Dromenvangers

Dromen

Iedereen droomt, ook jij! Ook al kunnen we in de meeste gevallen niet veel van onze dromen herinneren, we doen het toch echt elke nacht. Maar waarom dromen we eigenlijk? Dit is een vraag die al eeuwen gesteld wordt. Zo dachten de Chinezen vroeger bijvoorbeeld dat je ziel tijdens het dromen uit je lichaam treedt. Tegenwoordig speculeren we er nog steeds op los. In dit artikel lees je alles wat je nog niet wist over dromen!

Artikel opslaan

Wat zijn dromen?

Dromen zijn een projectie van beelden uit je eigen gedachten. Deze beelden worden tijdens het dromen als een soort film afgespeeld. Dit is niet zomaar een film. In de meeste gevallen speel je zelf de hoofdrol! Het zijn vaak herkenbare beelden die terugkomen, omdat je tijdens je slaap dingen die je overdag bezighouden, verwerkt. Toch kunnen deze herkenbare beelden heel verwarrend zijn, omdat er soms bizarre dingen in je dromen gebeuren. Dit komt omdat je in je slaap geen rekening hoeft te houden met natuurwetten of de logica overdag. Zo dromen sommige mensen bijvoorbeeld wel eens dat ze kunnen vliegen.

Wanneer droom je?

Gedurende de nacht doorloop je vier tot zes keer een slaapcyclus. De slaapcyclus bestaat uit de volgende vier fasen:

  • Non-REM1 (sluimerfase)
  • Non-REM2 (lichte slaap)
  • Non-REM3 (diepe slaap)
  • REM-slaap (droomslaap)

Je kunt in iedere fase van je slaap dromen, maar je droomt vooral tijdens de REM-slaap (‘REM’ staat voor ‘rapid eye movement’). De naam zegt het eigenlijk al: dit is de fase waarin je ogen snel op en neer bewegen. Niet alleen je ogen, maar ook een deel van je hersenen is erg actief tijdens de REM-slaap. De rest van je lichaam is verlamd op het moment dat je in de REM-slaap terecht komt. Dit is maar goed ook! Anders zou je namelijk bepaalde handelingen die je in je droom uitvoert, daadwerkelijk met je lichaam kunnen uitvoeren.

Waarom dromen we?

Waarom we dromen, is nog altijd niet 100% duidelijk. Wél zijn er de volgende vermoedens:

  • Dromen zorgt ervoor dat er weer ruimte in je hersenen ontstaat: tijdens het dromen zijn je hersenen druk bezig om al je herinneringen opnieuw te ordenen. Hierdoor worden je hersenen letterlijk opgeruimd, waardoor er weer ruimte ontstaat voor nieuwe herinneringen.
  • Dromen zijn goed voor je gezondheid en welzijn: mensen die wakker worden gemaakt net voordat ze in de REM-slaap komen, hebben meer last van een verhoogde spanning, gebrek aan concentratie en gewichtstoename.
  • Dromen maken je creatief: de uitdrukking ‘ergens een nachtje over slapen’ bestaat niet voor niks. Dromen kunnen je namelijk helpen om op een andere manier over bepaalde dingen na te denken. Probeer daarom eens om je dromen op te schrijven. Wie weet kom je op nieuwe ideeën!
  • Dromen zijn een soort oefening voor een bedreigende situatie: je bent vast wel eens zwetend wakker geworden, omdat je achterna werd gezeten in je droom. Dit komt omdat je ‘vlucht-of-vecht’-reflex tijdens de REM-slaap sneller werkt. Voor de oermensen was dit een handige oefening, omdat ze zo het reflex konden trainen als er daadwerkelijk een ramp was.
  • Tijdens het dromen verwerk je de zaken die je overdag hebt meegemaakt: dit is noodzakelijk omdat je op deze manier alle gebeurtenissen kunt verwerken, waardoor je de samenhang beter begrijpt.

Vaak neemt het aantal dromen en de intensiteit van je dromen toe wanneer je veel aan je hoofd hebt. Je moet dan veel verwerken en dit doe je wanneer je slaapt. Het is vaak lastig te achterhalen wat de dromen betekenen. Het kan je helpen om met iemand over je dromen te praten, om deze beter te kunnen interpreteren.

Lucide dromen

Heb je wel eens het idee gehad dat je tijdens je droom wist dat je aan het dromen was? Dan heb je een lucide droom gehad. Bij lucide dromen verkeert je geest in een heldere staat, waardoor je je volledig bewust bent van het feit dat je droomt. Sommige mensen zijn van nature lucide dromers, maar je kunt het ook leren. Zo kun je zelf de regisseur van je eigen droom worden, omdat je de controle kunt overnemen. Hierdoor kunnen lucide dromen helpen om bijvoorbeeld angsten te overwinnen.

Nachtmerries

Ben je wel eens badend in het zweet wakker geworden? Dan had je waarschijnlijk een nachtmerrie. Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen, waarbij je in sommige gevallen wakker schrikt. Tijdens een nachtmerrie staan negatieve emoties centraal. Vaak ervaar je deze emoties erg intens, waardoor je een nachtmerrie beter onthoudt dan een gewone droom. Voornamelijk kinderen hebben last van nachtmerries. Dit gaat over naarmate ze ouder worden. Ook als volwassene is het heel normaal om af en toe een nachtmerrie te hebben.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Hulp bij ontspannen

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.