Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
Hyaluronzuur serum

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is de nieuwe hype in gezichtsverzorgingsland. Doordat het tot wel 1000 maal zijn eigen gewicht in water vast kan houden, is het buitengewoon goed in het hydrateren van je huid. Maar wat is hyaluronzuur nou eigenlijk? Hoe werkt het precies? En heeft hyaluronzuur bijwerkingen? Je leest het hier!

Shop producten met hyaluronzuur

Hyaluronzuur

Artikel opslaan

Wat is hyaluronzuur? 

Hyaluronzuur is een suikermolecuul dat van nature in je hele lichaam voorkomt. Het maakt een belangrijk onderdeel uit van je bindweefsels en zenuwstelsel, en dient als vulmiddel tussen je lichaamscellen. Meer dan de helft van al het hyaluronzuur in je lichaam bevindt zich in je huid, waar het vocht vasthoudt en zo je huid volume geeft. Maar bijvoorbeeld ook de vloeistof in je gewrichten bestaat voor het grootste deel uit hyaluronzuur dat zich heeft gebonden aan water. Hierdoor kan je je soepel bewegen. 

Ondanks de misleidende naam is hyaluronzuur geen zuur, maar een glycosaminoglycaan: een suikermolecuul. 

Hoe werkt hyaluronzuur? 

Hyaluronzuur staat bekend als een intens hydraterend bestanddeel. Dat komt doordat dit stofje uitzonderlijk goed vocht vast kan houden. Hoe dat werkt? Wanneer het niet gebonden is aan andere moleculen, bindt hyaluronzuur zich aan water. Het krijgt dan een gelachtige substantie die volume, soepelheid en stevigheid biedt. Hyaluronzuur kan tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Wanneer de moleculen opgenomen worden door je lichaam, zorgt dat voor intensieve hydratatie van je huid, bindweefsels, en het weefsel tussen je cellen. 

Wat doet hyaluronzuur voor je huid? 

Doordat hyaluronzuur zo uitzonderlijk veel water vast kan houden, is het een natuurlijke vochtinbrenger voor je huid. Het zorgt dat je huid meer vocht op kan nemen, maar versterkt ook je huidbarrière, waardoor je minder vocht verliest. Hyaluronzuur heeft ook antioxidante eigenschappen. Dat betekent dat het je huid helpt beschermen tegen vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken. Hyaluronzuur is verder geliefd om zijn antibacteriële eigenschappen, die wondjes helpen genezen. Of het bestanddeel kan helpen bij acne-littekens, wordt nog onderzocht.  

Hyaluronzuur houdt je huid gehydrateerd, elastisch, en vol volume! 

Benieuwd welke ingrediënten nog meer goed voor je huid zijn? Jeanet vertelt je alles over hyaluronzuur voor de huid en nog 4 andere beauty-ingrediënten!

Wat gebeurt er als je minder hyaluronzuur aanmaakt? 

Je lichaam kan zelf hyaluronzuur aanmaken, maar wanneer je ouder wordt, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in je lichaam geleidelijk af. Hierdoor wordt er minder vocht vastgehouden in je huid en kan je rimpels en fijne lijntjes krijgen. Ook zal je merken dat je huid minder stevig, soepel en elastisch wordt naarmate de hoeveelheid hyaluronzuur afneemt. 

Een ander stofje dat je lichaam minder aanmaakt naarmate je ouder wordt, is collageen. Dit eiwit wordt in combinatie met hyaluronzuur gezien als de ideale mix voor een jonger uitziende huid. 

Shop serums, supplementen en crèmes met hyaluronzuur

Hoe gebruik je hyaluronzuur? 

Je kan hyaluronzuur vinden op de ingrediëntenlijst van een heleboel supplementen en verzorgingsproducten. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat het stofje kan worden opgenomen door je huid of darmstelsel, hebben veel gebruikers positieve ervaringen met hyaluronzuurproducten. 

Er zijn producten met hyaluronzuur voor ieder huidtype. Wil jij het effect van hyaluronzuur zelf ervaren? Probeer dan eens een van de volgende opties: 

  • Een hyaluronzuurserum. Gezichtsserums bevatten een hoge concentratie aan bestanddelen die een bepaald huidprobleem aanpakken. Serums met hyaluronzuur helpen om jouw verouderende of vochtarme huid te voeden en te hydrateren. De nieuwe Etos Personalized Skincare-lijn heeft een serum met 2% hyaluronzuur en vitamine B5. Meer weten over wat een serum kan doen voor je huid? Lees dan ons adviesartikel over gezichtsserums
  • Een hyaluronzuursupplement. Neem je hyaluronzuur liever direct in? Probeer dan eens een hyaluronzuursupplement, bijvoorbeeld van Lucovitaal. Hyaluronzuur wordt ook toegevoegd aan sommige collageensupplementen, die de elasticiteit, stevigheid en structuur van je huid, haar en nagels ondersteunen. 
  • Een hyaluronzuurcrème. Steeds meer dagcrèmes en nachtcrèmes bevatten hyaluronzuur als anti-aging-ingrediënt. En een crème met hyaluronzuur hoeft echt niet duur te zijn! Zo is hyaluronzuur een van de actieve ingrediënten de Etos 24h Hydra-lijn, die de vochtarme huid langdurig hydrateert, verfrist en verzacht. Als je een Dermacare-merk uit wil proberen, ga dan voor een dag- of nachtcrème uit de Hyaluron filler-lijn van Eucerin of de Hyalu B5-lijn van La Roche-Posay.
  • Een hyaluronzuurmasker. Wil jij je huid zo nu en dan eens extra verwennen? Probeer dan eens een gezichtsmasker met hyaluronzuur, zoals het hydraterende hyaluronzuur-crèmemasker van Dr. Van der Hoog.  
  • Een hyaluronzuurfiller. De meest directe manier om het volume van je huid te boosten met hyaluronzuur is door middel van een filler-injectie. Hierbij worden er kleine hoeveelheden hyaluronzuurgel in je huid geïnjecteerd om de rimpels in je gezicht tijdelijk te vervlakken. Hyaluronzuurfillers kunnen ook worden gebruikt om je lippen, wangen of kin meer volume te geven. Let op: het injecteren van fillers is een cosmetische ingreep. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde cosmetische arts of plastisch chirurg die je kan informeren over de risico’s van een filler-behandeling. 
  • Make-up met hyaluronzuur. Voor een vollere huid en lippen zonder cosmetische ingreep, kan je ook make-up met hyaluronzuur proberen! Zo is er bijvoorbeeld lipgloss, lippenstift en getint serum met hydraterend hyaluronzuur.  
Tip: hyaluronzuur werkt het beste als je het aanbrengt op een vochtige huid, of in een vochtige omgeving. 

Shop make-up met hyaluronzuur