vrouw met blote rug en armen bij hoofd

Bindweefsel- massage

Je hebt er vast al eens van gehoord, maar wat is een bindweefselmassage nou eigenlijk? Een tipje van de sluier: deze massagevorm is allerminst ontspannend, maar heeft wel ontzettend veel voordelen voor je lichaam!

Artikel opslaan

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel is elastisch weefsel dat je organen beschermt en je bloedvaten, zenuwen en spieren ondersteunt. Er zijn verschillende types bindweefsel die voorkomen in je gehele lichaam. Zo zijn je botten, kraakbeen, en vetweefsel vormen van bindweefsel, maar hebben ook bloed en lymfevloeistof een bindweefselfunctie. Naast verbinding en ondersteuning van je organen, speelt je bindweefsel een rol bij:

 • Energieopslag
 • Je immuunsysteem
 • Transport van zuurstof, voedingsstoffen, afvalstoffen en signaalstoffen, oftewel stoffen die boodschappen overdragen tussen je cellen
 • Warmteisolatie
 • Wondgenezing
 • Huidelasticiteit

Wat is een bindweefselmassage?

De bindweefselmassage werd in 1929 uitgevonden door de Duitse Elisabeth Dicke die zichzelf een heilgymnaste, oftewel een fysiotherapeut, noemde. Het idee van een bindweefselmassage is dat bepaalde zones van je lichaam in verbinding staan met je organen en andere lichaamsdelen. Door je huid te plooien of te rollen voelt de masseur aan waar je spanning draagt in je lichaam. Een massage van die zogenaamde reflexzones beïnvloedt de bijbehorende organen en kan blokkades opheffen. Je kunt verschillende plekken van je lichaam laten masseren, zoals je gezicht, hals, decolleté, en benen. Een bindweefselmassage kan variëren van lichte aanrakingen van de huid tot het stevig oppakken en verschuiven van weefsel. Kan zo’n massage ook pijn doen? Dat is zeker mogelijk. Het hangt af van je masseur en hoeveel spanning je bij je draagt. Niet erg ontspannend dus!

Waar kan ik een bindweefselmassage laten doen?

Omdat een bindweefselmassage best intensief is voor je lichaam, is het belangrijk dat je deze laat uitvoeren door een expert. Zo kun je bij een gediplomeerde masseur, fysiotherapeut of osteopaat terecht voor een bindweefselmassage van je gezicht en lichaam. Je kunt ook een bindweefselmassage krijgen van een schoonheidsspecialiste, als onderdeel van een gezichtsbehandeling.

Waar is een bindweefselmassage goed voor?

Nu vraag je je misschien af: waarom zou ik mezelf zo’n pijnlijke massage aandoen? Nou, er staat ook iets tegenover! Een bindweefselmassage kan namelijk leiden tot:

 • Een betere doorbloeding van je huid
 • Verbetering van de stevigheid en kleur van je huid
 • Verbeterde opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen in je huid
 • Vermindering van rimpels, littekens en fijne lijntjes
 • Vermindering van verklevingen en ontstekingen van het bindweefsel, zoals cellulitis
 • Stimulering van je lymfevatensysteem, wat afvalstoffen en vocht afvoert
 • Stimulering van de aanmaak van collageen, een eiwit dat je huid elastisch en stevig houdt
 • Stimulering van je zenuwstelsel
 • Verlichting van gewrichtsproblemen
 • Verlichting van pijnklachten zoals migraine

Bindweefselmassage voor je gezicht

Een bindweefselmassage van je gezicht kan zorgen voor een flinke boost! De behandeling zorgt namelijk door een verbeterde doorbloeding, de aanmaak van collageen en de afvoer van lymfevocht. Dit kan de huidkwaliteit verbeteren en rimpels en fijne lijntjes verminderen. Ook is je huid door zo’n gezichtsmassage beter in staat om voedingsstoffen uit een serum of hydraterende huidcrème op te nemen. Het resultaat: een stralend en fris gezicht!

Vind hier onze favoriete gezichtsserums

Bindweefselmassage voor je benen

Ook je benen kunnen baat hebben bij een bindweefselmassage. Zo kan de behandeling bindweefsel losmaken dat onderhuids aan elkaar is gaan plakken, lichte ontstekingen verminderen en de afvoer van afvalstoffen stimuleren. Dit kan leiden tot een vermindering van cellulite, oftewel een sinaasappelhuid, maar ook van cellulitis, een ontsteking van het bindweefsel. Ook fijn: een bindweefselmassage helpt ook goed bij vermoeide benen! De verbeterde bloedcirculatie en afvoer van lymfevocht zorgt ervoor dat je benen minder zwaar aanvoelen.

Hoe vaak kan ik het beste een bindweefselmassage doen?

Gemiddeld raden behandelaars een kuur van tussen de vijf en twaalf behandelingen aan. De eerste behandelingen zullen wat korter op elkaar volgen, bijvoorbeeld wekelijks, om je bindweefsel goed aan te pakken. Daarna krijgt je huid een rustpauze van drie à vier weken waarin het kan herstellen en versoepelen. Afhankelijk van je behoeftes kun je hierna kiezen voor nog een kuur van wekelijkse behandelingen, of voor een ‘onderhoudsbeurt’ die eens per zes weken plaatsvindt.

Hoe vaak jij het beste een bindweefselmassage kan doen, hangt af van jouw persoonlijke behoeftes en verwachtingen. Zo is het liftende effect van een gezichtsbehandeling tijdelijk. Wil je die stralende glow behouden? Dan zul je regelmatig terug moeten keren voor een gezichtsmassage! Hoeveel behandelingen geschikt zijn voor jou, kun je het beste overleggen met je masseur, fysiotherapeut of huisarts.

Wanneer mag je geen bindweefselmassage doen?

Omdat een bindweefselmassage best belastend kan zijn voor je lichaam en er afvalstoffen kunnen vrijkomen, zijn er ook gevallen waarin de behandelaar je zo’n massage afraadt. Je kunt beter geen bindweefselmassage nemen bij:

 • Problemen met bloedstolling, bijvoorbeeld vanwege medische aandoeningen of medicatie
 • Een hoge bloeddruk
 • Kanker en chemotherapie
 • Hartklachten
 • Koorts en griep
 • Trombose
 • Een beschadigde huid met wondjes en schaafplekken
 • Ernstige ontstekingen en infectieziektes
 • Eczeem
 • Artritis
 • Zwangerschap 

Heb jij lichamelijke klachten of ben jij zwanger? Dan is het verstandig om een behandeling eerst te overleggen met huisarts.

Hoeveel kost een bindweefselmassage?

Een bindweefselmassage van je gezicht, hals en decolleté kost gemiddeld zo’n €50 per behandeling. Een massage van je lichaam kost tussen de €60 en €100 euro per behandeling. Wil je een kuur van meerdere behandelingen volgen? Dan kan de totaalprijs iets goedkoper uitvallen dan wanneer je losse behandelingen boekt. Voor een kuur van vijf gezichtsmassages kun je bijvoorbeeld tussen de €200 en €300 euro betalen.

Kan ik een bindweefselmassage zelf doen?

Wil jij jezelf een bindweefselmassage geven? Dit kan best lastig zijn. Zorg daarom dat je je altijd goed inleest, wanneer je hiermee aan de slag gaat. Als je goed op internet zoekt, zul je zien dat sommige masseurs ook korte instructievideo's aanbieden. Hou deze video ernaast terwijl je je zelf een bindweefselmassage geeft. 

Zelf een gezichtsmassage doen? Hartstikke effectief! 

Het masseren van je gezicht is niet alleen fijn, maar ook effectief. Hiermee stimuleer je namelijk de doorbloeding, verminder je vochtophopingen en geef je je huid een gezonde glow. Daarnaast worden huidverzorgingsproducten beter opgenomen na een gezichtsmassage. Probeer je gezicht bijvoorbeeld eens te masseren met een ontspannende massage olie. Hierdoor voel je je extra ontspannen. Wanneer je jezelf regelmatig een gezichtsmassage geeft, zul je zien dat je huid minder onzuiverheden bevat en meer gaat stralen. 

Wil je meer weten over de voordelen van een bindweefselmassage of ben je op zoek naar een verzorgend huidserum dat je daarbij kunt gebruiken? Bekijk ons online assortiment of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor persoonlijk advies! Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.