vrouw smeert niacinamide op gezicht

Niacinamide

Niacinamide, ook wel vitamine B3 genoemd, is een ingrediënt dat je steeds vaker in huidverzorgingsproducten vindt. En met reden: niacinamide doet allerlei goeds voor je huid. Hoe werkt niacinamide precies? En heeft het ook bijwerkingen? Wij vertellen je alles wat je moet weten. Lees snel verder!

Shop gezichtsverzorging

Artikel opslaan

Wat is niacinamide?

Niacinamide is vitamine B3, een veelzijdig en actief ingrediënt dat vaak in huidverzorging wordt gebruikt. Het zorgt er onder andere voor dat je huidbarrière wordt versterkt, waardoor je huid beter vocht vasthoudt. Ook is je huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Klinkt goed, toch? Gebruik je regelmatig niacinamide, dan ziet je huid en stralender en gladder uit. Daarnaast vallen fijne lijntjes minder op, doordat je huid goed gehydrateerd is.

Niacinamide zorgt ervoor dat je huidbarrière wordt versterkt.

Hoe werkt niacinamide?

Dat niacinamide goed is voor je huid, is dus duidelijk. Maar hoe werkt niacinamide dan precies?

Niacinamide zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren. Dit zijn natuurlijke huidvetten die je huidbarrière versterken. Door die versterkte huidbarrière kan je huid beter vocht vasthouden en gehydrateerd blijven. Daarnaast is je huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Verder heeft niacinamide een ontstekingsremmende, ook wel anti-inflammatoire, werking. Daarom kan het ingrediënt helpen bij rosacea en acne of rode vlekken.

Wat doet niacinamide voor je huid?

Niacinamide:

 • herstelt en versterkt de huidbarrière
 • zorgt ervoor dat je huid beter vocht vasthoudt
 • werkt ontstekingsremmend en kalmerend
 • beschermt tegen uv-straling
 • balanceert de talgproductie
 • houdt de huid soepel, waardoor rimpels en fijne lijntjes en fijne lijntjes minder zichtbaar zijn
 • reguleert pigmentvormende cellen en gaat pigmentvlekken tegen

Benieuwd welke ingrediënten nog meer goed voor je huid zijn? Jeanet vertelt je wat je moet weten over niacinamide en nog 4 andere beauty-ingrediënten!

Niacinamide bij rosacea, acne en rode vlekken

Niacinamide kan goed helpen bij aandoeningen als rosacea, acne en rode vlekken. Niacinamide remt namelijk stoffen af die ontstekingsreacties veroorzaken, zoals histamine. Histamine zorgt bijvoorbeeld voor de roodheid bij muggenbulten of allergische reacties. Doordat niacinamide stofjes zoals histamine afremt, gaat het symptomen als roodheid, zwelling en jeuk tegen. Daarom is het een ideaal ingrediënt om je huid te kalmeren.

Niacinamide bij pigmentvlekken

Niacinamide kan ervoor zorgen dat pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Wil je je pigmentvlekken verminderen? Gebruik dan het liefst een product met 5% of meer niacinamide. Daarmee kan je oppervlakkige pigmentvlekken verminderen.

Voor wie is niacinamide geschikt?

Iedereen kan producten met niacinamide gebruiken, zelfs mensen met een gevoelige huid. Echter, door de ontstekingsremmende en pigmentregulerende werking is niacinamide vooral geschikt voor de volgende huidtypes:

 • vette huid
 • onzuivere huid
 • huid met rosacea
 • huid met rode vlekken
 • acne-gevoelige huid met puistjes

Welke vormen van niacinamide zijn er?

Nu je de voordelen van niacinamide kent, vraag je je wellicht af hoe je het ingrediënt kan gebruiken. Dat is eenvoudig! Er zijn verschillende producten met niacinamide als actief ingrediënt. Een serum bevat over het algemeen de hoogste concentratie niacinamide, meestal zo’n 2% tot 10%. Wil je de meest effectieve werking van niacinamide, ga dan dus voor een serum! In de Etos Personalized Skincare-lijn zit een serum met 10% niacinamide, dit helpt de huid te regenereren en versterkt de huidbarrière.

Wil jij zelf ervaren wat niacinamide doet voor je huid? Probeer dan eens een van de volgende producten:

 • niacinamide-moisturizer
 • niacinamide-toner
 • niacinamide-poeder
 • niacinamide-serum

Shop producten met niacinamide

Hoe gebruik je niacinamide?

Hoe je niacinamide gebruikt, hangt af van het product dat je hebt. Heb je een crème, serum of poeder, dan kan je dit gewoon gebruiken in je normale huidroutine. Reinig eerst je huid, en gebruik vervolgens het serum, crème of poeder met niacinamide. Let op: zorg ervoor dat je in dezelfde routine géén product met vitamine C gebruikt. Wij leggen je hieronder uit waarom.

Kan je niacinamide en vitamine C combineren?

Het wordt afgeraden om vitamine C samen te gebruiken met een product met niacinamide. Vitamine C is ook te vinden onder de namen L-Ascorbic Acid, L-Ascorbinezuur, Ethylated L-Ascorbic Acid, geethyleerd L-ascorbinezuur en vitamine C-derivaten.

Waarom mag je niacinamide en vitamine C niet combineren? Als je niacinamide en vitamine C combineert, kan er een nieuwe stof, Niacinamide Ascorbate, ontstaan. Hierdoor kunnen de niacinamide en de vitamine C niet optimaal hun werk doen. Daarnaast kan niacinamide zich onder invloed van vitamine C omvormen tot de stof Niacin. Niacin kan de bloedvaatjes in je huid verwijden, waardoor je roodheid en tintelingen op je huid kan krijgen.

Het kan niet écht kwaad, maar toch wordt het afgeraden om niacinamide en vitamine C te combineren.

Heb je producten met vitamine C die je toch wilt blijven gebruiken? Gebruik niacinamide dan in de ochtend en vitamine C in de avond. Zo profiteer je van de voordelen van niacinamide én vitamine C!

Kan je niacinamide en retinol combineren?

Gelukkig kan je niacinamide en retinol wél samen gebruiken. Er zijn hier geen nadelige effecten van bekend. Sterker nog: naast dat beide ingrediënten goed zijn voor je huid, hebben ze nog extra voordelen als je ze in combinatie met elkaar gebruikt!

Zo kan retinol je huid licht uitdrogen en roodheid veroorzaken. Door tegelijkertijd niacinamide te gebruiken, ga je deze droog- en roodheid weer tegen. Met een product met retinol en niacinamide kan je dus profiteren van de voordelen van retinol, maar met minder bijwerkingen.

Gebruik je retinol en niacinamide in losse producten? Gebruik dan eerst niacinamide en daarna pas retinol. Retinol kan namelijk voor lichte bijwerkingen en huidirritatie zorgen. Door eerst niacinamide te gebruiken, versterk je je huidbarrière, waardoor je deze bijwerkingen tegengaat.

Kan je niacinamide en hyaluronzuur combineren?

Ja, je kan niacinamide veilig met hyaluronzuur combineren. Zo profiteer je van de voordelen van beide ingrediënten in je huidroutine! Benieuwd wat hyaluronzuur precies is en waar het allemaal goed voor is? Lees dan ook eens meer over hyaluronzuur.

Hoe vaak mag je niacinamide gebruiken?

Huidverzorgingsproducten met niacinamide zijn geschikt om elke dag te gebruiken. Kijk op de verpakking van jouw product om te zien hoe en hoe vaak je dit het beste kan gebruiken.

Welke dosering niacinamide is geschikt?

2%, 4% of 10%... Je ziet producten met niacinamide in verschillende doseringen. Welke is geschikt voor jou? Dat hangt af van hoeveel effect jouw huid nodig heeft. Een product met minder niacinamide, zoals 2%, kan al voordelen bieden. Over het algemeen is een concentratie van 4% tot 5% niacinamide ideaal. Dit is genoeg om problemen zoals acne en fijne rimpels effectief aan te pakken. Een hogere concentratie, zoals 10%, is niet bewezen effectiever.

Kan je bijwerkingen van niacinamide ervaren?

Het is erg onwaarschijnlijk dat je bijwerkingen of een slechte huidreactie krijgt na het gebruik van niacinamide. Krijg je toch last van bijvoorbeeld een rode huid? Dan is dat waarschijnlijk een overgevoelige of allergische reactie. De concentratie niacinamide is dan waarschijnlijk te hoog voor jouw huid. Ook kan het zijn dat je gevoelig reageert op een ander ingrediënt in het huidverzorgingsproduct. Over het algemeen is niacinamide juist geschikt voor de gevoelige huid omdat het ontstekingsremmend is.

Kan niacinamide leiden tot ‘purging’?

Soms reageert je huid tijdelijk heftig op een nieuw product of ingrediënt, voordat het gewenste effect optreedt. Je huid wordt dan tijdelijk roder of je krijgt meer puistjes en acne. Dit effect wordt ‘purging’ genoemd. Kan niacinamide zorgen voor ‘purging’? Nee, dat is gelukkig niet het geval. Krijg je toch dit soort symptomen, dan kan dat komen door andere actieve ingrediënten, zoals retinol of een ander stofje waar je gevoelig voor bent.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.