
Huidproblemen
Etos
Laatste update 15 juli 2025
Heb je een steenpuist? Vervelend! Een steenpuist wordt zo genoemd omdat de ontstoken bult zo hard als steen kan worden. Dat kan behoorlijk pijn gaan doen. Maar wat is een steenpuist precies, hoe herken je het, en hoe kom je ervan af? Lees verder voor meer informatie!
Een steenpuist of furunkel is een diepe ontsteking van een haarzakje. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie. Een steenpuist kan hard aanvoelen, omdat het gebied rondom de infectie kan gaan ontsteken of opzwellen. Vandaar ook de naam “steenpuist”. Omdat de ontsteking plaatsvindt in een haarzakje, komen steenpuisten vooral voor op behaarde lichaamsdelen, zoals:
Steenpuisten komen vaak voor op je billen of in je nek omdat dit plekken zijn waar je kleding vaak over je huid schuurt. Een steenpuist op je bil kan vooral vervelend zijn als je veel zit. Ook op of in je oor of lippen kan een steenpuist ontstaan. Je spreekt van een karbunkel of negenoog als er meerdere steenpuisten zijn samengevloeid of in een groepje bij elkaar zitten.
Een steenpuist begint als een harde, rode en warme bult onder de huid. In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper en ontstaat er een witte of gele puskop. De bult wordt ook groter en in het midden kun je een zwart puntje zien. Uiteindelijk barst de steenpuist spontaan open, waarbij er veel pus vrijkomt.
Tip: Het is belangrijk om een steenpuist niet uit te knijpen, omdat dit de infectie kan verergeren.
Een steenpuist ontstaat door een ontsteking van een haarzakje. Bacteriën, zweet of vuil dringen de huid binnen en zorgen voor een pijnlijke, rode bult met pus. Sommige mensen hebben meer kans op een steenpuist dan anderen. Er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van een steenpuist vergroten:
De symptomen van een steenpuist kunnen lijken op die van een gewone puist, maar een steenpuist is dieper en pijnlijker. Het onderscheidende kenmerk is meestal de grootte en de pijn die je ervaart. Een steenpuist voelt vaak harder aan en is meestal veel gevoeliger dan een gewone puist.
Heb je een steenpuist? Dit zijn onze tips om de genezing te versnellen en besmetting te voorkomen:
Je kunt dit doen met een steriel gaasje dat je aan je huid vastplakt met een hechtpleister.
Dit kun je doen om de rijping van de steenpuist te versnellen.
Probeer hem nooit zelf open te maken of uit te knijpen. Krab ook niet als de steenpuist jeukt, hoe lastig dat ook kan zijn.
Vooral je de steenpuist (per ongeluk) hebt aangeraakt.
Tandpasta op de steenpuist kan de huid juist irriteren en uitdrogen. Trekzalf kan zelfs schadelijk zijn en overgevoeligheid veroorzaken.
Desinfecteer het gebied met een desinfectiemiddel (bijvoorbeeld Betadine), als de steenpuist eenmaal is opengebarsten.
De infectie kan zich op deze manier makkelijker verspreiden naar andere lichaamsdelen.
Ja, steenpuisten zijn besmettelijk. Mensen met een steenpuist kunnen zichzelf en anderen besmetten met stafylokokken. Dat gebeurt meestal doordat de pus uit een opengebarsten steenpuist op een andere plek terechtkomt en daar een nieuwe ontsteking veroorzaakt. De stafylokokken bacterie kan dan via het haar in je lichaam terecht komen. Daarnaast kunnen mensen die drager zijn andere mensen besmetten via hun speeksel of door bijvoorbeeld te hoesten of te niezen.
Een steenpuist barst meestal binnen een week vanzelf open. Daarna geneest het wondje ook vanzelf. Ook als de steenpuist niet openbarst, verdwijnt hij binnen een paar weken vanzelf.
Nee, knijp steenpuisten nooit uit! Blijf van de steenpuist af en probeer hem nooit zelf open te maken of uit te knijpen. Wanneer je een steenpuist uitknijpt, kan hij namelijk naar binnen opengaan, waardoor de infectie juist erger kan worden. Als je de steenpuist met rust laat, zal de huid vanzelf openbarsten.
Is de puskop van een steenpuist opengebroken? Geen paniek. Spoel je huid af met lauwwarm water en dek het verse wondje af met een pleister. Let op: wanneer een steenpuist openbreekt, kan je jezelf of iemand anders besmetten als de pus op andere plaatsen terecht komt. Ga dus zorgvuldig te werk!
Is de puskop van een steenpuist opengebroken? Geen paniek. Spoel je huid af met lauwwarm water en dek het verse wondje af met een pleister. Let op: wanneer een steenpuist openbreekt, kun je jezelf of iemand anders besmetten als de pus op andere plaatsen terechtkomt. Ga dus zorgvuldig te werk!
Hoewel het niet altijd mogelijk is om steenpuisten te voorkomen, zijn er wel maatregelen die je kan nemen om de kans op een steenpuist te verkleinen:
Een steenpuist is meestal geen reden om naar een huisarts te gaan. Hij geneest namelijk vanzelf. Neem wel contact op met je huisarts in de volgende gevallen:
Disclaimer: Let op: dit artikel geeft alleen algemene informatie en is geen medisch advies. Het vervangt niet het advies van een arts, specialist of andere zorgverlener. Neem dan contact op met je huisarts.
Ja, het is mogelijk dat je meerdere keren in je leven last hebt van steenpuisten. Als je vaak steenpuisten hebt, kan het helpen om te letten op hygiëne (zoals regelmatig wassen en schone kleding dragen) en strakke kleding of wrijving te vermijden. Bij vaak voorkomende steenpuisten kan je huisarts verder advies geven over de beste aanpak.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.