Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw met donker haar buiten

Migraine

Heb je plotseling last van stekende of kloppende hoofdpijn? Voel je je misselijk? En wil je eigenlijk alleen nog maar in een donkere en stille ruimte op bed liggen? Dan heb je misschien last van migraine. Migraineaanvallen kunnen erg pijnlijk zijn en een grote impact hebben op je leven. Wij vertellen je alles over de oorzaken van migraine en hoe je de klachten kunt verminderen of voorkomen. Lees verder!

Artikel opslaan

Wat is migraine?

Migraine is een chronische hersenaandoening, waardoor je eens in de zoveel tijd plotseling last hebt van heel zware hoofdpijn. Zo’n 10% van de Nederlanders heeft wel eens last van een migraineaanval. Zo’n aanval kan zo pijnlijk zijn dat je niet meer normaal kunt functioneren tot de pijn weer over is. Een migraineaanval gaat vaak samen met andere klachten.

Wat is migraine met aura?

Veel mensen met migraine hebben voorafgaand aan de hoofdpijn last van een vermindering van zicht. Dit wordt ook wel 'aura' genoemd. Je ziet dan plotseling sterretjes, lichtflitsen of vlekken in je beeld. Daarnaast kun je tijdens migraine aura last hebben van tintelingen in je gezicht, handen, armen of benen. Deze klachten houden meestal een half uur tot een uur aan. Hierna krijgen mensen vaak te maken met een hevige hoofdpijn, oftewel migraine. Migraine met aura wordt ook wel ‘klassieke migraine’ genoemd.

Wat zijn de symptomen van migraine?

Tijdens een migraineaanval wil (en kun) je eigenlijk alleen nog maar op bed liggen en uitrusten. Ben je benieuwd waar je migraine nog meer aan kunt herkennen? Wij zetten de symptomen voor je op een rij:

 • Stekende, kloppende of bonkende hoofdpijn
 • De hoofdpijn zit vaak aan één kant van het hoofd
 • De klachten ontstaan plotseling
 • Inspanning maakt de hoofdpijn erger
 • Misselijkheid (en overgeven)
 • Overgevoeligheid voor licht, geluid of geur
 • Diarree
 • Duizeligheid

Daarnaast hebben veel mensen een half uur tot een uur voor een migraineaanval last van een vermindering van zicht of tintelingen in je gezicht, handen, armen of benen (auraverschijnselen).

Ook komt het vaak voor dat mensen een dag tot een paar uur voor de migraineaanval last hebben van prodromen: stemmingsveranderingen, een hongergevoel, geeuwen, concentratieproblemen, slaapproblemen of overgevoeligheid voor licht, geluid of geur.

Hoe lang duurt een migraineaanval?

Wanneer je de migraine niet behandelt, houden de klachten meestal één tot drie dagen aan. De frequentie van de migraineaanvallen kan verschillen per persoon. Sommige mensen met migraine hebben twee keer per jaar een aanval, anderen hebben het iedere maand.

Wat is de oorzaak van migraine?

De precieze oorzaak van migraine is nog niet bekend. Wel weten we dat mensen met migraine overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Een overprikkeling kan ervoor zorgen dat de zenuwen en bloedvaten in je hersenen ontregeld raken, met als gevolg: migraine. De aanleg voor migraine is in veel gevallen erfelijk bepaald of heeft te maken met hormonale schommelingen, zoals tijdens je menstruatie, overgang of zwangerschap.

Wat zijn triggers van een migraineaanval?

Er zijn een aantal factoren die een migraineaanval kunnen uitlokken:

 • Een onregelmatig leven
 • Stress
 • Te lang of te kort slapen
 • Vermoeidheid
 • Honger
 • Veranderingen in de atmosfeer, zoals bij onweer of sneeuw
 • Fysieke inspanning, zoals sporten, maar ook seks
 • Bepaalde voeding of dranken, zoals kant-en-klaarmaaltijden, voorbewerkt vlees, rode wijn of gerijpte kaas
 • Indringende geuren, zoals verf, parfum of bloemen
 • Bepaalde medicijnen, zoals de anticonceptiepil of vaatverwijdende medicijnen

Wat is de beste behandeling van een migraineaanval?

Als je eenmaal een migraineaanval hebt, kun je het beste een donkere kamer opzoeken en proberen uit te rusten of te slapen. Inspanning kan de klachten namelijk verergeren. Ook kan een massage helpen om je nek- en schouderspieren te ontspannen om de hoofdpijn te verminderen. Verder kun je medicatie nemen om de klachten te verminderen. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Welke medicatie helpt tegen een migraineaanval?

Wil je je migraine bestrijden met medicijnen? Kies dan in eerste instantie voor paracetamol. Werkt paracetamol niet goed genoeg? Dan kun je ervoor kiezen om een sterkere pijnstiller in te nemen, zoals ibuprofen of naproxen. Ook kun je kiezen voor triptanen, dit zijn speciale medicijnen tegen migraine. Bespreek met je huisarts welk medicijn en welke dosering het meest geschikt is voor jou, dit verschilt namelijk per persoon.

Bekijk hier ons gehele assortiment aan pijnstillers >

Hoe kun je een migraineaanval voorkomen?

Je kunt migraine niet genezen. Wel kun je de kans op een migraineaanval proberen te verkleinen. Hiervoor is het essentieel om erachter te komen welke factoren jouw migraineaanval uitlokken. Controleer of jouw migraine iets te maken heeft met je voeding of medicijnen. Vind je het moeilijk om de oorzaak te bepalen? Houd dan een dagboekje bij met wanneer (en mogelijk waardoor) je last hebt van migraine en bespreek dit met je huisarts. Daarnaast is het in alle gevallen belangrijk om:

 • Rust te nemen. Zo kun je stress proberen te voorkomen. Misschien helpen onze meditatie- of ontspanningsoefeningen jou wel?
 • Goed te slapen. Volwassenen hebben zo’n zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Niet langer, maar ook zeker niet korter.
 • Regelmatig te eten. Ontbijt stevig en eet om de twee uur een tussendoortje. Zo voorkom je dat je migraine wordt getriggerd door een hongergevoel.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer je maandelijks of vaker last hebt van migraine, is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts. Je kunt dan samen met je huisarts de oorzaak proberen vast te stellen en bespreken welke medicijnen jou kunnen helpen.

Heb je migraine-achtige hoofdpijn die korter duurt dan vier uur of langer dan drie dagen? Of heb je aurasymptomen die korter duren dan vier minuten of langer dan een uur? Dan is het onwaarschijnlijk dat je migraine hebt. Neem contact op met je huisarts om te onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.