Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Corona antistoffen test - vrouw met mondkapje

Corona antistoffen test

De corona antistoffen test is nu beschikbaar online. Wat voor test is dit en waarvoor gebruik je hem? Wat is het verschil met een antigeentest? En hoe zit het eigenlijk met de betrouwbaarheid? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Corona antistoffen test kopen? Bekijk ons online assortiment.

Artikel opslaan

Wat is een corona antistoffen test?

Een antistoffen (corona)test is een serologische test. Serologische testen kunnen antilichamen in je bloed aantonen, waarmee je kunt zien of je een bepaald virus hebt gehad. Met een antistoffen coronatest kun je testen of er antistoffen tegen corona in je lichaam aanwezig zijn. Als je besmet wordt met het coronavirus maakt je lichaam antistoffen aan. Deze stoffen moeten het virus in je lichaam gaan bestrijden. Als er genoeg antistoffen in je lichaam aanwezig zijn, word je minder snel ziek. Deze antistoffen zijn na 2 à 3 weken zichtbaar. Het is dan ook aan te raden om pas na 2 tot 3 weken nadat je ziek bent geworden, of gevaccineerd bent, op antistoffen te testen met een antistoffen test.

Let op: de antistoffen sneltest is géén vervanger van een PCR- of antigeensneltest, die test of je besmet bent met het coronavirus.

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je symptomen verergeren of niet afnemen. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het corona virus verwijzen we je naar het RIVM.

Hoe werkt een antistoffen coronatest?

Bij de coronatest voor antistoffen worden 2 tot 3 druppels bloed afgenomen. Deze druppels bloed worden gemengd met een reageermiddel. De druppels bloed en het reageermiddel worden op een teststrip gedruppeld om te kijken of er een reactie optreedt. De antistoffen die opgespeurd worden in je bloed worden ook wel IgG- en IgM antilichamen genoemd. De IgM-waarde staat voor de vroege antistoffen, die een paar maanden aanwezig zijn in je lichaam. Deze waarde geeft aan of je actieve antilichamen in je bloed hebt. In dat geval kun je nog besmet zijn met het coronavirus. De IgG-waarde staat voor de latere antistoffen; deze blijven vaak jaren aanwezig en kunnen ervoor zorgen dat je immuun wordt. Als er uit de antistoffen coronatest komt dat er antistoffen aanwezig zijn in je bloed, kan het zo zijn dat je besmet bent geweest met corona.

Let op: als je antilichamen hebt betekent dit nog niet dat je beschermd bent tegen corona, het betekent ook niet dat je immuun bent voor het coronavirus.

Hoe betrouwbaar is een antistoffen sneltest?

Een antistoffen test is een sneltest en is minder gevoelig dan andere testen. De serologische test is namelijk op basis van antilichaam-detectie; de zogenoemde IgM- en IgG-antilichamen. Hoeveel IgM- en IgG antilichamen iemand produceert, verschilt per persoon. Sommige mensen krijgen geen tot heel weinig antilichamen in hun bloed. Zij worden ook het minst ziek van het coronavirus. Dit kan voor een minder precieze uitslag zorgen.

Voor wie is de corona antistoffen test bedoeld?

Aan de hand van de antistoffen coronatest kun je zien of er antilichamen aanwezig zijn in je bloed. De antistoffen sneltest is de juiste test voor jou als je graag wilt weten of je al eens corona gehad hebt. Ook als je gevaccineerd bent en je wilt weten of er antistoffen aanwezig zijn in je lichaam, kan het handig zijn om een serologische test te doen. Het voordeel van een antilichamen test is dat je de uitslag snel voor je hebt. 

De test geeft ook een indicatie of corona nog actief is in je lichaam, maar is hier niet nauwkeurig in. Daarvoor kun je beter een andere test doen, zoals een PCR-test of een antigeenzelftest. Als je symptomen hebt die lijken op griep of corona, blijf dan voor de veiligheid in quarantaine en neem contact op met de GGD voor een testafspraak.

De corona antistoffen test is er vooral om je rust en zekerheid te geven en is geen vervanging voor een PCR- of antigeentest. Gebruik daarom een serologische test alleen als aanvullend screeningshulpmiddel.

Wat is het verschil tussen de corona antistoffen test en een antigeensneltest?

Er zijn verschillende manieren om te testen op het coronavirus. Eén van de meest bekende testen is de PCR-test, die je bij de GGD op speciale testlocaties kunt laten afnemen. Daarnaast kun je zelf aan de slag met zelf- en sneltesten, zoals een antigeentest en een antistoffen zelftest. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Antigeensneltest

 • Een antigeensneltest test aan de hand van antigenen, bepaalde viruseiwitten, in je lichaam of jij besmet bent met het coronavirus.
 • Deze sneltest meet of jij op dit moment besmet bent met het coronavirus.
 • Je test dit door een wattenstaafje in je keel of neus in te brengen. Gelukkig hoeft deze niet zo diep je keel of neus in als bij een PCR-test! De test laat je vervolgens zien of er antigenen te vinden zijn in jouw slijmvlies.

Lees voor meer informatie over deze soort test ons artikel over de corona antigeensneltest.

Corona antistoffen test

 • Een corona antistoffen test is een serologische test. Dit betekent dat deze test laat zien of er antistoffen tegen corona in je lichaam te vinden zijn.
 • Een antistoffen coronatest is vooral geschikt om te testen of je al besmet bent geweest door het coronavirus. De antistoffen zijn namelijk pas 2 à 3 weken nadat je besmet bent geraakt goed zichtbaar.
 • Een antistoffen sneltest spoort antilichamen op in je bloed. Daarom neem je bij deze test een heel klein bloedmonster (2 of 3 druppels zijn genoeg) van je vinger. Deze test werkt dus niet met een wattenstaafje in je neus of keel.

Hoe voer ik deze coronatest voor antistoffen thuis uit?

Heb je de antistoffen coronatest al in huis? Dan kun je meteen beginnen! Om je te laten testen op antistoffen van het coronavirus, volg je deze 8 stappen.

 1. Open het doosje, en haal de binnenste verpakking eruit. Laat die opwarmen of afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 24 graden). De antistoffen coronatest wordt snel minder betrouwbaar: gebruik de test daarom het liefst meteen en zeker binnen 60 minuten nadat je de verpakking hebt geopend.
 2. Haal alle materialen uit de verpakking en controleer of je alles hebt om de test uit te voeren. De verpakking bevat als het goed is de volgende onderdelen. Haal de dop alvast van de flacon.
 3. Maak je vingertop schoon met de desinfecterende pad. Hieruit ga je een bloedmonstertje nemen. Laat je vingertop aan de lucht drogen.
 4. Verwijder de dop van het lancet. Plaats vervolgens het smallere uiteinde van het lancet op de vingertop die je net hebt schoongemaakt. Zet dan druk: hierdoor komt de naald vrij en maak je een kleine prik in je vinger. Je ziet de naald dus niet tijdens dit prikje.
 5. Pak een plastic pipet of druppelaar erbij en vang hiermee 2 tot 3 druppels bloed op. Doe de druppels dan in de flacon. Als je de bolle kant van de druppelaar indrukt, valt het bloed hier makkelijk uit. Het is voor de corona antistoffen test belangrijk dat er 2 tot 3 druppels bloed in de flacon zitten.
 6. Doe de dop op de flacon en zorg dat deze goed is afgesloten. Schud de flacon ongeveer 30 seconden. Hierdoor mengt het reagens, een chemische stof, in de flacon goed met jouw druppels bloed.
 7. Pak een nieuwe, schone druppelaar erbij en vul deze met 2 à 3 druppels van het mengsel uit de flacon. Breng deze druppels aan op het kleine gat op de teststrip. Houd de tijd bij met een kookwekker, stopwatch of telefoon. Na precies 3 minuten kun je het resultaat van de antilichamen coronatest aflezen!
 8. Dep eventuele druppels bloed van je vingertop weg en desinfecteer deze nogmaals. Tot slot: probeer de gebruikte antilichamen test op een verantwoorde manier weg te gooien. De verpakking bevat namelijk een naald, wees dus voorzichtig. Doe de gebruikte test bijvoorbeeld in twee plastic zakken over elkaar heen, desinfecteer de buitenste en knoop de zakken goed dicht.

Hoe lees ik de resultaten van de serologische test af?

Als je de stappen hierboven een voor een volgt, heb je in 3 minuten een testresultaat! Zo lees je jouw resultaat van de antistoffen coronatest af:

 • Zorg dat de teststrip horizontaal en stilligt. Verplaats hem niet tijdens het wachten. Lees de resultaten na 3 minuten af, en niet na 10 minuten of langer. Na 10 minuten zijn de resultaten namelijk ongeldig. Lastig af te lezen? Maak een foto van de teststrip en zoom in om het resultaat goed te kunnen zien! Is het echt slecht zichtbaar of twijfel je over de resultaten? Doe dan een nieuwe test.
 • Je ziet 3 lijnen in je teststrip: C, IgM en IgG. De C-lijn is de controlelijn. De IgM-lijn geeft aan of er een IgM-antilichaam gevonden is. De IgG-lijn toont of er een IgG-antilichaam gevonden is. Al deze lijnen kunnen wel of niet verschijnen. Lees hieronder wat elke uitslag betekent.

Ongeldig resultaat

Verschijnt er geen C-lijn? Dat betekent dat de antistoffen test niet is gelukt en ongeldig is. Zelfs als de andere lijnen wel zichtbaar zijn maar de C-lijn niet, is de test niet geldig. Een ongeldige test kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de verpakking te lang open geweest, is het reagens vervuild geraakt, was de temperatuur niet goed of heb je net te veel of te weinig druppels gebruikt. Vervelend, maar dit komt soms voor. Je kunt de antilichamen test opnieuw doen met een schone, nieuwe verpakking.

Negatief resultaat

Is de C-lijn zichtbaar, maar de andere twee lijnen niet? Dan is de uitslag van de serologische test negatief. Er zijn dan geen antistoffen tegen het coronavirus in je lichaam gevonden. Maar let op: dit betekent niet dat je helemaal geen antistoffen tegen corona hebt. Antilichamen zijn namelijk pas na 2 à 3 weken in je lichaam op te speuren. Ook maken sommige mensen minder antilichamen aan dan anderen, wat de nauwkeurigheid van de test beïnvloedt. Is de uitslag negatief, maar vermoed je dat je op het moment van de test wel besmet kunt zijn met het coronavirus? Blijf dan voorzichtig en houd je gezondheid in de gaten. Of je op dit moment corona hebt of besmettelijk bent, kun je alleen uitsluiten met een PCR-test bij de GGD.

Positief resultaat

De corona antistoffen test is positief in deze gevallen:

 • De C-lijn is zichtbaar én de IgM-lijn verschijnt. Dan is er een IgM-antilichaam gevonden.
 • De C-lijn is zichtbaar én de IgG-lijn verschijnt. Dan is er een IgG-antilichaam gevonden.
 • De C-lijn is zichtbaar én zowel de IgM-lijn als de IgG-lijn verschijnt. Dan zijn er zowel IgG- als IgM-antilichamen gevonden.

Geeft jouw antistoffen coronatest een positief resultaat? Dan kan het zijn dat je het virus al hebt gehad en het nu niet meer bij je draagt. Als je alleen de IgG-lijn ziet, kan dit betekenen dat je al maanden geleden het coronavirus hebt gehad. Zelfs meerdere maanden tot jaren na het herstel van dit virus blijven IgG-antilichamen namelijk bij je. Dit is dus niet gek en zelfs gewenst om je beter tegen een volgende besmetting te beschermen.

Let op: wees extra voorzichtig als de test zowel IgM- als IgG-antilichamen of alleen IgM-antilichamen heeft gevonden. Dit kan betekenen dat je nu besmet bent met het virus, of dat je het erg kortgeleden bij je droeg. Ga in quarantaine en maak een testafspraak bij een GGD-locatie. Een antigeen zelftest is in dit geval niet voldoende. Alleen een PCR-test bij de GGD kan uitwijzen of je op dit moment wel of niet besmet bent met het coronavirus.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.