Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
kop thee naast bed

Slaapverlamming

Slaapverlamming is een onschuldige, maar akelige slaapstoornis. Het bestaat in verschillende soorten en maten, maar de mensen met een heftige vorm zullen ongetwijfeld kunnen bevestigen dat het behoorlijk angstaanjagend kan zijn. Wij vertellen je alles over slaapverlamming.

Wat is slaapverlamming?

Tijdens een slaapverlamming is je lichaam gedeeltelijk of geheel verlamd. Dit komt voor op het moment dat je in een REM-slaap valt, of het moment waarop je uit je REM-slaap komt. REM-slaap is de diepste slaap, de slaapfase waarin je droomt. Sommige mensen hebben eenmalig last van slaapverlamming, bij anderen is het een terugkerend fenomeen. Daarnaast zien sommige mensen angstaanjagende hallucinaties (hypnagoge hallucinaties) tijdens een slaapverlamming. Hier vertellen we je verderop in dit artikel meer over.

Wat is de oorzaak van slaapverlamming?

Het verlammen van je lichaam tijdens je slaap is een heel normaal proces. Stel dat je droomt over het rennen van een marathon, dan is het wel van belang dat je niet daadwerkelijk een marathon gaat lopen. Om dat soort rare praktijken te voorkomen, is je lichaam verlamd tijdens je slaap. Die verlamming vindt plaats vlak voor je REM-slaap.

Tijdens slaapverlamming lijkt deze verlamming op te treden terwijl je nog wakker bent. Het vindt plaats op het moment dat je in je REM-slaap valt, of op het moment dat je eruit komt. Je kunt dan niet praten of bewegen. Wel kun je nog gewoon ademen, en ben je je compleet bewust van je omgeving. Hierdoor kan een slaapverlamming erg akelig zijn.

Hoe lang duurt een slaapverlamming?

Een slaapverlamming kan een paar seconden tot een paar minuten duren. Het gaat vaak vanzelf weer over. Vaak gaat het ook over doordat mensen tegen je praten of je aanraken. Wanneer je heel erg je best doet om te bewegen, kun je ook uit je slaapverlamming komen.

Wat zijn hypnagoge hallucinaties?

Soms komt het voor dat je tijdens een slaapverlamming hallucineert. Omdat je als het ware half droomt en half wakker bent, wordt je droomwereld geprojecteerd op de echte wereld. Veel voorkomende hallucinaties tijdens een slaapverlamming zijn:

 • Het horen van voetstappen of stemmen.
 • Het gevoel alsof je wordt opgetild en boven je bed zweeft.
 • Het gevoel dat iemand aan je voeten trekt of op je borst zit.
 • Het zien van een enorme zwarte spin of slangen.
 • Insecten, letters, rare patronen of bloed die op je muur verschijnen.
 • Het idee dat je deur of raam opengaat.
 • Het idee dat er geesten, elfen of wolken boven je hangen.
 • Het idee dat iemand in je kamer staat, vaak zijn dat schaduwen of zwart geklede mensen.

Bij wie komt slaapverlamming voor?

Helaas kan slaapverlamming iedereen overkomen. Zowel vrouwen als mannen van elke leeftijd hebben er last van. Wel is het zo dat de eerste ervaring met slaapverlamming vaak in de tienerjaren plaatsvindt. Ook zijn er enkele externe factoren die een rol spelen. Wanneer je last hebt van een van onderstaande punten, heb je een grotere kans om slaapverlamming te krijgen:

 • Als je last hebt van een slaaptekort.
 • Als je een wisselend slaapschema hebt.
 • Als je last hebt van stress.

Is slaapverlamming ernstig?

Slaapverlamming kan in principe geen kwaad. Wanneer je merkt dat je er erg veel slaaphinder door ondervindt of wanneer het je dagelijks leven belemmert, neem dan contact op met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.