Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Meisje zit op de grond met armen om zich heen

Eerste menstruatie

Veel meiden zien op tegen hun eerste menstruatie. Begrijpelijk, want dit ‘maandelijkse feestje’ is vanwege de symptomen vaak niet iets om naar uit te kijken. Maar wat is menstruatie eigenlijk? Kun je inschatten wanneer je voor de eerste keer ongesteld wordt? En kun je eigenlijk zwanger raken voor je eerste menstruatie? Wij geven antwoord op al je vragen.

Wat is menstruatie?

Menstruatie, ook wel ongesteldheid genoemd, is de (meestal maandelijkse) periode waarin je bloed verliest uit je baarmoeder. Elke maand bereidt je lichaam zich voor op een eventuele zwangerschap. De baarmoeder neemt dan een nieuwe eicel op, en de wand van je baarmoeder wordt dikker. Word je niet zwanger, dan word je twee weken na de eisprong (ook wel ovulatie genoemd) ongesteld. Tijdens de menstruatie stoot je lichaam de overbodige laagjes van de baarmoederwand af, samen met wat bloed, lichaamsvloeistof en de onbevruchte eicel.

Wanneer word je voor de eerste keer ongesteld?

95% van de meisjes wordt voor de eerste keer ongesteld tussen hun elfde en vijftiende jaar. Er zijn ook meisjes die al op hun negende of pas na hun vijftiende ongesteld worden. De leeftijd waarop je voor het eerst ongesteld wordt, is voor een groot deel erfelijk bepaald.

Vaak word je pas ongesteld nadat:

 • Je borsten beginnen te groeien;
 • Je een groeispurt hebt gehad;
 • Je heupen breder zijn geworden; en
 • Je schaamhaar hebt gekregen.

Hoe kun je de eerste menstruatie herkennen?

De eerste menstruatie kun je als volgt herkennen:

 • Je vindt lichte, roodbruine afscheiding in je ondergoed.
 • Je vindt een of meerdere druppeltjes bloed in je ondergoed.

Ook kun je tijdens je eerste menstruatie last krijgen van de volgende symptomen:

 • Je voelt je niet lekker.
 • Je voelt je erg emotioneel of hebt last van stemmingswisselingen.
 • Je hebt een trekkerig gevoel in je onderbuik.
 • Je hebt rugpijn.

Deze symptomen kun je ook al ervaren vanaf een paar dagen voordat je ongesteld wordt. Heb je een vraag over je ongesteldheid of maak je je ergens zorgen over? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Klopt het dat je na je eerste menstruatie nauwelijks meer groeit?

Dat klopt. De voornaamste groei is na de eerste ongesteldheid meestal achter de rug. Na de eerste menstruatie groeien meisjes gemiddeld nog zes centimeter.

Kun je het beste maandverband, tampons, menstruatieondergoed of een menstruatiecup gebruiken?

Twijfel je tussen het gebruik van maandverband, tampons, menstruatieondergoed of een menstruatiecup tijdens je menstruatie? Kies vooral voor wat jij het prettigst vindt. Maandverband is eenvoudig te gebruiken, maar heeft het nadeel dat je er minder makkelijk mee kunt sporten. Je kan ook kiezen voor een menstruatieslip. Tegenwoordig is het menstruatieondergoed zo dun dat je bijna geen verschil merkt met normaal ondergoed!

Met tampons kan je gemakkelijker actief zijn. Wel zijn tampons, in vergelijking met maandverband, wat lastiger in te brengen. Ook kan het inbrengen en verwijderen van tampons soms pijnlijk zijn als je nog weinig bloed verliest of als de spieren van je vagina erg gespannen zijn. Een menstruatiecup heeft als voordeel dat je er 8 tot 12 uur lang geen omkijken meer naar hebt. Wel is het even oefenen met het inbrengen van de cup. Probeer vooral uit wat voor jou het beste werkt!

Shop nu

Is de menstruatie vanaf het begin regelmatig?

Nee, meestal niet. Zeker de eerste jaren kan de menstruatiecyclus heel onregelmatig zijn. Soms blijft de menstruatie zelfs een paar maanden uit. Deze onregelmatige cyclus komt meestal doordat je lichaam zich nog moet instellen op de hormonale veranderingen in je lichaam. Ook kunnen er andere dingen aan de hand zijn. Zo kan een onregelmatige cyclus ook veroorzaakt worden door:

 • Een laag lichaamsgewicht
 • Spanningen
 • Medicijngebruik- of pilgebruik
 • Intensief sporten
 • Soa’s

Vermoed je dat je onregelmatige cyclus wordt veroorzaakt door een van bovenstaande dingen? Neem dan contact op met je huisarts. Vanaf je twintigste wordt het menstruatiepatroon meestal regelmatig, met een gemiddelde cyclus van 28 dagen.

Tip: zorg ervoor dat je altijd een paar tampons en/of wat maandverband in je tas hebt zitten. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Is een onregelmatige menstruatiecyclus gevaarlijk?

Meestal is een onregelmatige menstruatiecyclus gelukkig niet gevaarlijk. Wel kan het vanwege de onvoorspelbaarheid vervelend zijn.

Ga naar de huisarts als je een onregelmatige menstruatie hebt, en:

 • Je menstruatie lang uitblijft. Dit zou namelijk ook kunnen betekenen dat je zwanger bent.
 • Je extreem veel afvalt.
 • Je klachten ervaart die kunnen wijzen op een soa.

Kun je zwanger worden als je nog nooit ongesteld bent geweest?

Ja, dat kan. Je kunt namelijk al zwanger worden vanaf het moment dat je eerste menstruatiecyclus is begonnen. Omdat je pas aan het einde van je menstruatiecyclus ongesteld wordt, weet je niet of je eerste menstruatiecyclus al is begonnen op het moment dat je seks hebt.

Let op: je kunt ook zwanger worden als je seks hebt tijdens je menstruatie.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.