Vitamine A

Vitamine A is onmisbaar voor je weerstand. Maar waar is deze vitamine nog meer goed voor? Waar zit vitamine A in? En hoeveel vitamine A heb je per dag nodig? Lees het hieronder!

Wat is vitamine A?

Vitamine A (retinol) is een vetoplosbare vitamine die onder andere belangrijk is voor je weerstand en je huid. Vitamine A krijg je vooral binnen via dierlijke producten zoals leverworst en vis. Het lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit plantaardige producten zoals wortels en bananen. Vitamine A wordt gedeeltelijk door het lichaam opgeslagen in vet en gedeeltelijk afgebroken via urine of gal.

Waar is vitamine A goed voor?

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij:

  • De weerstand en het immuunsysteem
  • Een gezonde huid
  • Een goed gezichtsvermogen
  • Het behoud van een goed ijzergehalte
  • De groei

Vitamine A, de weerstand en het immuunsysteem

Vitamine A (retinol) is van belang voor je weerstand en immuunsysteem. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Vitamine A helpt bij de vorming van immuuncellen in je neus, longweefsels en maag-darmkanaal. Hierdoor wordt het lichaam beter beschermd en wordt de weerstand verhoogd.

Vitamine A en de huid

Vitamine A ondersteund het herstellende vermogen van de huid. Het is betrokken bij het aanmaken van weefselcellen in je huid. Vitamine A crème kan dit aanmaakproces ondersteunen. De huid zet vitamine A vervolgens om in vitamine A zuur. Vitamine A en het gezichtsvermogen Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen. Het zorgt ervoor dat ogen zich kunnen aanpassen in de schemer. Ook kan vitamine A bij droge ogen helpen.

Vitamine A en ijzer

Vitamine A zorgt voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed.

Vitamine A en groei

Vitamine A speelt verder ook een belangrijke rol bij de groei van kinderen. Het is niet nodig om kinderen extra vitamine A te geven, tenzij dit door een arts is voorgeschreven.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A komt met name voor in dierlijke producten zoals orgaanvlees (lever), vette vis, eieren, boter en melkproducten. Het wordt vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Het lichaam kan zelf ook vitamine A aanmaken uit plantaardige producten zoals groenten (bijvoorbeeld wortels, boerenkool en spinazie) en fruit (bijvoorbeeld sinaasappels, mandarijnen en bananen). In plantaardige producten zitten carotenoïden (provitamine A) die het lichaam om kan zetten in vitamine A. De belangrijkste carotenoïden is bètacaroteen. Vitamine A komt verder ook vaak in multivitaminepreparaten voor. In onderstaande tabel vind je de hoeveelheid vitamine A per voedingsmiddel:

Voedingsmiddel per 100 gram Hoeveelheid vitamine A in mcg
Runderlever 36.000
Gerookte paling 1636
Wortelen  692

Hoeveel vitamine A heb je per dag nodig?

De Referentie Inname (RI)* van vitamine A is voor volwassen mannen 900 mcg per dag en voor volwassen vrouwen 700 mcg per dag. Tijdens de zwangerschap is de RI voor vrouwen 800 mcg per dag. De Gezondheidsraad stelt de maximale veilige dosis voor volwassenen op 3000 mcg per dag. De RI voor vitamine A verschilt per levensfase en per geslacht.

De tabel hieronder geeft de aanbevolen hoeveelheden per levensfase aan:

Leeftijd RI vitamine A in mcg
Kinderen  
6-11 maanden 300
1-2 jaar 300
2-5 jaar 350
6-9 jaar 400
Mannen  
9-13 jaar 600
>14 jaar 900
Vrouwen  
9-13 jaar 600
>14 jaar 700
Zwangere vrouwen 800
Vrouwen die borstvoeding geven 1100

Leeftijd RI vitamine A in mcg Kinderen 6-11 maanden 300 1-2 jaar 300 2-5 jaar 350 6-9 jaar 400 Mannen 9-13 jaar 600 > 14 jaar 900 Vrouwen 9-13 jaar 600 >14 jaar 700 Zwangere vrouwen 800 Vrouwen die borstvoeding geven 1100 *Voor de wettelijke Referentie Inname van vitamine A verwijzen we je graag naar www.supplementinfo.nl.

Wanneer heb je behoefte aan extra vitamine A?

Eet je gezond en gevarieerd? Dan is het vrij gemakkelijk om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Heb je behoefte aan een hogere weerstand? Dan kan extra vitamine A helpen. Maar let op: voor kleine kinderen en zwangere vrouwen kan een te hoge dosis vitamine A gevaarlijk zijn. Vermoed je een vitamine A-tekort? Neem dan contact op met je huisarts.

Vitamine A teveel

Een vitamine A overschot komt bijna niet voor, tenzij je te vaak lever eet of te vaak hooggedoseerde supplementen neemt.

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Vitamine A is een aandachtspunt tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen moeten genoeg vitamine A innemen, omdat deze vitamine een belangrijke rol speelt bij de groei van een foetus. Maar zwangere vrouwen mogen ook weer niet te veel vitamine A binnenkrijgen, omdat dit de vrucht tijdens de zwangerschap kan beschadigen. De aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor zwangere vrouwen is 800 microgram per dag. De Gezondheidsraad raadt verder zwangere vrouwen af om lever te eten, omdat lever erg veel vitamine A bevat. Zo bevat een boterham leverworst al gauw 1000 microgram vitamine A.

Vitamine A supplementen

Heb je het idee dat je meer vitamine A nodig hebt voor bijvoorbeeld je weerstand of je huid? Zorg dan dat je voldoende producten met vitamine A eet zoals vette vis en wortels. Daarnaast kan het verstandig zijn aanvullende supplementen te slikken. Vitamine A is vaak in combinatie-supplementen in de schappen te vinden. We zetten hieronder een paar Etos huismerk favorieten uiteen.

Vitamine A tabletten

Vitamine A zit vaak in multivitamine tabletten, zoals in Etos Selenium Met Vitamine A, C, E tabletten. Vitamine A, vitamine C en selenium zijn goed voor het normaal functioneren van het immuunsysteem. Daarnaast draagt vitamine E bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Deze tabletten zijn verkrijgbaar per 90 stuks. Wil je naast je immuunsysteem ook je energiepeil ondersteunen? Kies dan voor Etos Multi Alles-in-1 Tabletten. Vitamines A, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine D helpen bij de normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast draagt vitamine B bij aan het verminderen van vermoeidheid en draagt ijzer bij aan de normale energiehuishouding. Deze tabletten zijn per 120 stuks verkrijgbaar.

Vloeibare vitamine A

Slik je liever geen tabletten? Dan kun je ook kiezen voor vloeibare vitamine A. Probeer bijvoorbeeld de Etos Immuun en energy vitamineshot. Dit drankje met sinaasappelsmaak zit vol met voedingsstoffen om het immuunsysteem te ondersteunen en vermoeidheid te verminderen. In vergelijking met tabletten heeft de vloeibare vorm een snellere werking. Vitamine A, B6, B12, C, D, zink en selenium dragen bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem. Vitamine B is ook goed tegen de vermoeidheid.

Heb je nog meer vragen?

Benieuwd welke variant aansluit bij jouw behoefte? Bekijk dan ons online assortiment aan vitamines of laat je adviseren in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Meer weten? Lees hier verder over  het gebruik van vitamines!