De tandarts kan het ontstaan van gaatjes namelijk stoppen. Soms is het nodig om de beschadigde tand of kies te trekken. Het voorkomen van zuigflescariës is natuurlijk nog beter. De tandarts kan je tijdens een bezoek dan ook uitleggen hoe je de gaatjes in de toekomst kunt voorkomen.

Voor meer informatie kun je ook altijd terecht bij je tandarts of consultatiebureau.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.