mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
vrouw met rood haar zit in restaurant

Mentale strijd bij afvallen

Waarom is het zo moeilijk om afvallen vol te houden? Afvallen is niet alleen maar een kwestie van het juiste dieet. Het is ook een mentale kwestie. Dat verklaart waarom veel mensen het zo moeilijk vinden om vol te houden of om op gewicht te blijven. Maar waarom is de kans op terugval in je oude gewoontes zo groot? En kun je dat voorkomen?

Afvallen is een nieuwe gewoonte aanleren

Ons leven zit vol met gewoontes. Dat zijn dingen die je automatisch doet, zonder dat je er bewust mee bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan elke avond je tanden poetsen, maar ook aan elke dag een koekje bij de thee of een bakje chips als je tv kijkt. Het voordeel van gewoontes is dat je genoeg energie overhoudt voor dingen die nieuw zijn. Die kosten namelijk meer moeite en vereisen meer aandacht.

Het nadeel van gewoontes is dat ze moeilijk af te leren zijn. Een gewoonte blijft opgeslagen in je geheugen en kan weer de kop opsteken in tijden van stress, omdat je dan geen extra moeite wil doen. En een gewoonte is lekker makkelijk om te doen, want daar hoef je je aandacht niet bij te houden.

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Je eetgedrag bestaat ook uit gewoontes. Om af te vallen moet je je eetgedrag aanpassen. Dan ben je dus de hele dag bezig met bewust je gewoontes tegenwerken. Als het dan even tegenzit, bijvoorbeeld op je werk, kan het zijn dat je denkt: ik heb nu geen zin om ook nog moeite te doen voor mijn eetgedrag. En dan val je terug in je oude eetgewoontes.

Misschien denk je dan: laat dat hele dieet maar zitten, het is nu toch al mislukt. Kop op! Het is nooit te laat. Ben je al halverwege een zak chips? Dan kun je hem gewoon weer wegleggen. Heb je al vijf koekjes op? Neem dan niet die zesde. Trap tijdens een eetbui op de rem en zeg tegen jezelf: nu ga ik weer mijn nieuwe eetgewoonten volgen. Het kost wat wilskracht, maar you can do it!

Waarom eet je suiker en vet als je je rot voelt?

Als je je gestrest of verdrietig voelt, kan je lichaam dat koppelen aan een gevoel in je buik. En dat verwart je lichaam vervolgens weer voor een hongergevoel. En hoe stil je een hongergevoel? Met snacks! Je eet dan net zoveel tot het gevoel weg is, ook al heb je net nog gegeten.

Als je dat een paar keer hebt gedaan, begint je lichaam een rotgevoel te koppelen aan het eten van vette of suikerrijke snacks. Als je je dan gestrest voelt of er zit iets tegen, dan zegt je lichaam: ik heb zin in snacks!

Tips die je helpen om het vol te houden

  • Stel jezelf vragen. Voel je je rot en heb je zin om chips te eten? Vraag jezelf dan af: heb ik nu echt honger of ben ik gewoon gestrest? En: gaan mijn nare gevoelens weg als ik nu ga eten? Waarschijnlijk is het antwoord ‘nee’.
  • Houd een eetdagboek bij. Hierin beantwoord je dagelijks de volgende vragen: wat heb ik wanneer gegeten en waarom? Het is hierbij belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn. Want een eerlijk ingevuld eetdagboek onthult jouw eetgewoontes. En als je precies weet wat je gewoontes zijn, is het makkelijker om ze te veranderen.

Wil je meer tips? Lees ook eens onze artikelen over afvalleneetbuien en niet kunnen afvallen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.