Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
meisje loopt buiten en eet een ijsje

Ghreline

Heb jij vaak alweer honger, terwijl je net hebt gegeten? En verlang je vaak naar zoet en vet voedsel? Dan heb je waarschijnlijk een hoge ghrelinespiegel. Wil je weten wat ghreline precies is, hoe het werkt en wat je kunt doen om je hongergevoel te verminderen? Lees dan verder.

Wat is ghreline?

Ghreline is een hormoon dat betrokken is bij het opwekken van je hongergevoel. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline. Ghreline wordt grotendeels geproduceerd in de maag en in kleine hoeveelheden in de alvleesklier, dunne darm en hersenen. Op het moment dat je maag leeg is, scheidt je maagwand een grote hoeveelheid ghreline af en stuurt dit naar de hersenen. Op het moment dat het hormoon je hersenen bereikt, ervaar je een hongergevoel en word je gestimuleerd om te eten.

Wat zijn de symptomen van een hoge ghrelinespiegel?

Als je veel ghreline aanmaakt, kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Je hebt een constant hongergevoel.
 • Je hebt weinig energie.
 • Je hebt trek in zoet en vet eten.

Wat kun je doen om hongergevoel te verminderen?

Om je hongergevoel te onderdrukken, kun je het beste voeding eten dat langzaam wordt verteerd. De snelheid waarmee voeding wordt afgebroken, bepaalt namelijk hoe snel je weer honger krijgt.

Het kan ook helpen om geen enkelvoudige koolhydraten te eten. Deze geven je op korte termijn een voldaan gevoel, maar zorgen voor een hongergevoel later op de dag.

Een hongergevoel verminderen doe je met de volgende voeding:

 • Eiwitten: vlees, vis, ei, noten, zaden en pitten.
 • Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten en zaden.
 • Complexe koolhydraten: havermout, volkorenproducten, fruit, peulvruchten en zoete aardappel.
 • Groenten: alle groenten, maar vooral spruitjes, spinazie, broccoli en groene bonen (deze zijn rijk aan vezels).

Hoe kun je afvallen zonder hongergevoel?

Ervaar jij vooral een hongergevoel, doordat je aan het lijnen bent? Deze tips kunnen je helpen om af te vallen zonder hongergevoel:

 • Vermijd kunstmatige zoetstoffen. Lightproducten lijken gezond, maar ze kunnen je eetlust verstoren en je lichaam uit balans brengen. Met name glucose-fructosestroop, aspartaam en acesulfaam-K kun je beter vermijden.
 • Voorzie je lichaam van alle voedingsstoffen. Als je honger hebt, dan vraagt je lichaam om bepaalde voedingsstoffen. Door gezond en gevarieerd te eten voorzie je je lichaam van alle nodige eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Hierdoor kun je een hongergevoel verminderen.
 • Vermijd stress en ontspan. Cortisol is een stresshormoon dat wordt aangemaakt in tijden van stress. Dit hormoon vergroot je trek in suikers, kan spieren afbreken en hersencellen doden. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden en gun jezelf rust.
 • Zorg voor een goede nachtrust. Slecht of weinig slapen verhoogt de aanmaak van ghreline. Zorg daarom voor een goede en diepe nachtrust met zo min mogelijk licht in de slaapkamer.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.