Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Medical Taping

Medical taping

Medical Taping is een manier van tapen om zo je spieren beter te ondersteunen. Vaak wordt er gesproken van Curetape of Kinesiotape. Het wordt onder andere gebruikt bij enkel-, knie-, pols-, schouder- en rugklachten. Het Medical Taping Concept werd al in de jaren zeventig toegepast in Japan en Korea. Inmiddels is Medical Taping wereldwijd bekend en wordt door medici toegepast in de algemene- en sportgeneeskunde. Om de tape op de juiste manier te kunnen toepassen en het effect optimaal te behalen is het belangrijk om de achterliggende gedachten en het effect van de tape te begrijpen.

Waarom Medical Taping?

In tegenstelling tot de ouderwetse tapemethode bereikt een vergroting van de mobiliteit door functieverbetering. Spieren die niet goed functioneren resulteren vaak in uiteenlopende klachten en symptomen. Medical Taping kan de niet goed functionerende spieren ondersteunen en het herstelvermogen van het lichaam stimuleren.<

Vocht in het gewricht

Vaak treedt er vocht in een gewricht, waardoor een ontsteking van het omliggende beschadigde weefsel ontstaat. Dit verstoort de weefselcirculatie. De tape activeert de weefselcirculatie door de druk van omliggende beschadigde weefsel te verminderen. De tape zorgt ook voor het verbeteren van de spierfunctie en beïnvloedt de spierspanning. Om het juiste effect te krijgen, is het belangrijk om te weten of een spier moet ontspannen of juist moet aanspannen. Daarnaast zorgt Medical Taping voor pijnvermindering, herstel van de gewrichtsfunctie en versnelling van het genezingsproces.

Materiaal Medical Taping

Spieren hebben niet alleen invloed op het bewegen van het lichaam maar ze hebben ook invloed op het lymfestelsel, de bloedsomloop en de lichaamstemperatuur. Daarom is de Curetape qua materiaal en opbouw zo samengesteld dat het een optimaal effect kan hebben. Deze tape geeft zelden huidirritaties en is 130% tot 140% rekbaar. Nog een voordeel: het is lucht- en waterdoorlatend, waardoor het goed toegepast kan worden bij topsporters.

Hoe breng ik de tape aan?

Het aanbrengen van de tape is erg gemakkelijk. Zorg dat de huid schoon, droog, vetvrij en onbehaard is. Op een behaarde huid laat de tape sneller los. Tijdens het aanbrengen van de tape wordt de basis en het anker (begin- en eindpunt) altijd zonder rek aangebracht. De basis en de ankers van de tape worden altijd geknipt, hierdoor blijft de tape beter en langer zitten. De tape moet voorzichtig verwijderd worden. Door gebruik te maken van (baby)olie is het mogelijk om de tape makkelijk en pijnloos te verwijderen. Het is belangrijk om de tape op de juiste manier aan te brengen en te verwijderen. Huidirritatie en/of blaren kunnen ontstaan als de tape fout wordt aangebracht of onzorgvuldig verwijderd wordt.

Lichamelijke klachten en Medical Taping

Nu je het effect en de achterliggende gedachten van Medical Taping weet, gaan we verder in op verschillende lichamelijke klachten:

Enkel Klachten
Enkelklachten komen vaak voor, vooral sporters verzwikken regelmatig hun enkel. Door het regelmatig verzwikken van de enkel ontstaat er enkelinstabiliteit. Deze instabiliteit ontstaat vaak doordat de enkelbanden opgerekt of gescheurd zijn. Enkelinstabiliteit kan gepaard gaan met stijfheid, zwelling, pijn en een onzeker gevoel tijdens het lopen en sporten. Medical Tape heeft een ondersteunend effect en zorgt voor stabiliteit. Het gewricht krijgt via de zenuwbanen een signaal om niet te verzwikken. Voordeel van de tape is dat het een paar dagen blijft zitten en dat je er gewoon mee kunt douchen.

Hamstringblessure
De hemstringblessure is een veel voorkomende en vaak acute blessure van het bovenbeen. De spiergroep bevindt zich aan de achterzijde van het bovenbeen. De hamstrings zorgen voor het strekken van de heup en het buigen van de knie. Bij veel voetballers zijn deze spieren vaak verkort en kunnen sneller verrekken. Medical Taping ondersteunt het herstelproces en zorgt voor pijnvermindering en functieverbetering. De tape wordt vaak preventief ingezet.

Hielspoor
Hielspoor is een verkalking onder het hielbot. Er wordt ook vaak gesproken van “Fasciitis Plantaris” wat duidt op een peesplaatontsteking. Hielspoor kan ontstaan door overbelasting of stress blessures. Maar ook een verkeerd looppatroon zorgt voor irritatie van de peesplaat. Medical Taping zorgt ervoor dat de peesplaat niet te ver kan rekken en voorkomt dat de peesplaat-aanhechting continue beschadigingen blijft oplopen.

Zweepslag
Een zweepslag is een van de meest voorkomende sportblessures in de kuit. Het ontstaat door een explosieve beweging tijdens het sporten maar het kan ook bij alledaagse inspanning ontstaan. Tijdens het oplopen van een zweepslag wordt er vaak een scherpe en brandende pijn in de kuit gevoeld en vaak hoort men een knappend geluid. Middels Medical Taping kan de kuit behandeld worden. De tape ondersteunt het herstelproces, zorgt voor pijndemping en vermindert de zwelling.

Informeer eventueel bij de fysiotherapeut

Medical Taping kan dus bij verschillende lichamelijke klachten gebruikt worden. Gebruik een goede tape en ga niet experimenteren met andere soorten. Het is van groot belang dat de tape goed wordt aangelegd. Informeer daarover eventueel bij de fysiotherapeut. Deze kan het de eerste keer goed voor doen, zodat je het de volgende keer zelf kan doen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.