Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Alternative text missing

Seks tijdens de menstruatie

Hoeveel en wanneer een vrouw zin heeft in seks verschilt per vrouw. Veel vrouwen hebben meer zin in seks tijdens de menstruatie. Maar is seks tijdens je menstruatie eigenlijk gevaarlijk? En hoe goed ben je beschermd tijdens je menstruatie? Lees snel verder!

Wat gebeurt er tijdens de menstruatie?

Eens per maand is het voor de meeste vrouwen feest: je wordt ongesteld. Tijdens je menstruatie stoot je baarmoeder het baarmoederslijmvlies af, wat samen met bloed uit de vagina naar buiten komt. Zo spoelen je baarmoeder en vagina zich als het ware ‘schoon’.

Is seks tijdens de menstruatie gevaarlijk?

Voor gezonde mensen is seks tijdens de menstruatie niet gevaarlijker dan normaal. Je hoeft niet bang te zijn dat het bloed klachten bij jou of je partner veroorzaakt. Het is wel belangrijk om voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken om je te beschermen tegen geslachtsziekten (soa's) of ongewenste zwangerschap. 

Geslachtsziekten

Voor mensen die HIV-positief zijn is seks tijdens de menstruatie wel risicovoller, omdat het virus vooral via het bloed overdraagbaar is. Hierdoor is de kans dat jij of je partner besmet raakt groter. Ook andere geslachtsziekten hebben kans om zich te verspreiden bij onveilige seks tijdens de menstruatie. Blijf dus voorzichtig!

Zwangerschap

De menstruatie is een cyclus van een maand. Halverwege deze cyclus krijg je een eisprong: een eitje maakt zich klaar om bevrucht te worden. Wanneer deze niet wordt bevrucht, ruimt het lichaam deze op door ongesteld te worden. Toch is er een kleine kans dat je zwanger kunt raken tijdens je menstruatie. Zaadcellen kunnen namelijk een paar dagen in je lichaam overleven. Wanneer er een vroege eisprong plaatsvindt kan deze bevrucht worden.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je denkt dat je een geslachtsziekte hebt opgelopen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Zo voorkom je schade bij jezelf en bij je partner. De klachten zijn verschillend voor mannen een vrouwen. 

Vrouwen kunnen last hebben van:

  • Zeurende pijn in de onderbuik.
  • Meer of andere afscheiding dan normaal.
  • Blaasjes in de schaamstreek, bij je mond of bij je lippen.
  • Wratten in de schaamstreek, bij je mond of bij je lippen.

Bij mannen kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • Vocht uit de plasbuis (een ‘druiper’)
  • Blaasjes in de schaamstreek, bij de mond of bij de lippen.
  • Wratten in de schaamstreek, bij de mond of bij de lippen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.