Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu
vrouw die benen scheert

Benen scheren voor experts

Langzaam maar zeker stijgt de temperatuur en voor je het weet mogen de rokjes weer uit de kast. Tijd voor een scheerbeurt! Benen scheren heb je waarschijnlijk wel vaker gedaan. Maar wist je dat je je scheermesje beter niet in de douche kunt bewaren? En hoe vaak moet je je scheermesje eigenlijk vervangen? Wij vertellen je alles wat je nog niet wist over benen scheren.

Shop hier de beste producten om je benen te scheren

Artikel opslaan

Hoe vaak moet je je benen scheren?

Er is geen regel die bepaalt hoe vaak je je benen móét scheren. Het is wél zo dat haartjes na het scheren vrij snel weer teruggroeien. Door te scheren verwijder je namelijk enkel de haartjes die boven de huid uitsteken. De haarzakjes blijven onbeschadigd. Hierdoor blijven haartjes hooguit een paar dagen weg tot een week weg.

Tips om je benen te scheren

Voor

  • Scheer pas aan het einde van een douchesessie, dan zijn je haartjes lekker zacht.
  • Gebruik een scrub zodat je de dode huidcellen verwijderd.
  • Gebruik een schoon scheermesje.

Tijdens

  • Gebruik scheergel of scheerschuim, om irritatie bij het scheren te voorkomen.
  • Druk niet met je scheermesje, zo kun je het bovenste huidlaagje kapot maken.

Na het scheren

  • Hydrateer je huid na het scheren met olie of bodylotion.
  • Bewaar je scheermesje op een droge plek.

Shop nu!

Bekijk hier ons gehele assortiment aan scheer- en ontharingsproducten > 

Meer weten over de verschillen tussen scheermesjes? Lees ons artikel over scheermesjes vergelijken.

Voor of na het scheren scrubben?

Scrubben doe je altijd vóór het scheren. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen en maak je platliggende haartjes los. Die kun je vervolgens gemakkelijk verwijderen tijdens het scheren. Scrubben vóór het scheren geeft dus een extra glad scheerresultaat. Probeer bijvoorbeeld eens de Etos Shower Scrub met natuurlijke scrubdeeltjes. Bijkomend voordeel? Je scheermesje gaat langer mee.

In welke richting moet je je benen scheren?

Benen scheren doe je tegen de haarrichting in. Begin bij je enkels en scheer van onder naar boven. Heb je een gevoelige huid of snel last van ingegroeide haren? Dan kun je beter met de haarrichting mee scheren. Zo verklein je de kans op huidirritatie.

Tips om ingegroeide haren te voorkomen

  • Scheer je benen niet als ze nog droog zijn.
  • Scheer met de haargroei mee.
  • Duw niet met je scheermes op je benen, dan scheer je de haartjes te kort af.
  • Gebruik een scherp en schoon mesje.
  • Gebruik doucheproducten die je huid verzachten (zoals olie).
  • Scrub, scrub, scrub je benen!

Wil je meer informatie, of heb je een ingegroeide haar? Lees dan ons artikel over ingegroeide haren.

Kun je ook je bovenbenen scheren?

Dat is volledig aan jezelf. Veel vrouwen scheren hun benen tot of net boven de knieën. Haartjes op bovenbenen zijn vaak zachter en minder zichtbaar dan haartjes op je onderbenen. Scheren van je enkels tot je bikinilijn is bovendien een behoorlijk tijdrovende klus. Liever ook gladde bovenbenen? Dan neem je je bovenbenen gewoon mee tijdens het scheren. Probeer eens het Etos Scheersysteem met vijf bladen en flexibele scheerkop. Deze volgt moeiteloos de contouren van je lichaam. Daarnaast maakt de comfortstrip met aloë vera en vitamine E dat het mes soepel over je huid glijdt. Zo heb jij in no time zijdezachte benen.

Kun je je benen scheren zonder scheerschuim of scheergel?

Ja, dat kan. Maar: scheren zonder scheerschuim of scheergel vergroot de kans op huidirritatie. Heb je vaak last van jeuk of bultjes na het scherenen? Dan kun je beter wel scheerschuim of scheergel gebruiken. De Etos Gevoelige Huid Scheergel bevat zijdeproteïne, bisabolol en aloë vera en verzorgt je huid tijdens het scheren. Heb je geen scheerschuim of scheergel in huis? Gebruik dan liever geen gewone zeep. Dit vergroot de kans op huidirritatie. Babyolie en conditioner zijn goede alternatieven.

Onze scheergels en scheerschuim

Scheren als je een gevoelige huid hebt

Heb je een gevoelige huid, dan kun je het beste een scheergel of scheerschuim gebruiken voor de gevoelige huid. Vaak bevat scheerschuim voor de gevoelige huid geen parfum of alcohol. Scheermesjes voor de gevoelige huid hebben vaak een beschermlaagje om de mesjes heen. Er bestaan ook scheermesjes voor de gevoelige huid waar bijvoorbeeld al scheerschuim in de strips om het scheermesje zit.

Speciaal voor de gevoelige huid

Benen scheren zonder stoppels

Stoppels zijn helaas onvermijdelijk als je je benen scheert. Vaak scheren we onze benen omdat we weinig tijd hebben en het een snelle methode is. Maar 'even snel scheren' is niet altijd goed. Wist je dat als je wat langer de tijd neemt, je minder (snel) stoppels krijgt? Het is namelijk belangrijk dat je voor, tijdens en na het scheren je benen goed verzorgt. Dit betekent een goede scrubbeurt vooraf, een schoon scheermesje en een hydraterende crème om af te sluiten.

Helpt dit bij jou niet? Dan kun je een andere ontharingsmethode kiezen. Bijvoorbeeld epileren of harsen. Met deze methodes duurt het ontharen wat langer, maar je benen blijven dan ook langer glad.

Hoe vaak kun je een scheermes gebruiken?

Hoe vaak je een scheermes kan gebruiken voordat deze aan vervanging toe is, hangt onder meer af van de kwaliteit van het scheermes. Een goed scheermes glijdt moeiteloos over je huid. Zodra je voelt dat je mesje begint te trekken of blijft haken en niet langer alle haartjes wegscheert, is je mesje aan vervanging toe. Sommige scheermesjes hebben een indicatiestrip. Als de indicatiestrip verkleurt, dan betekent dat dat je mesje aan vervanging toe is. Wist je dat je de levensduur van je scheermesje kunt verlengen als je je mesje goed schoonhoudt?

Hoe houd je je scheermes schoon?

Het is belangrijk om je scheermes goed schoon te houden. Zo voorkom je huidirritatie na het scheren én gaat je scheermes langer mee. Zo houd je je scheermes schoon:

  1. Afspoelen: spoel na elke scheerbeurt je mesje af met water. Zo verwijder je haartjes en restjes scheerschuim of scheergel.
  2. Afdrogen: droog je scheermes na gebruik af met een handdoek.
  3. Opbergen op een droge plek: bewaar je scheermes op een droge plek. Bewaar jij je scheermesje in de douche? Dat kun je beter niet doen. Zo voorkom je roestplekjes en blijft je scheermesje langer scherp.
Bekijk ons gehele assortiment aan scheermesjes

Hoe vaak kun je een wegwerpmesje gebruiken?

Wegwerpmesjes zijn niet voor langdurig gebruik gemaakt, maar juist voor een kortere periode. Wegwerpmesjes worden sneller bot en hebben vaak minder scheerbladen. Je gebruikt ze een paar scheerbeurten en tegen het einde van de vakantie gooi je het mesje gewoon weg. Scheelt weer in je koffer! Ook hoef je wegwerpmesjes niet schoon te maken, nog sneller dus. De Etos Wegwerpmesjes met vier bladen en flexibele kop hebben een comfortstrip om huidirritatie te voorkomen.

Onze wegwerpscheermesjes

Bekijk alle wegwerpscheermesjes

Hoe verzorg je je benen na het scheren?

Na het scheren kan je huid droog of geïrriteerd aanvoelen. Daarom is het belangrijk om je huid na het scheren te hydrateren. Dat kan met een voedende bodylotion of met een olie. De Etos Verzorgende Olie Voor Na Het Ontharen helpt je huid tegen uitdroging beschermen. De olie trekt snel in en heeft een kalmerende en hydraterende werking.

Verzorg je huid na het scheren