Zitten er rode vlekken of bultjes op je huid? En heb je last van jeuk? Dit kan bijna maar één ding betekenen: huiduitslag. Wij vertellen je wat huiduitslag nu precies is, wat de oorzaak is en wat je er tegen kunt doen.
Artikel opslaan
Wat is huiduitslag?
Huiduitslag is de algemene benaming voor wat je ziet bij een plotselinge verandering in de huid in de vorm van roodkleurige vlekken, bultjes, schilfertjes, blaasjes of andere klachten. Het kan overal op je lichaam voorkomen, bij zowel kinderen als volwassenen. Huiduitslag kan met of zonder jeuk gepaard gaan. Verder is het belangrijk om te weten dat huiduitslag op zichzelf geen ziekte is, maar een symptoom van een onderliggende veroorzaker. Probeer daarom altijd de oorzaak van je huiduitslag te achterhalen, want dan weet je wat je ertegen kunt doen. Heb je huiduitslag en maak je je zorgen of heb je ook andere klachten? Twijfel dan niet en raadpleeg je huisarts.
Wat zijn de symptomen van huiduitslag?
De volgende symptomen kunnen voorkomen bij huiduitslag:
Doordat huiduitslag een algemene term is, zijn er veel verschillende typen, met ieder zijn eigen oorzaak. Hieronder vind je een aantal oorzaken voor die vervelende huiduitslag:
Infectieziekten: infectieziekten zoals de mazelen, rode hond, waterpokken, krentenbaard en schurft gaan gepaard met huiduitslag.
Ontstekingsziekten: allergische reacties zoals eczeem, zonneallergie en hooikoorts kunnen een oorzaak zijn van je huiduitslag. Ook een auto-immuunziekte kan de aanstichter zijn.
Medicatie: ook geneesmiddelen zoals antibiotica, pijnstillers, epilepsiemedicijnen en hartmedicijnen kunnen voor huiduitslag zorgen.
Warmte-uitslag: als je huid in aanraking komt met hoge temperaturen kan er huiduitslag ontstaan.
Overige oorzaken: stress, strakke kleding, insectenbeten (zoals de eikenprocessierups en bastaardsatijnrups) en een droge huid kunnen ook de veroorzaker zijn.
Heb je last van rode uitslag in je nek in spannende tijden, bijvoorbeeld tijdens het geven van een belangrijke presentatie of een sollicitatiegesprek? Dat kan behoorlijk vervelend zijn en de gebeurtenis nog spannender maken dan het al is. Waarschijnlijk wordt deze uitslag in je nek veroorzaakt door stress en verdwijnen de vlekken vanzelf wanneer de spanning zakt. Meer weten over de mogelijke oorzaken en oplossingen voor rode uitslag in je nek? Lees dan ons artikel over rode vlekken in het gezicht.
Huiduitslag door wasmiddel
Er kan ook huiduitslag ontstaan wanneer je huid gevoelig reageert op of allergisch is voor (een bepaald) wasmiddel. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van klachten, nadat er wasmiddel over je handen is gedruppeld of bij het dragen van kleding dat is gewassen met het wasmiddel. Bij gevoeligheid voor wasmiddel zal de huid geïrriteerd reageren wanneer het in aanraking komt met het wasmiddel of kleding dat is gewassen met het wasmiddel. Er kan roodheid ontstaan en jeuk optreden. Wanneer het kledingstuk of het wasmiddel wordt verwijderd, zal de huiduitslag meestal snel weer afnemen. Bij een allergische reactie treedt de reactie op het wasmiddel vaak niet direct op. Er kunnen een aantal dagen overheen gaan voordat de huiduitslag (roodheid en jeuk) ontstaat. Hierdoor is de boosdoener (het wasmiddel) soms minder gemakkelijk te achterhalen.
Huiduitslag door wasmiddel komt voor bij volwassenen, maar ook bij baby’s en kinderen. Bij kinderen kan er bijvoorbeeld waseczeem op de wangen ontstaan, doordat ze met hun wang in contact komen met de kleding die is gewassen met het betreffende wasmiddel. Door gebruik te maken van neutrale wasmiddelen, zoals een wasmiddel en wasverzachter zonder geurstoffen, kan de huiduitslag worden voorkomen. Ook het directe contact met het wasmiddel moet worden vermeden. Draag daarom altijd rubberen handschoenen, om contact met het wasmiddel te voorkomen.
Huiduitslag door stress
Stress is een grote boosdoener op diverse vlakken van je gezondheid. De effecten van stress gaan veel verder dan alleen de emotionele staat van zijn. Haaruitval, acne en gewichtstoename kunnen bijwerkingen zijn van chronische stress. Stress kan daarnaast bestaande huiduitslag, zoals psoriasis of eczeem, aanzienlijk verergeren of nieuwe huidirritaties veroorzaken.
Huiduitslag door stress ziet er niet anders uit dan huiduitslag door andere oorzaken. Zelf weet je het beste of je huiduitslag oplaait op het moment dat je stress ervaart of niet. Een uitbarsting van netelroos is een typische vorm van huiduitslag dat veroorzaakt wordt door stress.
Huiduitslag door zonnebrand
Het is belangrijk om je huid goed te beschermen tegen UVA- en UVB-stralingen van de zon. Om je goed te beschermen kun je je huid het beste insmeren met een beschermende zonnebrandcrème. Merk je dat je huiduitslag krijgt na het opsmeren van zonnebrand? Dat kan, het is mogelijk dat je dan allergisch bent voor bepaalde stoffen in zonnebrandcrème. Van bepaalde stoffen in zonnebrand kun je huiduitslag krijgen, zoals roodheid en jeukende bultjes. De grootste uitlokker van huiduitslag door zonnebrand is parfum. Kies daarom bij voorkeur voor een zonnebrand zonder parfum.
Bekijk hier ons assortiment aan zonnebrand zonder parfum
Vegan
MijnEtos10%korting
Promotie:
Promotie voorwaarden:
10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
MijnEtos10%korting
Promotie:
Promotie voorwaarden:
10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
De zon kan ook een allergische reactie van de huid uitlokken. Het is mogelijk dat huiduitslag wordt veroorzaakt door het zonlicht. Je huid reageert dan overgevoelig met roodheid, jeuk en bultjes. Dit wordt ook wel zonneallergie genoemd en komt vaak om de hoek kijken wanneer de eerste zonnestralen doorbreken, in de lente dus! Door je huid langzaam te laten wennen aan het zonlicht kun je huiduitslag zien te voorkomen of te verminderen. Gebruik daarbij een goed beschermende zonnebrandcrème die je huid beschermt tegen zowel UVA-straling als UVB-straling van de zon. UVA-straling is namelijk de grootste boosdoener van een zonneallergie.
Huiduitslag door warmte
In de zomer komt warmte-uitslag ook regelmatig voor. Vooral baby’s hebben hier last van, omdat bij hen de zweetkliertjes nog niet optimaal werken. Warmte-uitslag ontstaat doordat zweetkliertjes verstopt raken waardoor het zweet niet afgevoerd kan worden. Hierdoor ontstaat er huiduitslag zoals kleine, rode en jeukende bultjes en blaasjes. Door je huid goed te beschermen tegen de warmte kun je in de zomer het beste luchtige kleding aantrekken zodat de huid goed geventileerd blijft.
Huiduitslag door planten
Huiduitslag kan ook worden veroorzaakt door een (over)gevoeligheid voor bepaalde planten. Je herkent deze huiduitslag vaak aan rode strepen op je huid, die zijn ontstaan doordat je met de huid langs de bladeren en struiken van de betreffende plant bent gestreken. Wanneer je huid in contact komt met een plant waar je gevoelig op reageert en je je huid daarna blootstelt aan de zon, kan er een acute ontsteking optreden. Deze ontsteking gaat vaak gepaard met blaren. Na contact met planten ontstaat enkele uren na de blootstelling een fors jeukende huid met rode verkleuring. Kort daarna ontstaan er met vocht gevulde blaren. De streepvormige huidafwijkingen genezen na verloop van tijd, maar kunnen wel pigmentvlekken achterlaten. In ernstige gevallen kunnen er littekens overblijven.
Wat helpt er tegen huiduitslag?
Het is belangrijk om niet zomaar zelf met allerlei middeltjes aan de slag te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat je precies iets opsmeert waar je allergisch voor bent. De situatie kan hierdoor verergeren en dat wil je natuurlijk niet! Als je niet weet wat de precieze oorzaak is van je huiduitslag, is het verstandig om je huisarts of een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen vaak met het blote oog zien wat er aan de hand is. Bij twijfel wordt er een huidbiopsie uitgevoerd. In sommige gevallen schrijft je huisarts of dermatoloog een medicijn voor. Maar gelukkig gaan de meeste vormen van huiduitslag weg door rust te nemen en ervoor te zorgen dat je je huid op de juiste manier reinigt en verzorgt. Dit kun je doen door het volgende te doen:
Was je handen regelmatig zonder zeep. Ook de plek die is aangetast kun je (meestal) wassen met water.
Dep jezelf droog met een handdoek in plaats van te wrijven. Hierdoor voorkom je verdere irritatie.
Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Op deze manier breng én houd je je huid in een goede conditie.
Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Probeer zo min mogelijk te krabben, dit kan leiden tot infecties.
Verzorg je huid met een hydraterende crème van een dermacare-merk, bijvoorbeeld CeraVe, als je last hebt van een droge huid.
Keratosis pilaris
Sommige mensen hebben chronisch last van kleine bultjes op bijvoorbeeld hun bovenarmen, rug of andere plaatsen op het lichaam. Dit is een symptoom van keratosis pilaris. Deze huidaandoening komt veel voor, vooral bij kinderen en jongeren. Wil je hier meer over weten? In deze video vertelt Nadia over haar eigen ervaring met deze aandoening.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Bij huiduitslag is het in alle gevallen belangrijk om niet zelf de dokter te gaan uithangen. Dit kan de situatie namelijk verergeren. Raadpleeg daarom je huisarts of een dermatoloog als je niet weet wat de oorzaak is. Zeker als de huiduitslag zich voor blijft doen of extreme vormen aanneemt, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Als je huiduitslag gepaard gaat met de volgende symptomen, is het belangrijk om direct je huisarts te raadplegen:
moeite met slikken
ademhalingsproblemen
hoge koorts
zwellingen
verwardheid
duizeligheid
erge pijn in je hoofd of nek
herhaaldelijk braken of diarree
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.
Cookies op Etos.nl
Om etos.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Etos cookies (en daarmee vergelijkbare technieken).
Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.
Als je op “Accepteer” klikt, dan geef je Etos toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen.
Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid.
Via “Cookie instellingen” kan je ook zelf instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.
Cookie instellingen
Etos gebruikt ook functionele cookies. Dit zijn noodzakelijke cookies die zorgen dat de websites en apps van Etos naar behoren functioneren. Ook verzamelt Etos informatie voor analysedoeleinden. Hierbij nemen we alle voorgeschreven maatregelen in acht om jouw privacy te beschermen.