verzorgingsproducten poeder kwasten

Rijpe huid

Heb je last van rimpels of kraaienpootjes? Of zie je steeds meer pigmentvlekjes op je gezicht ontstaan? Dat klinkt als een rijpe huid. Wij vertellen je alles over de oorzaken van een rijpe huid en geven tips om huidveroudering tegen te gaan. Lees verder!

Wat is een rijpe huid?

Iedere dag word je ietsjes ouder, en je huid dus ook. Al vanaf je 25e levensjaar begint je huid langzaam te verouderen. De eerste sporen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes rondom je ogen, worden dan zichtbaar. Naarmate je ouder wordt, neemt je celactiviteit af. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en kunnen er pigmentvlekjes ontstaan.

Hoe herken je een rijpe huid?

Huidveroudering ontstaat niet van de ene op de andere dag. De veroudering doet geleidelijk aan zijn intrede. Ben je benieuwd hoe je een rijpe huid kunt herkennen? Wij zetten een aantal kenmerken voor jou op een rij:

  • Rimpels en kraaienpootjes
  • Verslapte huid (met name bij je oogleden, wangen en hals)
  • Pigmentvlekken
  • Droge huid
  • Dunne huid
  • Huidirritatie

etos skin scan


Hoe ontstaat een rijpe huid?

Een rijpe huid ontstaat door veel verschillende factoren. Zowel natuurlijke factoren als externe factoren kunnen van invloed zijn op het huidverouderingsproces.

Natuurlijke factoren

Huidveroudering is voor een groot deel een natuurlijk proces. Naarmate je ouder wordt, gaat je celvernieuwing steeds trager en neemt de productie van collageen af. Het gevolg: een slappere en minder egale huid. Het huidverouderingsproces kan ook versneld optreden door erfelijke factoren. Verder hebben hormoonveranderingen tijdens de overgang ook veel invloed op het rijper worden van de huid.

Externe factoren

Naast natuurlijke factoren, zijn en veel externe factoren waardoor huidveroudering op kan treden. Hieronder zetten we een aantal externe factoren op een rij:

  • UV-straling. Kijk uit voor de zon! UV-straling is de schadelijkste externe factor als het gaat om huidveroudering. Huidveroudering door zonneschade is onomkeerbaar, dus bescherm jezelf minimaal met factor 30.
  • Stress. Wanneer je langdurig last hebt van stress, krijg je sneller last van huidverouderingsverschijnselen. Stress produceert het hormoon: cortisol. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat de productie van collageen afneemt.
  • Roken. Nicotine zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof, voedingsstoffen en vitamines naar je huid ernstig belemmerd.
  • Alcohol. Wanneer je alcohol drinkt, kan dit je lichaam uitdrogen. Dit kan weer van invloed zijn op een afname van collageen. Hierdoor kan je huid droog aanvoelen en kun je sneller last krijgen van rimpels.

Hoe kun je huidveroudering tegen te gaan?

Iedere leeftijd kent zijn schoonheid. Maar ben je toch benieuwd hoe je jouw huid zo lang mogelijk strak en stevig kunt houden? Dan hebben wij een aantal handige tips voor jou!

Tip 1: bescherm je huid tegen de zon

Het belangrijkste wat je kunt doen om huidveroudering tegen te gaan is: smeren, smeren, smeren. Ook wanneer het bewolkt is kan de zon schade aanrichten. Gebruik in de zomer dagelijks een zonnebrand met een hoge SPF om je hele lichaam te beschermen tegen de UV-straling. In de winter kun je ook kiezen voor een dagcrème met een SPF om je gezicht te beschermen tegen de zon.


hoe verzorg ik mijn huid


Tip 2: eet gezond en gevarieerd

Zorg ervoor dat je voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Groente en fruit zijn natuurlijk onmisbaar in een gezond eetpatroon, maar ook eiwitten en onverzadigde vetten zijn een zegen voor je huid. Door een gezonde voeding voel je je niet alleen fit en jong, maar zie je er ook jeugdiger uit.

Bekijk ons gehele assortiment aan voedingssupplementen >

Tip 3: drink minimaal acht glazen water per dag

Water hydrateert je huid, waardoor hij minder droog aanvoelt. Daarnaast zorgt water ervoor dat afvalstoffen je lichaam verlaten en voedingsstoffen door je lichaam worden verspreidt. Zo krijgt je huid alle voedingsstoffen om te kunnen stralen.

Tip 4: gebruik een verstevigende dag- en nachtcrème

Er zijn veel verschillende dagcrèmes en nachtcrèmes verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor de rijpe huid. Deze crèmes bevatten ingrediënten die huidveroudering tegengaan. Zo zorgt hyaluronzuur voor een goede hydratatie van de huid en draagt niacinamide bij aan een egale huid.

Bekijk ons gehele assortiment aan gezichtsverzorging >

Tip 5: doe aan gezichtsyoga

Met yoga ben je vast al bekend. Maar wist je ook dat er gezichtsyoga bestaat? Met gezichtsyoga train je je gezichtsspieren en stimuleer je de collageenproductie. Daarnaast werkt het ook nog eens stressverlagend. Een win-win situatie dus!

Tip 6: neem je rust en slaap voldoende

Net als stress, zorgt een slaaptekort voor een verhoging van het hormoon cortisol. Dit hormoon heeft een negatief effect op de productie van collageen. Daarnaast is voldoende nachtrust ook belangrijk, omdat je dan het groeihormoon HGH (human growth hormone) aanmaakt. Dit hormoon draagt bij aan een soepele en stevige huid.

Tip 7: reinig je huid grondig

Luchtvervuiling, make-up en zweet. Je huid heeft heel wat te verduren op een dag. Het is daarom heel belangrijk om je huid ‘s ochtends en ‘s avonds goed te reinigen. Zo kan je huid weer ademen en krijgen verzorgende dag- of nachtcrèmes de kans om hun werk te doen.

Bekijk ons gehele assortiment aan gezichtsreiniging producten >

Wil je meer weten over huidtypes of huidproblemen ? Lees dan ook onze artikelen over de vette huid, de gevoelige huid en eczeem.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Shop nu onze favoriete gezichtsproducten

Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea alle varianten. M.u.v. damesgezichtsverzorging, douche 250 ml, deodorant 150 ml en 50 ml, cadeausets en mini’s.
€ 15.95
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal nu met gratis zonproduct alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 32.95
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Garnier alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. Ambre Solaire 50 ml en mini's.
€ 15.45
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal nu met gratis zonproduct alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 22.65
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Garnier alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. Ambre Solaire 50 ml en mini's.
€ 16.49
milk
Promotie: Promotie voorwaarden: L'Oréal Paris dames gezichtsverzorging en -reiniging alle varianten. M.u.v. reinigingsdoekjes en mini’s.
van € 23.09 voor € 13.85
creme
€ 26.25
creme

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.