Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Diabetes zelftest

Heeft iemand in jouw familie last van diabetes? Heb je (vage) klachten die kunnen wijzen op suikerziekte? Of wil je weten hoe het met jouw bloedsuikerwaarden gesteld is? Met een diabetes zelftest test je jouw bloedsuikerwaarden over de afgelopen 3 maanden. Gewoon vanuit huis. Na een paar dagen heb je de uitslag van de bloedtest al binnen. In dit artikel lees je wat een diabetes zelftest precies is, wanneer het verstandig is om zo’n bloedtest te doen en waar je de thuistest kan kopen.  

undefined

Wat is een diabetes zelftest?

Een diabetes zelftest is een thuistest waarmee je jouw bloedsuikerwaarden onder de loep neemt. Bij Etos kun je een diabetes zelftest van Homed-IQ kopen. Dit is een vingerpriktest waarbij je bloeddruppels op een afnamekaart vanuit huis opstuurt naar een gecertificeerd laboratorium. Daar worden jouw bloedsuikerwaarden door een medisch team geanalyseerd. Na een paar dagen ontvang je de uitslag.

Met deze diabetes zelftest krijg je inzicht in de hoeveelheid glucose (suikers) die in je bloed zat over de afgelopen 3 maanden. Dit is iets anders dan een bloedsuikermeting met een bloedglucosemeter (of glucometer). Daarmee meet je namelijk alleen de bloedglucosewaarden van dat moment.

Wat is diabetes en wat zijn de symptomen?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij de spoelsuikerspiegel niet op de juiste manier wordt gereguleerd. Het probleem kan op 2 manieren ontstaan: je lichaam stopt met het aanmaken van insuline of je lichaam gebruikt te weinig insuline. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als je er niets aan doet kan het ernstige gevolgen hebben. Denk aan hart- en vaatziekten, nierschade, neuropathie en zelfs blindheid.

Er zijn 2 soorten diabetes:

 • Diabetes type 1: dit is een auto-immuunziekte waarbij je lichaam stopt met het aanmaken van insuline. Je herkent deze variant aan symptomen als: vaak dorst hebben, veel moeten plassen en afvallen. Als je hier last van hebt zul je elke dag je bloedsuiker moeten meten en insuline moeten spuiten (of een insulinepomp moeten dragen). Deze variant is helaas (nog) niet te genezen.
 • Diabetes type 2: deze aandoening ontstaat wanneer je lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of onvoldoende insuline kan gebruiken. Deze variant kan over een verloop van tijd ontstaan en kan worden behandeld door veranderingen in je levensstijl door te voeren. Als het nodig is, kan aanvullende medicatie (of het spuiten van insuline) worden ingezet.

Diabetes type 2 komt vaker voor en is lastiger te herkennen, omdat veel klachten lijken op andere aandoeningen en ongemakken. Hieronder hebben we de klachten van diabetes type 2 voor je op een rijtje gezet:

 • Vaak dorst hebben
 • Vaak moeten plassen
 • Zin hebben in suiker
 • Afvallen of juist aankomen
 • Last hebben van je ogen (bijvoorbeeld wazig zien)
 • Je vermoeid voelen
 • Je misselijk voelen
 • Prikkelbaar zijn
 • Slecht genezende wondjes
 • Infecties hebben die steeds terugkomen (bijvoorbeeld blaasontsteking)

Herken je een aantal van deze symptomen? Breng een bezoek aan je huisarts of doe een diabetes zelftest om inzicht te krijgen in je bloedsuikerwaarden.

Wanneer is het verstandig om een diabetes zelftest doen?

In de volgende situaties is het verstandig om een diabetes (zelf)test te doen:

 • Je hebt iemand met diabetes in de familie en wilt weten wat jouw risico op (pre)diabetes is.
 • Je hebt last van symptomen die kunnen wijzen op diabetes en wilt weten wat jouw risico op (pre)diabetes is.
 • Je hebt diabetes en wilt inzicht in jouw bloedsuikerwaarden over de afgelopen 3 maanden.

Hoe neem je de diabetes zelftest van Homed-IQ bij jezelf af?

Als je een bloedsuiker zelftest van Homed-IQ koopt bij Etos, vind je in het doosje een gebruiksaanwijzing, vingerprikjes, een bloedafnamekaart, alcoholdoekjes, pleisters, een transportzakje en een retourenvelop om je monster naar het lab te sturen. 

Met de zelftest neem je bloed bij jezelf af via een vingerpriktest. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en volg stap voor stap alle instructies. Let erop dat: 

 • Je de bloedsuiker thuistest online activeert op Homed-IQ. Doe je dit niet, dan kan het lab jouw testmonster niet verwerken. 
 • Je alle instructies op de gebruiksaanwijzing stap voor stap volgt en dat alle cirkels op de bloedafnamekaart zo volledig mogelijk binnen de markeringen worden gevuld. Zorg ervoor dat er minimaal 3 cirkels op de kaart volledig zijn gevuld. Het is de bedoeling dat je het bloed aan de achterkant van de kaart goed kan zien. Als het nodig is kun je de tweede vingerprikker gebruiken om de stappen te herhalen.
 • Je de juiste voorbereidingen treft. Wat je moet doen staat vermeld op de gebruiksaanwijzing.
 • Je de vingerprikker goed gebruikt. Je kan er namelijk maar 1 keer mee prikken. Vraag iemand anders om je te helpen als je er moeite mee hebt.
 • Je de bloeddruppels vanzelf van je vinger laat vallen. Lukt dit niet? Breng de kaart dan voorzichtig in contact met de bloeddruppel zonder de bloedafnamekaart met je vinger aan te raken.
 • Je de bloedafnamekaart 3 tot 4 uur laat drogen op een droge plek (beschermd tegen zonlicht). Plaats de kaart niet op een radiator of een andere warmtebron.
 • Je het buisje op de juiste manier verpakt en per reguliere post verzendt. Doe dit direct nadat je het testmateriaal hebt afgenomen. Let op: voeg geen track & trace code toe aan de verzending.

Veelgestelde vragen over de diabetes zelftest

Wil je graag een zelftest voor diabetes kopen, maar twijfel je nog? Wij hebben hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Die helpen je vast een beslissing te maken!

Wanneer ontvang je de uitslag van de diabetes zelftest?

Als het lab jouw test binnenkrijgt, krijg jij hiervan een notificatie per e-mail. Je testresultaten worden vervolgens beoordeeld door een medisch team. Als de uitslag voor je klaarstaat, krijg je een seintje.

Wat moet je doen als de zelftest wijst op diabetes?

Uit de uitslag van de zelftest van Homed-IQ kun je opmaken wat jouw glucosegehalte was over de afgelopen 3 maanden. Wijken je resultaten af van de streefwaarde? Dan kan dit wijzen op (pre)diabetes. Neem contact op met je huisarts om de uitslag van de test en eventuele klachten te bespreken.

Hij of zij kan – eventueel na een doorverwijzing – de officiële diagnose voor suikerziekte vaststellen. Je huisarts helpt je ook verder met de vervolgstappen.

Waar kan ik een diabetes zelftest kopen?

Kom langs bij de dichtstbijzijnde Etos-winkel om je diabetes zelftest te kopen. In het zelftest-schap van Etos vind je de bloedsuiker zelftest van Homed-IQ. Dit is een vingerpriktest waarbij je bloeddruppels op een afnamekaart vanuit huis opstuurt naar een gecertificeerd laboratorium. Daar worden jouw bloedsuikerwaarden door een medisch team geanalyseerd. Na een paar dagen ontvang je de uitslag.

Welke andere zelftesten heeft Etos nog meer?

Je kan bij ons ook zelftesten kopen voor cholesterol, vitamine B12 en vitamine D. Daarnaast hebben we ook nog een soa-zelftest voor mannen en vrouwen, waarmee je kan testen of je chlamydia of gonorroe hebt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.