Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
lachend meisje met lang donker haar

Vet haar

Plakkerige, vette haren die als slierten langs je gezicht vallen. Het is een herkenbaar fenomeen voor velen. Ondanks dat deze vette lokken helemaal niet betekenen dat je haar vies is, kan het er wel onverzorgd uitzien. Dat wil natuurlijk niemand! Lees daarom verder om erachter te komen hoe jij een einde maakt aan vet haar.

Naar alle shampoo

Artikel opslaan

Wat is vet haar?

Wanneer je hoofdhuid te veel talg afscheidt kan je haar vet worden. Je haar gaat dan glimmen, zit plat op je hoofd en voelt plakkerig aan. Daarnaast kunnen je vettige lokken een onaangenaam geurtje krijgen. Zo wil je natuurlijk niet gezien worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van vet haar af te komen. Verderop in het artikel delen we een aantal handige tips.

Hoe ontstaat vet haar?

In ieder haarzakje op je lichaam zitten talgklieren. Deze klieren zitten er zeker niet voor niets. Ze produceren talg om je lichaam te beschermen tegen infecties en bacteriën. Dit is dus een natuurlijk proces om je lichaam gezond te houden. Wanneer je talgklieren te veel talg afscheiden kun je last krijgen van een vette hoofdhuid, vette haren of zelfs vette roos.

Wat zijn de oorzaken van vet haar?

Een overtollige talgproductie kan veel verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen kunnen je er gelukkig gemakkelijk iets aan doen. Benieuwd naar alle oorzaken? Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Stress
  • Verkeerde verzorgingsproducten of een verkeerd gebruik van verzorgingsproducten
  • Ongezond eten
  • Hormonale verandering, zoals tijdens de pubertijd, zwangerschap of overgang
  • Erfelijke aanleg
  • Warm weer
  • Je eigen handen!

Wat kun je doen tegen vet haar?

Vette haren halen helaas niet het beste in jou naar boven qua looks. Tijd om je vette haren eens goed aan te pakken dus! Maar hoe kom je af van die vette lokken? Moet je zo snel mogelijk onder de douche springen en je haar wassen of kun je je haar juist beter even met rust laten? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rij om zo snel mogelijk af te komen van vet haar.

Tip 1: gebruik minder shampoo, less is more!

Gebruik maar een klein beetje shampoo per wasbeurt en was je haren niet te vaak. Door je hoofdhuid te vaak te reinigen met shampoo, stimuleer je je talgklieren juist om meer talg aan te maken. Hierdoor worden je haren steeds sneller vet. Dus het is tijd om af te kicken van de shampoo en je haren maximaal twee tot drie keer per week te wassen. Dit is meer dan voldoende om je haar schoon te houden.

Bekijk ons assortiment aan shampoo > 

Tip 2: zet de temperatuur van je douche een tikkeltje kouder

Warmte stimuleert de productie van talg. In de zomer zul je dan ook merken dat je haar sneller vet wordt dan in de winter. De oplossing: zet de temperatuur van de douche iets lager. Door iets kouder te douchen verminder je de talgproductie van je talgklieren.

Tip 3: haal je handen uit je haar

Ben jij altijd aan het frunniken of friemelen aan je haren? Doe het niet! Je handen zijn relatief vet. Dus wanneer je een lok uit je gezicht haalt met je handen, wordt je haar alleen maar vetter. Heb je moeite om van je haren af te blijven? Doe je haar dan vast in een knot of staart.

Tip 4: masseer je hoofdhuid niet

Door je hoofdhuid te masseren, stimuleer je je bloedsomloop. Een goede doorbloeding zorgt weer voor een toename van talg. Dus ook al vind je een hoofdmassage nog zo lekker, je kunt het beter even laten om van je vette haren af te komen. Probeer ook je hoofdhuid tijdens het wassen van je haren zo min mogelijk te masseren.

Tip 5: gebruik droogshampoo, de uitvinding van de eeuw!

Vind je het moeilijk om je wasbeurten uit te te stellen? Gebruik dan een droogshampoo om je haar op te frissen wanneer het écht nodig is. Je kunt dan halverwege de dag een beetje droogshampoo in je haren spuiten, zonder dat je uitgebreid hoeft te douchen. Ideaal! Gebruik het alleen niet te vaak, want ook droogshampoo stimuleert de talgproductie.

Bekijk ons assortiment aan haarstyling > 

Tip 6: gebruik geen hete föhn of stijltang

Hoewel de hitte van een föhn of stijltang je haar aan de onderkant juist uitdroogt, zorgt het er bij je hoofdhuid juist voor dat het haar vet wordt. Zoals we hierboven al vertelden, stimuleert hitte je klieren om talg aan te maken. Laat je haren dus gewoon aan de lucht drogen of föhn je haar op een lage stand qua temperatuur.

Tip 7: eet gezond en drink veel water!

Vette voeding kan je haar vetter maken. Dit betekent niet dat je helemaal geen vetten meer mag eten. Onverzadigde vetten, zoals vis of plantaardige oliën, zijn namelijk essentieel voor een gezond lichaam. Blijf wel uit de buurt van verzadigde vetten, zoals chips of roomboter. Daarnaast is het belangrijk om veel water te drink. Zo hydrateer je je hoofdhuid en hoeven je talgklieren geen talg te produceren vanwege een droge hoofdhuid.

Welke shampoo kun je het beste gebruiken tegen vettig haar?

Gebruik het liefst milde shampoo zonder siliconen, zoals de shampoos van Nature Box of Neutral. Gebruik je conditioner of haarmaskers? Blijf dan weg van je haargrens om te voorkomen dat je haar vet wordt. Daarnaast is het heel belangrijk om je haar zorgvuldig uit te spoelen na elke wasbeurt. Zo weet je zeker dat je haar niet vet wordt, doordat er restjes shampoo of conditioner achter blijven.

Bekijk hier ons assortiment aan haarverzorging >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Shop nu onze favoriete haarproducten

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.