Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
bloedsuikerwaarde

Bloedsuikerwaarde- meting

Het liefst blijven we ons hele leven kerngezond. Het is zo fijn om je goed te voelen! Hoewel ‘je goed voelen’ voor iedereen iets anders betekent, begint het bij de basis: een gezond werkend lijf. Een van de voorwaarden voor een goed werkend lijf is een gezonde bloedsuikerwaarde. Etos vijzelt graag je kennis op.

Artikel opslaan

Bloedsuikerwaarde. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien associeer je het meteen met diabetes type 2. Of denk je: ‘Suiker is slecht, dus bloedsuikerwaarde ook.’ Allemaal logische gedachten, maar hoe zit het? En is een zo laag mogelijke bloedsuikerwaarde inderdaad het gezondst? (Spoiler: nee!)

Wat is je bloedsuikerwaarde?

Je bloedsuikerwaarde wordt ook wel bloedglucosegehalte genoemd. Mooie woorden voor scrabble of galgje, maar wat betekenen ze? Je bloedsuikerwaarde is niets minder dan de hoeveelheid glucose (suikers) die in het bloed zitten op een bepaald moment.

Het lichaam haalt glucose vooral uit je voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, worden tijdens de spijsvertering omgezet in glucose en komen in je bloed terecht. Bloedglucose (bloedsuiker) gaat zo het hele lichaam door en geeft alle cellen energie.

Wat zegt je bloedsuikerwaarde over je gezondheid?

Hoewel we suiker associëren met ongezond, is bloedsuiker van levensbelang: je kunt niet zonder. We gaven het al aan: bloedglucose geeft alle cellen energie. Het is dus normaal om een bepaalde hoeveelheid suiker in je bloed te hebben. Normaal gesproken reguleert het lichaam zelf de bloedsuikerwaarde, maar soms stribbelt een lichaam tegen. Zoals bij mensen met diabetes. De bloedsuikerwaarde zegt dus iets over de hoeveelheid glucose in je lichaam en daarmee iets over je gezondheid.

Zowel een te lage als een te hoge bloedsuikerwaarde hebben effect op je gezondheid. Op korte termijn kunnen lage bloedglucosewaardes zorgen voor klachten als honger, zweten, hartkloppingen, hoofdpijn, tintelingen en wazig zien. Hoge bloedglucosewaardes veroorzaken klachten als veel dorst, veel plassen, vermoeidheid en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Op de lange termijn vergroot een stijgende waarde de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, nierziekten, slechter zien en gevoelloosheid in je ledematen.

Wat kan een meting je vertellen?

Hoewel zowel een lage als een hoge bloedsuikerwaarde klachten kunnen geven, is dat niet altijd het geval. Veelal komen de klachten ook pas veel later boven water en koppel je ze niet meteen aan je bloedsuikergehalte. Door zelf je bloedglucosewaarde te meten, kun je meer controle krijgen over je gezondheid. Vooral als je eenmaal weet wat de cijfers van je meetresultaten betekenen en wat je ermee kunt doen. Hierdoor kun je bijsturen en doordachte leefstijl-beslissingen nemen.

Etos gezondheidscheck

Bij Etos helpen we je graag een handje bij gezond leven en gezonde keuzes maken. Daarom kun je bij ons in de winkel een gezondheidscheck doen, om erachter te komen hoe het met je gaat. Maak nu een afspraak voor een cholesterolmeting, kom achter jouw waardes en krijg advies op maat.

 

Naar gezondheidscheck

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.