Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
vitamine a etos eigen merk

Vitamine A

Vitamine A ondersteunt je weerstand, maar wist je dat retinol, een vorm van vitamine A, ook heel goed is voor je huid? Benieuwd waar deze vitamine nog meer goed is, waar vitamine A in zit, hoeveel je per dag nodig hebt en wat je kunt doen aan een vitamine A-tekort? Lees het hieronder!

Artikel opslaan

Wat is vitamine A (retinol)?

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die je deels via je voeding binnenkrijgt en die je lichaam deels zelf aan kan maken. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Vooral dierlijke voedingsmiddelen, zoals leverworst en vis, zijn rijk aan vitamine A. Je lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit carotenoïden: natuurlijke kleurstoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals wortels en bananen. Omdat je lichaam carotenoïden om kan zetten naar vitamine A, worden deze natuurlijk kleurstoffen ook wel provitamine A genoemd. Daarnaast wordt er vaak vitamine A toegevoegd aan margarine halvarine en bak- en braadproducten. 

Waar is vitamine A goed voor?

Vitamine A is goed voor een hoop processen in je lichaam:

  • Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen (met name het aanpassen van je zicht bij schemering en het voorkomen van droge ogen).
  • Vitamine A ondersteunt een normale groei (met name voor kinderen).
  • Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van een gezonde huid, haar en nagels.
  • Vitamine A heeft een positieve werking op je huid (onder andere vroegtijdige huidveroudering).
  • Vitamine A draagt bij aan het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed.
  • Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem.
  • Vitamine A helpt bij het behoud van normale slijmvliezen.
  • Vitamine A ondersteunt de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Vitamine A voor je huid

Vitamine A wordt door huidverzorgingsspecialisten vooral retinol genoemd. Retinol is een vorm van vitamine A met een bijzondere werking op de huid. Maar wat doet vitamine A precies voor je huid? Vitamine A is een antioxidant die je huid beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die vroegtijdige huidveroudering in de hand kunnen werken. Doordat vitamine A je hiertegen beschermt, kan het vroegtijdige huidveroudering tegengaan. Daarnaast is vitamine A voor je huid effectief bij het behandelen van acne, puistjes en eczeem.

Meer weten over een mooie huid? Kijk dan onderstaande video met gezondheidsdeskundige Hetty. In deze video vertelt ze welke vitamines en mineralen nog meer goed voor de huid zijn

Wat is retinol en hoe gebruik je het op je huid?

Retinol is een vorm van vitamine A en wordt door huidspecialisten onder andere gebruikt om huidvernieuwing te stimuleren en pigmentvlekken en fijne lijntjes te vervagen. Retinol is verkrijgbaar in serums, maar ook in de vorm van retinolcrème.

Vitamine A-crème

Vitamine A is net als vitamine E een antioxidant en beschermt je huid tegen vroegtijdige huidveroudering. Daarom is vitamine A een populair ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan crèmes.

Vitamine A-zuur

De sterkste vorm van retinol is vitamine A-zuur. Gebruik vitamine A-zuur niet zomaar: het beste is om gebruik op te bouwen omdat je huid tolerantie moet opbouwen. Als je vitamine A-zuur direct dagelijks gebruikt, kan het voor huidirritatie zoals bultjes en schilfers zorgen. Vitamine A-zuur (tretinoïne) verbetert je huidstructuur, vermindert de zichtbaarheid van pigmentvlekken en vermindert rimpels die het gevolg zijn van zonschade. Producten waar vitamine A-zuur aan is toegevoegd, zijn alleen op recept verkrijgbaar. Ben je benieuwd wat vitamine A-zuur voor je huid kan betekenen? Raadpleeg dan een dermatoloog.

Retinol of vitamine A-zuur tijdens de zwangerschap

Retinol of vitamine A-zuur in crèmes en acneproducten zouden schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Klopt dit? Crèmes met vitamine A als je zwanger bent kunnen alleen schadelijk zijn als er hoge concentraties in het bloed terecht komen. Vaak zijn deze concentraties in crème niet zo hoog, dus je kunt de meeste crèmes met vitamine A gewoon gebruiken als je zwanger bent. Maar: het is goed om dit zeker te weten. Check daarom altijd de bijsluiter van je retinol- of vitamine A-product. Als het product niet gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap, dan staat dat op de verpakking. Ben je zwanger en wil je anti-acnecrème gebruiken met retinol? Informeer dan altijd eerst je huisarts.

Bekijk hier ons assortiment crèmes en serums met retinol

Hoeveel vitamine A heb je per dag nodig?

De Referentie Inname (RI)* van vitamine verschilt per leeftijdsgroep en per geslacht. Voor volwassen mannen is de RI vastgesteld op 900 microgram per dag. Voor volwassen vrouwen is dat 700 microgram per dag.

De tabel hieronder geeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A per leeftijdsgroep en per geslacht aan.

Leeftijd RI vitamine A in mcg
Kinderen  
6-11 maanden 300 mcg
1-2 jaar 300 mcg
2-5 jaar 350 mcg
6-9 jaar 400 mcg
Mannen  
9-13 jaar 600 mcg
14 jaar en ouder  900 mcg
Vrouwen  
9-13 jaar 600 mcg
14 jaar en ouder 700 mcg
Zwangere vrouwen 800 mcg
Vrouwen die borstvoeding geven 1100 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl.

*Voor de wettelijke RI van vitamine A verwijzen we je naar www.ivg-info.nl.

In welke voeding zit vitamine A?

Vitamine A in voeding komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals orgaanvlees, vette vis, eieren, boter en zuivelproducten. Je lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit plantaardige voedingsmiddelen zoals wortels, bloemkool, sinaasappels en bananen. Vitamine A wordt ook vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Kijk op het etiket van deze producten om erachter te komen of het vitamine A bevat.

In de tabel hieronder vind je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die vitamine A bevatten.

Voedingsmiddel  Hoeveelheid vitamine A in mcg
Runderlever (100 gr) 36000 mcg
Gerookte paling (100 gr) 1636 mcg
Wortelen (100 gr) 692 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl.

Extra vitamine A als je zwanger bent?

Ben je zwanger? Dan heb je behoefte aan meer vitamine A. Let erop dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt als je zwanger bent. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Daarom kun je tijdens je zwangerschap beter geen leverworst of leverpastei eten. Een boterham belegd met leverworst bevat namelijk al 1000 microgram vitamine A. Geef je borstvoeding? Ook dan heb je behoefte aan meer vitamine A.

Wat als je te veel vitamine A binnenkrijgt?

De aanvaardbare bovengrens van vitamine A verschilt per leeftijdsgroep. Voor volwassenen is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 3000 microgram per dag. Dat komt neer op zo’n 9 sneetjes brood belegd met leverpastei. Om de bovengrens te overschrijden moet je dus flink je best doen.

Een teveel aan vitamine A kan de volgende klachten geven:

Ervaar je een of meer van deze klachten? Raadpleeg dan je huisarts.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine A-tekort?

Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en (in het ergste geval) blindheid veroorzaken. Een tekort aan vitamine A komt gelukkig bijna niet voor. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende vitamine A binnen. Vermoed je toch een tekort aan vitamine A? Raadpleeg dan je huisarts.

Vitamine A-supplementen

Als je gezond en gevarieerd eet, heb je zelden een tekort aan vitamine A. Voor mensen met een (ernstig) vitamine A-tekort, bestaan wel vitamine A-supplementen. Vitamine A wordt vaak toegevoegd aan multivitamines.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Gezondheidsanalyse

Krijg jij voldoende vitamines en mineralen binnen?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel vitamine-advies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.