
Slaap
Etos
Laatste update 15 mei 2025
Iedereen droomt, ook jij! Ook al kunnen we in de meeste gevallen niet veel van onze dromen herinneren, we doen het toch echt elke nacht. Maar waarom dromen we eigenlijk? Dit is een vraag die al eeuwen gesteld wordt. Zo dachten de Chinezen vroeger bijvoorbeeld dat je ziel tijdens het dromen uit je lichaam treedt. Tegenwoordig bedenken we er nog steeds van alles over, aangezien niemand het weet. In dit artikel lees je alles wat je nog niet wist over dromen!
Dromen zijn plaatjes uit je eigen hoofd. Je hersenen maken er tijdens je slaap een soort film van. En jij bent vaak de hoofdpersoon! Dat komt omdat je in je slaap dingen verwerkt waar je overdag mee bezig bent geweest. Soms zijn dromen heel herkenbaar, maar ze kunnen ook vreemd of gek zijn. Bijvoorbeeld als je droomt dat je kan vliegen. In je dromen kan alles, ook dingen die helemaal niet kunnen.
Gedurende de nacht doorloop je 4 tot 6 keer een slaapcyclus. De slaapcyclus bestaat uit de volgende 4 fasen:
Je kan in iedere fase van je slaap dromen, maar je droomt vooral tijdens de REM-slaap (‘REM’ staat voor ‘rapid eye movement’). De naam zegt het eigenlijk al: dit is de fase waarin je ogen snel op en neer bewegen. Niet alleen je ogen, maar ook een deel van je hersenen is erg actief tijdens de REM-slaap. De rest van je lichaam is verlamd op het moment dat je in de REM-slaap terechtkomt. Dit is maar goed ook! Anders zou je namelijk dingen die je in je droom uitvoert, niet daadwerkelijk met je lichaam kunnen uitvoeren.
Waarom we dromen, is nog altijd niet 100% duidelijk. Wél zijn er de volgende vermoedens:
Vaak neemt het aantal dromen en de intensiteit van je dromen toe wanneer je veel aan je hoofd hebt. Je moet dan veel verwerken en dit doe je wanneer je slaapt. Het is vaak lastig te achterhalen wat de dromen betekenen. Het kan je helpen om met iemand over je dromen te praten, om deze beter te kunnen begrijpen.
Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je bent aan het dromen, maar je weet dat het een droom is. Dat noemen we een lucide droom. Tijdens zo’n droom ben je helder in je hoofd. Je weet: dit is niet echt, ik droom. Sommige mensen hebben dit vanzelf, anderen kunnen het leren. Je kan dan zelfs je droom een beetje sturen. Alsof jij de baas bent in je eigen droom! Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je van enge dromen af wilt komen.
Ben je weleens badend in het zweet wakker geworden? Dan had je waarschijnlijk een nachtmerrie. Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen, waarbij je in sommige gevallen wakker schrikt. Tijdens een nachtmerrie staan negatieve emoties centraal. Vaak ervaar je deze emoties erg intens, waardoor je een nachtmerrie beter onthoudt dan een gewone droom. Voornamelijk kinderen hebben last van nachtmerries. Dit gaat over naarmate ze ouder worden. Ook als volwassene is het heel normaal om af en toe een nachtmerrie te hebben.
Dromen kunnen soms heel duidelijk zijn, maar vaak blijven we achter met vragen. Wat betekent het als je droomt dat je te laat komt? Of dat je valt, of ineens zonder kleren op straat loopt? Veel dromen hebben een symbolische betekenis. Dromen over vallen kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met angst om controle te verliezen. En dromen over te laat komen kunnen erop wijzen dat je bang bent om iets belangrijks te missen. Het is leuk én soms leerzaam om stil te staan bij de betekenis van je dromen. Wie weet ontdek je iets over jezelf!
Dromen over zwanger zijn, over slangen of over je ex komen veel voor. Vaak hebben ze niet letterlijk met zwangerschap of die persoon te maken. Zo kan dromen over zwanger zijn betekenen dat er iets nieuws op je pad komt. Een slang in je droom kan symbool staan voor verandering of gevaar. En een droom over je ex? Die gaat meestal over iets uit het verleden dat nog aandacht vraagt. Het zegt dus vaak meer over je gevoel dan over de mensen in je droom.
Als je goed slaapt, droom je vaak fijner én onthoud je je dromen beter. Zorg daarom voor een rustige slaapomgeving. Denk aan een koele kamer, weinig licht en zo min mogelijk prikkels. Een vast slaapritueel helpt ook. Drink ’s avonds geen cafeïne, zet je telefoon op tijd weg en probeer tot rust te komen met bijvoorbeeld een warme kruik, of een ontspannende geur. Bij Etos vind je alles wat je nodig hebt om fijn te slapen en je dromen wat meer kleur te geven.
De onderstaande supplementen kan je nemen ter aanvulling op je dagelijkse voeding.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0525-3706.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.