Uitgelicht product

€ 2.69
Spaar 1 Air Mile

10 tips om af te koelen

In de zomer lopen de temperaturen vaak flink op, zelfs in Nederland. Weet jij soms van gekkigheid ook niet meer wat je moet doen tegen de hitte? In dit artikel geven we 10 tips om af te koelen. Van drinktips tot kleding en eten. Zo weet je waar je de volgende keer op moet letten en weet je zeker dat jij het hoofd koel houdt in de volgende hittegolf.

vrouw naast zwembad

Koeltip 1: Drink geen ijskoud water, kruidenthee is beter

Bij extreme hitte ben je al snel geneigd water met ijsklontjes drinken. Maar dit heeft alleen maar een averechts effect. Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur slechts tijdelijk dalen. Dit wordt waargenomen door de thermostaat in je hersenstam. Deze thermostaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur snel weer stijgt, met als gevolg dat je het extra warm krijgt. Door bijvoorbeeld lauwwarme kruidenthee te drinken, gebeurt het tegenovergestelde. De hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Daar reageert je lichaam op door je natuurlijke thermostaat lager te zetten.

Koeltip 2: Draag luchtige kleding met een lichte kleur

De kleur wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Verder denken veel mensen dat het beter om zo min mogelijk kleding te dragen, maar een door zon verkleurde huid kan ook veel hitte absorberen. Witte kleding dragen kan dus beter zijn dan geen kleding dragen. Een zwart gekleurd petje dragen is funest. Je hoofd kan hierdoor oververhit raken.

Koeltip 3: Verzet je niet tegen de hitte

In Nederland kunnen mensen zich behoorlijk opwinden over warm weer. Als je wilt afkoelen, is het de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren. Door je erover op te winden, komt er stress vrij. Stress verhoogt je hartslag. Je zet je lichaam dus onbewust meer aan het werk, met als gevolg dat je het nog warmer hebt. Blijf relaxed en houd je lichaamstemperatuur stabiel.

Koeltip 4: Deel de dag in volgens een tropenrooster

In echt warme landen kan het helpen om je dagindeling aan te passen aan de hitte. Sta dus vroeger op om de ergste hitte te vermijden. Probeer tussen 12:00 uur en 16.00 uur weinig te ondernemen. Hou dan bijvoorbeeld een siësta of powernap.

Koeltip 5: Eet fruit

Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook cruciale zouten die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook de suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoel voedsel.

Koeltip 6: Houd je huis koel

Probeer ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Wanneer het 's avonds af begint te koelen en de buitentemperatuur onder de temperatuur van binnen zakt, kun je het beste de ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Ga overdag niet uitgebreid koken of bakken. Ook deze hitte blijft in je huis hangen. Want als je huis in de zomer opgewarmd is tot een bepaalde temperatuur, zal het die warmte nog lange tijd vasthouden.

Koeltip 7: Leg een koud washandje in je nek

Een koud washandje in je nek kan erg verfrissend werken. Net als je voeten in een teiltje water of je polsen onder de kraan houden.

Koeltip 8: Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne

Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren de zweetklieren. Door de consumptie van bijvoorbeeld pikante pepers gaat de hartslag omhoog. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan oplopen. Vervolgens geeft je lichaam het signaal om af te koelen, waardoor je zweet gaat produceren. Als het warm weer is, zit je daar natuurlijk niet op te wachten.

Koeltip 9: Neem een lauwwarm(e) douche of bad

Een warme douche of een warm bad heeft eigenlijk hetzelfde effect als een kopje thee drinken. Met als bijkomend voordeel dat je je weer schoon en fris voelt.

Koeltip 10: Matig met huidoliën en make-up

Huidoliën en make-up kunnen je lichaam te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. Terwijl je met heet zomerweer juist de hitte uit je lichaam weg wilt drijven. Wees dus voorzichtig met dit soort cosmetica. Daarnaast kunnen bepaalde cosmeticaproducten ook een allergische reactie in de zon uitlokken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.