Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
arm in bed onder dekens

Ibuprofen

Hoofdpijn, kiespijn, rugpijn... Als je ergens in je lijf pijn hebt, grijp je al snel naar een pijnstiller zoals ibuprofen. Maar wat is het precies? En is er een verschil met paracetamol? Lees er hier alles over.

Bekijk ons assortiment aan ibuprofen

Artikel opslaan

Wat is ibuprofen?

Ibuprofen is een (NSAID-type) pijnstiller, net zoals bijvoorbeeld naproxen en diclofenac. Het is geen merknaam, maar de naam van een werkzame stof die drie functies heeft: pijn verlichten, koorts verlagen en ontstekingen remmen. Ibuprofen zorgt ervoor dat een pijnsignaal minder of helemaal niet meer aan de hersenen wordt doorgegeven.

Heel fijn natuurlijk als je van die zeurende hoofdpijn af wilt komen, maar bij ontstoken gewrichten moet je wel oppassen dat je niet per ongeluk het gewricht te veel belast als je de pijn niet meer voelt. De ontsteking is namelijk niet in één keer weg en je zal merken dat de pijn later, als de ibuprofen uitgewerkt is, ook weer terugkomt.

Maakt ibuprofen je vatbaarder voor het coronavirus?

Er gaan geruchten rond dat het gebruik van NSAID's, zoals ibuprofen, je extra vatbaar zouden maken voor besmetting met het coronavirus. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat NSAID's het verloop van de infectie zouden verergeren. 

Als je besmet bent met het coronavirus, dan wordt geadviseerd om paracetamol te gebruiken. Dit is een betere en veiligere keus dan bijvoorbeeld ibuprofen, omdat paracetamol minder bijwerkingen heeft en voldoende helpt tegen koorts en pijn. 

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar de website van het RIVM

Wanneer gebruik je ibuprofen?

Ibuprofen kun je voor een heleboel klachten gebruiken. Als paracetamol niet of niet genoeg werkt, kun je proberen of ibuprofen de pijn beter verlicht. Dit is vooral het geval als de pijn veroorzaakt wordt door een ontsteking. Daar helpt paracetamol namelijk niet goed tegen. Over het verschil lees je verderop meer.

Verschijnselen waartegen ibuprofen goed werkt zijn:

Mag je ibuprofen innemen als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is het beter om helemaal geen ibuprofen te gebruiken. Wil je toch pijnstillers innemen als je zwanger bent? Raadpleeg dan eerst je huisarts.

Hoeveel ibuprofen mag je per dag innemen?

Ibuprofen in een tablet of capsule van 400 mg mag je maximaal 3 keer per etmaal innemen. De maximum dosering is namelijk 1200 mg per vierentwintig uur. Zorg ervoor dat er minimaal vier à zes uur tussen de doses zit en slik ibuprofen niet op een lege maag. Anders heb je een verhoogde kans op bijwerkingen. Als je langer dan twee weken ibuprofen wilt slikken, raadpleeg dan je huisarts.

Bekijk hier ons assortiment pijnstillers met ibuprofen >

Wat zijn bijwerkingen van ibuprofen?

Ibuprofen kan een aantal bijwerkingen veroorzaken. De bekendste en meest voorkomende zijn maagklachten en – gek genoeg – hoofdpijn. Ook werkt ibuprofen bloedverdunnend, waardoor er minder snel een korstje ontstaat als je een wondje hebt. Het is verstandig om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ibuprofen, zoals genoemd in de bijsluiter, niet te overschrijden. Dan heb je de minste kans op bijwerkingen.

Ibuprofen en alcohol

Een glaasje wijn of bier kan wel als je ibuprofen hebt gebruikt, maar pas op met overmatig drankgebruik en wanneer je het langdurig slikt. Ze kunnen namelijk beide je maag irriteren, waardoor de kans op maagklachten en maagbloedingen toeneemt.

Wat is het verschil tussen ibuprofen en paracetamol?

Het zijn allebei pijnstillers die koortsverlagend werken, maar ibuprofen remt ook ontstekingen. Daarnaast heeft paracetamol minder bijwerkingen dan ibuprofen en is het dus veiliger om te gebruiken tijdens de zwangerschap en in combinatie met andere geneesmiddelen. Ook is paracetamol veiliger voor kinderen. Het werkt ook iets sneller in dan ibuprofen in en is iets korter werkzaam.

Ibuprofen en naproxen combineren

Als ibuprofen voor jou niet goed werkt, kun je naproxen proberen. Dat is net als ibuprofen een NSAID die werkt tegen dezelfde klachten, maar helaas ook dezelfde bijwerkingen en beperkingen heeft. Je mag verschillende NSAID’s niet door elkaar heen gebruiken: dan verdubbel je de kans op bijwerkingen.

Mag je ibuprofen combineren met andere geneesmiddelen?

Het combineren van verschillende medicijnen kan ongewenste effecten hebben. Daarom is het belangrijk om altijd goed de bijsluiter door te lezen. Het kan namelijk zijn dat, bij het combineren van geneesmiddelen, de kans op bijwerkingen toeneemt en dat de medicijnen slechter gaan werken. Je huisarts geeft je, als je medicijnen met ibuprofen moet combineren, bijvoorbeeld vaak een maagbeschermend middel mee om maagklachten te verminderen. We hebben een paar veel voorkomende medicijnen voor je op een rijtje gezet die je beter niet kunt combineren met ibuprofen:

  • Diclofenac, een andere sterke NSAID
  • Acetylsalicylzuur, de werkzame stof in Aspirine en Aspro
  • Antidepressiva, zoals fluoxetine (Prozac) en citalopram
  • Bloedverdunners en antistollingsmiddelen
  • Bètablokkers

Moet je deze medicijnen toch gebruiken en heb je last van pijn? Raadpleeg dan je huisarts om uit te vinden wat de beste optie voor jou is.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.