Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 2.99 voor € 2.69
medisch hulpmiddel, lotion
Spaar 1 Air Mile

Wat te doen bij een hondenbeet?

Hap, au! Je let even niet op tijdens het spelen met je huisdier en het is al gebeurd: een hondenbeet. Per jaar worden in Nederland 40.000 mensen door hun huisarts behandeld voor een bijtwond. Wat moet je doen als je een hondenbeet hebt opgelopen? En wat als je kind is gebeten door een hond?

undefined

Hoe herken je een hondenbeet?

Hondenbeten veroorzaken meestal flinke, onregelmatige wonden. Bij een beet kan veel weefsel beschadigen. Het weefsel rond de wond is vaak gekneusd. De wond zelf kan erg bloeden. Na enkele dagen kunnen ontstekingsverschijnselen optreden. De wond wordt dan dik, warm, rood en pijnlijk.

Waarom bijten honden?

De meeste hondenbeten komen door de eigen hond of door een hond uit de omgeving. Honden bijten soms uit opwinding, bijvoorbeeld tijdens het stoeien. Maar ze kunnen ook uit angst of agressie bijten. Een beet tijdens het stoeien is meestal niet ernstig, maar als honden bang zijn bijten ze vaak harder en kan dit wel ernstig zijn.

Kind gebeten door hond?

Het kan zijn dat je kind thuiskomt van het buitenspelen en een nare wond heeft opgelopen. Als je kind dan niet goed kan uitleggen wat er gebeurd is, hoe weet je dan dat het gaat om een hondenbeet? Vaak bijt een hond in de hand of arm, maar (jonge) kinderen kunnen ook sneller in het gezicht worden gebeten.

Gebeten door een hond... wat nu?

Het is belangrijk om gelijk in actie te komen bij een hondenbeet. Begin met het uitspoelen van de wond met water. Doe dit niet langer dan twee minuten, anders wordt je huid zacht en geneest deze minder goed.

Gebruik een schoon (steriel) verband of, als dat niet mogelijk is, een schone doek om het eventuele bloeden te stoppen. Hierbij helpt het ook om het lichaamsdeel met de bijtwond omhoog te houden. Bel ook altijd je huisarts als je door een hond bent gebeten. Houd de wond ook in de dagen na de beet goed in de gaten, om eventuele ontsteking snel te herkennen.

Hoe behandel je een hondenbeet?

Het is bij hondenbeten niet nodig om uit voorzorg antibiotica te gebruiken, tenzij de wond erg diep is, deze in het gezicht zit of als je gevoeliger bent voor het krijgen van een infectie. Bijtwonden worden niet altijd gehecht of gelijmd, omdat dit de kans op een infectie vergroot. Dit gebeurt vooral niet wanneer de wond ouder is dan acht uur.

Wanneer je in het buitenland gebeten bent door een hond, is het belangrijk dat je gelijk bij een arts langsgaat. Bij een hondenbeet loop je namelijk kans op hondsdolheid (rabiës) en tetanus. Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen in Nederland ingeënt tegen tetanus. Ben je nooit of langer dan 10 jaar geleden ingeënt tegen tetanus? In dat geval is het belangrijk dat je een tetanusinjectie na een hondenbeet krijgt.

Hoe kan je een hondenbeet voorkomen?

Asl je in de buurt van een hond bent zorg dan voor het volgende:

Blijf kalm

Door rustig te blijven wordt de hond ook rustiger.

Loop weg

Als je in de buurt bent van een agressieve hond, loop dan rustig weg. Lukt dat niet? Probeer dan een voorwerp tussen jou en de hond in te zetten (tas, stoel, stok).

Bedek je huid

Probeer je huid te bedekken als de hond voor je staat.

Wanneer moet je naar de huisarts met een hondenbeet?

Het is goed om altijd contact op te nemen met je huisarts als je bent gebeten door een hond, ook bij een oppervlakkige beet. Telefonisch kan dan besloten worden of je langs moet komen. In veel gevallen is het belangrijk dat je nog op de dag van de beet wordt gezien door een huisarts, of als dat niet mogelijk is, door een arts op de eerste hulp van het ziekenhuis.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.