Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
kop thee

Detoxen

Wat is detoxen?

Detoxen of ontgiften is een term uit de alternatieve geneeskunde. Er wordt het verwijderen van afval- en gifstoffen uit het lichaam mee bedoeld. Het lichaam ontgiften kan op verschillende manieren. Met een detoxkuur reinig je het lichaam van gifstoffen via je voeding. Denk bijvoorbeeld aan detoxthee of detoxsapjes. Maar je kunt ook een speciaal detoxdieet volgen, of juist vasten.

Een detoxkuur duurt maar een korte periode van ongeveer anderhalve week. Bij een extreme detoxkuur zul je waarschijnlijk wat gewicht verliezen. Als je daarna in je oude eetgewoonten terugvalt, kom je waarschijnlijk gewoon weer aan. Pas bij detoxen dus op voor een jojo-effect.

Is een detoxkuur nuttig?

Het nut van een detoxkuur is niet wetenschappelijk bewezen. We weten dat we dagelijks chemicaliën binnen krijgen, bijvoorbeeld via medicijnen, uitlaatgassen, bewerkte voeding en pesticiden. Het lichaam heeft echter een eigen afvalverwerkingssysteem, zodat giftige stoffen worden opgeruimd en uit het lichaam worden verwijderd. Dit gebeurt voornamelijk in de lever. Mensen met een gezond lichaam en een gezonde lever lopen hierdoor weinig risico dat gifstoffen zich ophopen. Een detox is dus niet nodig om gezond te blijven.

Is een detoxkuur goed of slecht voor je?

Het kan zijn dat je je beter gaat voelen als je een detoxkuur volgt. Maar dat kan ook komen doordat je je slechte eetgewoonten tijdelijk uitbant. De meeste manieren van detoxen zijn onschadelijk, maar onderzoekers waarschuwen dat bepaalde detoxkuren wel gevaarlijk kunnen zijn. Als er bijvoorbeeld wordt aangeraden om (uitzonderlijk) veel water te drinken, kan dat leiden tot ongezonde bloedwaarden en soms zelfs tot schade aan de nieren.

Detoxkuren met thee of sappen

Extreme detoxkuren, waarbij je alleen speciale thee of sappen drinkt, zijn niet goed voor je. Je krijgt dan namelijk vaak te weinig voedingsstoffen binnen, zoals koolhydraten. Ook riskeer je een vitamine- en mineralentekort. Dit kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem.

De beste detoxkuur: een gezonde leefstijl

Er zijn ook minder extreme detoxkuren dan thee- of sapkuren, waarbij je let op gezonde voeding. Je eet bijvoorbeeld geen bewerkt vlees en zorgt dat je veel groenten en fruit binnenkrijgt. Dit kun je natuurlijk prima in je dagelijkse leven toepassen en er een leefstijl van maken. Andere tips voor een gezonde leefstijl zijn:

  • Matig alcoholgebruik
  • Stop met roken
  • Eet gevarieerd
  • Eet voldoende groenten en fruit
  • Beweeg voldoende en zorg dat je een gezond lichaamsgewicht hebt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.