Cyber Monday bij Etos!

Ontdek deals
blonde vrouw die naar een weg kijkt

Cluster- hoofdpijn

Wist je dat clusterhoofdpijn vaak wordt verward met migraine of spanningshoofdpijn? Toch is clusterhoofdpijn een heel andere aandoening, met haar eigen kenmerken en oorzaak. Wij vertellen je wat deze kenmerken zijn, wat precies de oorzaak is en hoe je clusterhoofdpijn het beste kunt behandelen!

Artikel opslaan

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige en zeldzame vorm van hoofdpijn die optreedt in aanvallen (clusters). Zo’n aanval kan vijftien minuten tot drie uur duren. Sommige mensen kunnen wel acht keer per dag een aanval krijgen. De pijn treedt plotseling op en zit aan één kant van het hoofd, rondom het oog. Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De eerste aanvallen treden meestal op tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Mensen die last hebben van clusterhoofdpijn omschrijven de pijn als ondraaglijk. Clusterhoofdpijn komt voor in de volgende twee vormen:

Episodische clusterhoofdpijn

Dit is de meest voorkomende vorm van clusterhoofdpijn. Bij episodische clusterhoofdpijn treden de aanvallen in clusters of episoden van weken tot maanden op, gevolgd door een pijnvrije periode. Zo’n pijnvrije periode kan jaren duren, waarna de pijn plotseling weer kan terugkomen. Opvallend is dat de aanvallen vaak in hetzelfde jaargetijde of op hetzelfde tijdstip optreden.

Chronische clusterhoofdpijn

Bij deze vorm van clusterhoofdpijn is er geen sprake van pijnvrije periodes. Er kunnen het hele jaar door, iedere dag aanvallen optreden. Gelukkig komt chronische clusterhoofdpijn bij ‘slechts’ 15% van de clusterhoofdpijnpatiënten voor.

Wat zijn de symptomen van clusterhoofdpijn?

De volgende symptomen kunnen optreden bij clusterhoofdpijn:

  • Scherpe of brandende hoofdpijn rondom het oog of aan de zijkant van het hoofd
  • Uitstraling van de pijn naar één oog
  • Een rood, tranend of opgezwollen oog aan de kant van de hoofdpijn
  • Een verstopte neus of loopneus
  • Een zwetend voorhoofd
  • Bewegingsdrang of een onrustig gevoel

Andere klachten die kunnen optreden zijn:

  • Overmatig transpireren
  • Koorts
  • Gezwollen oogleden
  • Uitstraling van de pijn naar andere delen van je gezicht of nek

Kenmerkend voor clusterhoofdpijn is dat de aanvallen vaak ‘s nachts optreden.

Wat is de oorzaak van clusterhoofdpijn?

Er is al veel onderzoek naar clusterhoofdpijn gedaan, maar helaas is het nog altijd niet duidelijk wat de exacte oorzaak is. Wél bestaat er een vermoeden dat de aandoening ontstaat door een afwijking in de hypothalamus. Dit is het deel van je hersenen waar zich ondere andere je biologische klok bevindt. Dit zou verklaren waarom de aanvallen vaak rond hetzelfde tijdstip of jaargetijde optreden. Verder wordt er vermoed dat erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan van deze aandoening.

De volgende factoren kunnen een aanval uitlokken:

  • Het drinken van alcohol
  • Het gebruiken van bloedvatverwijdende medicijnen
  • Het maken van een lange vliegreis
  • Het verblijven op grote hoogte

Hoe kun je clusterhoofdpijn het beste behandelen?

Clusterhoofdpijn is helaas niet te genezen, maar het is gelukkig wel goed te behandelen. De volgende remedies kunnen helpen tegen clusterhoofdpijn:

  • Een zuurstofbehandeling: zuivere zuurstof werkt snel en effectief als er een aanval optreedt. Je kunt een zuurstofbehandeling in het ziekenhuis ondergaan of je kunt in overleg met je huisarts zelf de zuurstof thuis toedienen.
  • Sumatriptan: dit is een medicijn dat tijdens een aanval via een injectie onder de huid wordt ingespoten. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen en vermindert zo de pijn.
  • Verapamil: het meest gebruikte medicijn om een aanval te voorkomen, is verapamil.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je denkt dat je last hebt van clusterhoofdpijn, is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan. Clusterhoofdpijn wordt namelijk vaak aangezien voor migraine of spanningshoofdpijn. Probeer daarom je klachten zo duidelijk mogelijk aan je huisarts te beschrijven. Als je huisarts denkt dat je clusterhoofdpijn hebt, dan zal die je in de meeste gevallen naar een neuroloog doorverwijzen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.