Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck
meisje met handdoek op hoofd voor spiegel

Hormoon- verstorende stoffen

Het klinkt misschien gek, maar in verzorgingsproducten kunnen kleine hoeveelheden hormoonverstorende stoffen voorkomen. Europese wetgeving ziet erop toe dat verzorgingsproducten veilig gebruikt kunnen worden en geen of niet te veel van deze stoffen bevatten. Meer weten over hormoonverstorende stoffen in cosmetica? In dit artikel vertellen je er alles over.

Artikel opslaan

Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

Hormonen zijn natuurlijke stoffen die ons lichaam zelf aanmaakt om ons lijf in evenwicht te houden. Zo zorgen je hormonen er bijvoorbeeld voor dat je suikerspiegel in balans is, houden ze je vochtgehalte op peil, zorgen ze voor de eisprong en hebben ze een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Stoffen met een (mogelijk) hormoonverstorende werking kunnen deze balans in je lichaam in de war schoppen.

Er zitten bewust hormoonverstorende stoffen in bepaalde medicijnen, zoals de anticonceptiepil. Deze stoffen verstoren de hormonen die de eisprong veroorzaken, waardoor je (tijdelijk) niet zwanger kunt raken. Naast medicijnen kunnen ook andere consumentenproducten, zoals voedsel en verzorgingsproducten, stoffen bevatten die mogelijk je hormonen kunnen verstoren. Het toevoegen van deze stoffen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de producten langer houdbaar zijn, minder ontvlambaar zijn of dat plastic of rubber zachter wordt. 

Welke producten kunnen hormoonverstorende stoffen bevatten?

Hormoonverstorende stoffen kunnen in kleine hoeveelheden voorkomen in producten als:

  • Voedsel
  • Speelgoed
  • Elektronica
  • Verpakkingen
  • Verzorgingsproducten, zoals shampoo, handzeep, bodylotion, deodorant en lippenbalsem 

Je kunt deze stoffen binnenkrijgen via de huid, via voedsel en door ze in te ademen.

De producten van Etos voldoen naast aan de Europese Cosmeticaverordening 1223/2009/EG ook aan onze eigen bovenwettelijke eisen - Ahold Delhaize Cosmetica beleid. Lees meer over dit beleid in ons statement over hormoonverstorende stoffen in cosmetica.

Zijn deze hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten schadelijk?

Er wordt volop onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten. De meeste hormoonverstorende stoffen in voedsel en verzorgingsproducten hebben een veel minder sterke werking dan je eigen hormonen. Tot nu toe stelt het onderzoek dat je bij normaal gebruik van consumentenproducten niet te veel hormoonverstorende stoffen binnenkrijgt.

Wanneer onderzoek uitwijst dat een stof (mogelijk) hormoonverstorend is en een risico kan vormen voor de gezondheid, dan wordt deze door het Europees veiligheidscomité (een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan van de Europese Commissie) beoordeeld. Wanneer dit comité beoordeelt dat de stof niet veilig gebruikt kan worden, dan wordt het via wetgeving verboden.

De producten van Etos voldoen naast aan de Europese Cosmeticaverordening 1223/2009/EG ook aan onze eigen bovenwettelijke eisen - Ahold Delhaize Cosmetica beleid. Lees meer over dit beleid in ons statement over hormoonverstorende stoffen in cosmetica.

Welke stoffen zijn (mogelijk) hormoonverstorend?

Het onderzoek naar hormoonverstorende stoffen loopt nog, maar van de volgende stoffen is al vastgesteld dat ze een hormoonverstorende werking (kunnen) hebben:

  • Parabenen: dit is een groep chemische stoffen die vaak als conserveermiddelen aan producten worden toegevoegd. Parabenen zijn mogelijk hormoonverstorend en mogen om die reden niet te veel worden gebruikt in consumentenproducten. De maximale hoeveelheid aan parabenen die aan producten kunnen worden toegevoegd is wettelijk vastgelegd.
  • Propylparabeen en butylparabeen: voor deze parabenen is wettelijk vastgesteld dat ze niet mogen worden toegevoegd aan (verzorgings)producten voor kinderen onder de leeftijd van drie en die niet van de huid kunnen worden afgespoeld.
  • Bisfenol A: deze stof komt veel voor in plastic producten. Het is wettelijk vastgelegd dat bisfenol A in bepaalde producten, zoals verzorgingsproducten, babyflesjes en babyvoeding, verboden is.
  • Ftalaten: deze groep chemische stoffen zorgen ervoor dat plastic en rubber minder hard worden gemaakt. Ftalaten kunnen hormoonverstorend zijn en mogen maar in kleine hoeveelheden worden gebruikt in producten, zoals speelgoed en verzorgingsproducten voor kinderen. Ook dit is wettelijk vastgelegd.

Parabeenvrije producten bij Etos

Gebruik je het liefst geen verzorgingsproducten waarin parabenen zijn gebruikt? Bij Etos heb je een ruime keuze uit parabeenvrije producten. Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Breng dan een bezoekje aan de dichtstbijzijnde Etos winkel. Onze medewerkers staan je graag te woord en helpen je bij het vinden van de producten die je zoekt. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.