Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw met blote buik

Buikomvang en je gezondheid

Je buikomvang of middelomtrek kan je heel wat vertellen over je gezondheid. Naast een verantwoord gewicht, is het voor je gezondheid namelijk ook belangrijk wáár je lichaamsvet zit. Vet rondom je buik is ongezonder dan vet rondom bijvoorbeeld je heupen. Maar waarom? En hoe verminder je je buikomvang? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zegt je buikomvang?

Waarom is je buikomvang zo’n goede indicatie voor het risico op gezondheidsproblemen? Dat komt omdat het vet rondom je buik zich anders gedraagt dan bijvoorbeeld het vet rondom je heupen. De vetcellen rond je buikorganen zijn namelijk veel actiever dan vetcellen op andere plaatsen. De vetcellen rond je buik produceren meer hormonen en andere stoffen die je lichaam opneemt. Heb je een te grote buikomvang in combinatie met een te hoog BMI? Dan kan dat wijzen op overgewicht. Overgewicht kan het risico op verschillende aandoeningen vergroten:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes type 2
  • Slagaderverkalking
  • Knie- en heupklachten
  • Lage rugpijn
  • Ontstekingen in de gewrichten (jicht)
  • Kortademigheid
  • Slaapstoornissen

Hoe meet je je buikomvang?

Je kunt je buikomvang gemakkelijk meten met een meetlint. Meet de omvang van je buik over je blote huid. Je kunt dit nog nauwkeuriger meten wanneer iemand anders dit bij je doet. Wikkel het meetlint om je middel, tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken. Voor een nauwkeurige meting is het belangrijk dat je niet aan het lint trekt. Adem uit, ontspan je buikspieren en lees je middelomtrek af. Je buikomtrek is het aantal centimeters dat je op het meetlint ziet staan. Een gezonde buikomvang voor vrouwen ligt tussen de 68 en 80 centimeter. Een gezonde buikomvang voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter. Voor een volledig beeld van de gezondheid van je gewicht, is het goed om ook na te gaan of je een gezond BMI hebt.

Wat zegt je BMI?

Je BMI (Body Mass Index) geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Aan de hand hiervan kun je meten of je een gezond gewicht hebt. Bereken je BMI door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Je kunt je BMI ook berekenen met behulp van onze BMI calculator. Een BMI tussen de 18 en 25 geeft bij volwassen mannen en vrouwen tussen de 2 en 70 jaar aan dat ze een gezond gewicht hebben.

Maar, het is ook van belang wáár je lichaamsvet zit. Houd daarom ook rekening met je buikomvang. Je buikomvang en BMI kunnen je samen vertellen of je overgewicht hebt en hoe groot het risico op gezondheidsproblemen is. Zijn zowel je BMI als je middelomvang gezond? Dan loop je geen verhoogd risico op gezondheidsproblemen vanwege je gewicht!

Je BMI is geen betrouwbare indicatie als je erg klein of juist heel lang bent. Dat geldt ook voor mensen met een grote spiermassa of als je zwanger bent.

Hoe verminder je je BMI en buikomvang?

Is je buikomvang te groot en je BMI te hoog? Dat betekent dat je te zwaar bent en te veel buikvet hebt. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, is het belangrijk om af te vallen. Dit doe je door goed op je voeding te letten en meer te bewegen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met je huisarts of een diëtist.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.